אבא חוזר הביתה ומסיר את השכפ"צ, אמא באה אחריו ומורידה את הנשק. המציאות שבה אחד הצדדים מחזיק בתפקיד מבצעי, מסוכן, בשעות שמשתנות השכם והערב, היא דבר מסובך. אבל מה קורה כשלשני בני הזוג יש ג'ובים כאלה? לכבוד חג הפסח יצאנו לפגוש שתי משפחות שבהן אמא ואבא שוטרים "בשטח", אשר מוצבים בגזרה הכי חמה במחוז ירושלים - העיר העתיקה - וצריכים לדאוג לכך שארוחת החג של תושבי העיר תעבור ללא הפרעות. מר וגברת סמית, הגרסה הישראלית - כפול שניים.
לירון נפטלייב (34), מפקדת יחידת סיור במרחב דוד, משרתת 15 שנים במשטרה. היא נשואה לדניאל נפטלייב (31), לוחם ביס"מ ירושלים. לירון ודניאל הכירו בעבודה, התחתנו והם הורים לשני ילדים קטנים, ליאו (שלוש) ודין (שנה). "בכל יום שאני באה לעבודה אני מרגישה שליחות ומסירות, שאני השכפ"ץ האנושי של האזרחים שמגיעים לעיר העתיקה", מספרת לירון, ומודה מיד: "לפעמים זה בא על חשבון המשפחה שלי".
איך ההורות הזאת מתבצעת?
"בלי ההורים שלי, המפקדים המתחשבים, ובעלי, שגם הוא מקריב המון, לא הייתי שורדת דקה", היא מספרת, "הפיקוד במחוז מתחשב בנו מבחינת שיבוץ למשמרות. מנסים שלפחות אחד יהיה לרוב בבית. ועדיין, לפעמים אני לא מספיקה להוציא את הילדים מהגן, או שאני עייפה מדי, פיזית ונפשית, בשביל לתת להם תשומת לב מספיקה".
זו סיטואציה שמלווה בהתלבטויות. "אחרי ההיריון השני שלי חשבתי לעזוב את השטח ולהתמקד בילדים", מספרת לירון, "אבל מפקד מדהים ביקש ממני להישאר כמפקדת משמרת והבטיח שיעשה את כל המאמצים שנוכל להמשיך לתפקד כמשפחה. אני אוהבת את מה שאני עושה, אני במשטרה כבר 15 שנה ושום גל טרור לא יזיז אותי מכאן. השמירה על העיר מצריכה מכולנו מאמץ גדול מאוד, אבל המוכנות שלנו היא התשובה הטובה ביותר לטרור".
אורין זרביצקי (31), שוטרת סיור במרחב דוד בעיר העתיקה, ואולג זרביצקי (28), לוחם בסיירת "שחר" של מג"ב ירושלים, הכירו גם הם בעבודה, וכיום הם הורים לניתאי (שנה ועשרה חודשים). "להיות בזוגיות כששנינו משרתים בתפקידים כל כך רגישים ומשמעותיים זה מאתגר ולא פשוט", אומרת אורין, "אבל המפקדים עוזרים לנו, ועוד יותר מהם – ההורים".
אולג, אם יש אירוע בעיר העתיקה אתה דואג לה? מצליח בכלל לתפקד?
"האמת, אין יותר מדאיג מזה. אני מיד מתקשר ומוודא שהיא בריאה, שלמה ולא בסיכון". גם אצלם היו התלבטויות מקצועיות. "חשבנו לשנות את התפקידים, שאולי אחד משנינו יעבור לתפקיד יותר רגוע", מספרת אורין, "אבל שנינו מאוד אוהבים את העבודה שלנו ואף אחד מאיתנו עדיין לא מוכן לוותר".
איך נראים החיים שלכם? פסח למשל?
"חלק מהחגים אנחנו מצליחים לעשות יחד וחלק לא, אז מסתדרים עם ההורים. למזלנו הם נמצאים לא רחוק". אולג מודה ש"בניגוד לזוג רגיל, שבת שבה שנינו יחד בבית היא מאורע נדיר. בשבת האחרונה, לדוגמה, הפסדתי את הקידוש כי הייתה לנו פעילות בשער שכם, אבל היא שמרה לי אוכל, חיכתה לי, אכלנו יחד והשלמנו פערים. יש גם יתרונות גדולים בבת זוג שמגיעה מהתחום שלי. היא מבינה מה אני עושה ומה הרגישויות של הקפצות ועיכובים".
יוצא לכם לעבוד ביחד?
"זה לא קורה הרבה, אבל היו כמה משמרות כאלה", מספר אולג, "מצד אחד זה מפחיד, ומצד שני אני מרגיש שככה אני יכול להגן עליה הכי טוב".
ירושלים, עם המתח שטבוע הבה, שלוש הדתות, המקומות הקדושים - היא אחת מהמקומות שהכי קשה לשרת בהם. "התקופה האחרונה מאתגרת ומתוחה מאוד", מודה אורין, "אנחנו נמצאים בסכנת חיים יומיומית". היא לא נמצאת בתפקיד הזה במקרה. "התגייסתי למשטרה אחרי גל הפיגועים שבו נהרגו השוטרות הדר כהן והדס מלכא ז"ל", מספרת אורין, "ורציתי להיות שוטרת בעיר העתיקה. התגייסתי כדי לעשות את המקסימום, לתת את השירות הטוב ביותר לאזרח וביטחון לתושבים. אנחנו כאן כדי להגן בגופנו על כל מי שמגיעים לעיר העתיקה".
הזוגות מסכמים ביחד: "אנחנו רוצים לאחל לעם ישראל פסח כשר, שמח ובטוח. תסמכו על כוחות הביטחון שעושים את עבודתם נאמנה. אנחנו פה בשביל לשמור עליכם".