האם חולדאי יעשה את זה שוב? יותר משלושה חודשים לפני הבחירות לראשות העיר תל אביב-יפו, המועמדים מחממים מנועים ושלטי חוצות - ואצל מי שמסתובב בעיר לאחרונה יכול להתקבל הרושם שמדובר ממש בישורת האחרונה של הקמפיין. רק הערב (רביעי) הצטרפה למרוץ גם שרת הכלכלה לשעבר, ח"כ אורנה ברביבאי מיש עתיד, שתתפטר מהכנסת.
הבחירות לראשות העיר מעסיקות לא רק את המועמדים ותומכיהם, שכן כל מה שקורה בתל אביב משפיע באופן ישיר על החברה הישראלית שנוהרת אל העיר ללא הפסקה. זכייה בבחירות באוקטובר הקרוב תכריע את עתידו הפוליטי של כל מועמד ומהווה סמל סטטוס נכסף.
ראש העיר המכהן, רון חולדאי, מחזיק בכיסא מאז הבחירות ב-1998 והצהיר כי יתמודד לכהונה שישית. מולו מתמודדים רבים, ובהם סגנו ראובן לדיאנסקי, סגניתו לשעבר ציפי ברנד, חברת הכנסת ושרת הכלכלה לשעבר אורנה ברביבאי וחבר הכנסת לשעבר יובל צלנר.
לכל אחד מהמתמודדים רעיונות ותוכניות רבות בכל הנוגע לעתיד העיר, ועל הפרק מספר רב של נושאים שמעסיקים את תושבי תל אביב במיוחד, שעד כה העירייה בראשות חולדאי כשלה לפתור. הראשון שבהם הוא יוקר המחיה לצד הבטחת העירייה לדיור בר השגה. העירייה הכריזה על הגרלות ואפילו הציבה יעד של אכלוס 7,000 יחידות דיור בשבע השנים הבאות, אך בפועל השנה משווקות כ-80 דירות כשבהגרלה לקבלן נרשמו קרוב ל-15,000 איש. מדובר בפחות מאחוז מהיקף הדירות בעיר. בהתאם, צעירים רבים נאלצים לעזוב את העיר והיא הופכת מבוגרת והומוגנית יותר ויותר.
נושא נוסף שנוי במחלוקת הוא המרחב הציבורי העמוס והולכי הרגל שנפגעים מקורקינטים ומאופניים חשמליים בעיר. עם כניסתן לשוק של חברות שליחויות מזון רבות, ועל אף הצהרת ראש העיר חולדאי כי הוא "מוציא כרטיס צהוב לוולט", נראה שעדיין אין התקדמות או אכיפה בנושא הנהיגה הפרועה והסכנה לעוברי האורח.
כמו כן, תושבים רבים דואגים לשמירה על הרוב החילוני בתל אביב, במציאות שבה נוצרים יותר ויותר חיכוכים עם גרעינים תורניים וישיבות בשכונות השונות.
בכל השנים האלה הספיק חולדאי לשבת בבטחה על כס ראש העירייה, לקחת הפוגה קלה לטובת התמודדות שכשלה לכנסת ה-24 - ולחזור לתפקיד כאילו לא היו הדברים מעולם. רבים זוכרים את דבריו של חולדאי בשנת 2021, כשניסה להתמודד מול בנימין נתניהו על מנהיגות המדינה. אז הצהיר כי "הגבלת קדנציות בממשלה היא דבר שחייבים לעשות אותו להגנת הדמוקרטיה במדינת ישראל".
לכן, נשאלת השאלה מדוע הכללים שחולדאי מציג כנדרשים לשמירה על דמוקרטיה אינם מוחלים על הבחירות המקומיות, כשהוא עצמו ממשיך לשרת כראש עיר ללא הפסקה? זווית זו תהווה את הצלע המרכזית במרוץ כל מתמודד נגדו. לפני כחצי שנה, בריאיון ל-ynet ול"ידיעות אחרונות", הוא אמר כי "הנושא של בחירות ומספר קדנציות במדינה שונה לחלוטין ממספר קדנציות בעיר".
המועמד המוביל, לפחות כרגע, הוא כמובן רון חולדאי. חולדאי, שאותו מכירים היטב, ניצב כמו סלע במשך שנים רבות. מקרוביו מעידים שלא נוטפת בו טיפת דאגה מהמתמודדים האחרים. לדבריהם, הוא ממשיך בדרכו עם ביטחון מלא שהתושבים יסמכו עליו שוב. הסקרים הפנימיים שמכינים המתמודדים מעידים בקול חד על ניצחון מרשים שלו. אלו המועמדים המובילים האחרים:
אורנה ברביבאי
חברת הכנסת ושרת הכלכלה לשעבר מיש עתיד הכריזה הערב על מועמדותה, ובהתאם תיאלץ לעזוב את הכנסת. ברביבאי (60) היא תושבת תל אביב-יפו, נודלה ברמלה וגדלה בעפולה. היא שירתה בצה"ל כראש אגף כוח אדם בדרגת אלוף והייתה האישה הראשונה שהגיעה לדרגה זו. גם בכנסת היא שברה תקרת זכוכית כשהייתה האישה הראשונה שכיהנה בתפקיד יו"ר ועדת חוץ וביטחון. בממשלת בנט-לפיד כיהנה כשרת הכלכלה, אך לא צלחה בקידום רפורמות משמעותיות.
ברביבאי נחשבת מקורבת ליו"ר המפלגה יאיר לפיד, שהגיע לתמוך בה בהכרזת מועמדותה ואף נאם והציג את פועלה. באירוע ברביבאי הציגה את משנתה ובעיקר התמקדה בחשיבות השמירה על תל אביב כעיר ליברלית ודמוקרטית, במיוחד בימים אלה ששבהם "הממשלה מנסה לכרסם בכך", לדבריה. ברביבאי קראה לחולדאי לפרוש מהמרוץ: "אני חושבת שרון, שאוהב את העיר, יגלה אחריות ולא יתמודד. אני אומרת את זה דווקא בגלל שאני מאמינה שהוא אוהב את העיר והוא צריך בעת החשובה הזאת להפקיד אותה בידיים הנכונות".
לפי שעה עדיין לא ברור מה ברביאי תעשה אם תיבחר לראשות העיר, אך היא אמרה שתפרסם תוכנית עבודה בהקדם. ברביבאי לא עסקה רבות בתחומים של שלטון מקומי או שאלות עירוניות, וכנראה שרק בהמשך היא תפרט מהי הביקורת שלה כלפי ראש העיר חולדאי. מה שבטוח, אם היא תיבחר מפלגת יש עתיד תקבל אחיזה על העיר התוססת בישראל במטרה לחזק את מעמדה לקראת הבחירות לכנסת. היא ולפיד אמרו הערב: "אין אדם, מוכשר ככל שיהיה, שיכול לעשות את אותו תפקיד במשך יותר מ-25 שנה באותה הרמה ובאותה איכות".
ראובן לדיאנסקי
ראובן לדיאנסקי (53) שימש כסגן ראש העיר תל אביב חמש שנים וחבר מועצה כ-15 שנה. הוא נולד בריו דה ז'ניירו שבברזיל ועלה ארצה עם משפחתו הישר לתל אביב כשהיה בן 10. לדיאנסקי היה סגנו של חולדאי עד לתחילת החודש כשהכריז על מועמדותו - ואז חולדאי פיטר אותו. במכתבו של חולדאי ללדיאנסקי נכתב: "אני לומד לראשונה, אחרי חמש שנים משותפות, שאין כל יחסי אמון וכי אתה מתנגד למדיניות ולהחלטות בהן תמכת שנים. מצב דברים זה אינו מאפשר לי לשתף עמך פעולה, וכמובן ששומט את הבסיס לאמון, שסברתי שקיים בינינו".
לדיאנסקי לא נשאר חייב וביקר את חולדאי: "רק בגלל כישלונו בבחירות לכנסת, ומטעמי 'סידור עבודה', מבקש חולדאי בפעם השישית להיבחר לראשות העיר". לדיאנסקי הביע ביקורת גם בכל הנוגע לשמירה על תל אביב ליברלית וחילונית: "העיר מופקרת למשיחיים ולמיסיונרים. המרחב הציבורי מופקר לגופים אורתודוקסים קיצוניים שונים מבית מדרשם של סמוטריץ', בן גביר ואבי מעוז". התבטאות זו אופיינית ללדיאנסקי, שמקדם בפעולותיו שמירה על המרחב הציבורי חילוני.
לדיאנסקי מזוהה גם עם מאבקו הסביבתי - הוא הממונה בעירייה על תחום איכות הסביבה ותכניותיו לכשייבחר כוללות את שיפור התחבורה הציבורית הירוקה והקמת תוכנית היערכות עירונית להתמודדות עם משבר האקלים. לדיאנסקי ורשימתו "ח"י - חילונים ירוקים" התמודדו גם בבחירות 2018 וזכו בשני מנדטים.
יובל צלנר
שלשום הכריז רשמית איש העסקים יובל צלנר (45) על ריצתו לראשות העיר ולמועצה עם רשימת "תל אביב עצמאית". צלנר היה חבר כנסת מטעם מפלגת קדימה לזמן קצר ב-2012, ומשם פנה לקריירה בתחום הנדל"ן והמשפטים. "העירייה בראשותי תפעל להחזיר את הזכויות, איכות החיים והרווחים לתל אביבים. הם 'בעלי המניות' בעיר הזאת, הם משלמי הארנונה, הם חיים פה ומגדלים את ילדיהם פה ומגיעות להם הזכויות המוקנות לכל אזרח בעירו. גם ובעיקר בגלל שזאת העיר תל אביב - אנחנו נחזיר את תל אביב לתל אביבים", אמר צלנר כשהודיע על מועמדותו. בכוונתו להניח על שולחן העירייה תוכנית מקיפה ומסודרת לפתרון ממשי וישים של הסוגיות המשמעותיות שמשפיעות על חיי היומיום של תושבי העיר.
ציפי ברנד
ציפי ברנד, סגנית ראש העיר תל אביב-יפו לשעבר וחברת מועצה בעשור האחרון, הזניקה בתחילת החודש את הקמפיין שלה לראשות העיר. לקראת הבחירות הציגה את החזון שלה לניהול בעיות הליבה של תל אביב, כשהפוקוס לדבריה הוא לשים את תושבי העיר במרכז.
זה לא יהיה הסיבוב הראשון בין חולדאי לברנד, שהודחה מתפקידיה בוועדת החינוך של העירייה ב-2014 ופוטרה מתפקיד סגנית ראש העיר ב-2021, ובכל הפעמים באותן תואנות: התנגדות גלויה להחלטות הקואליציה. ברנד תל אביבית מלידה, סוגרת בימים אלו עשור במועצת העיר וארבע שנים כסגנית ראש העיר. היא "חיה" חברתית ופוליטית וחוללה מאבקים רבים שנוגעים לצביונה של העיר.
"לא עוד קבלת החלטות על ידי קבלנים ובעלי עניין, אלא בהתאם לצרכיהם של התושבים בלבד. בכוונתי להביא ללשכת ראשת העיר הנהגה צעירה, רעננה ושורשית, שמכירה את האתגרים העצומים ויודעת כיצד לפתור אותם לרווחת התושבים", אמרה ברנד. "אחרי שני עשורים של נדל"ן ובטון, הגיע הזמן להעמיד במרכז את תושבי תל אביב. התושבים רוצים שנתמקד בהם וזה בדיוק מה שאני מתכוונת לעשות. תל אביב בראשותי תיקח אחריות על מצוקת הדיור ויוקר המחיה, על מצב התחבורה ועל החינוך - תחום שקרוב לליבי ושאני נלחמת עליו רבות בעשור האחרון. חייבים לנהל את פרויקט הרכבת הקלה ולצאת מתוך הסיוט הזה. תל אביב בראשותי לא תהיה מקום שצריך לשרוד בו, אלא בית לכולם. חייבים להתקדם. הדור הבא".
עמוס שפירא
עמוס שפירא מגיע מעולם העסקים לאחר שמילא תפקידים כמו מנכ"ל אל על וסלקום ויו"ר אלו"ט בהתנדבות. שפירא הכריז על רצונו לשמש כראש העיר כבר ב-2020 כשחולדאי הודיע כי פניו לכנסת. עם פרישתו של חולדאי ורשימתו הופסק גם ה"מיני מירוץ" שהחל לראשות העיר.
שפירא נולד וגדל בתל אביב בשכונות דרום העיר וכעת הוא קורא תיגר בשנית על חולדאי ומתמודד לבחירות הקרובות באוקטובר.