גורמים ביפן ומחוצה לה מביעים בימים האחרונים דאגה גדולה מהתוכנית של הרשויות במדינה לשחרר אל האוקיינוס השקט מים רדיואקטיביים מהמתקן הגרעיני בפוקושימה, שנפגע ברעידת האדמה והצונאמי של שנת 2011, אירוע שנחשב לאסון הגרעיני הגדול ביותר שידעה האנושות מאז אסון צ'רנוביל ב-1986.
את המים הרדיואקטיביים מתכוונת יפן להתחיל להזרים אל האוקיינוס עוד הקיץ, וההזרמה צפויה להימשך כ-40 שנה. במסגרת התוכנית היא אמורה להעביר תחילה את המים דרך צינור למתקן על שפת האוקיינוס שבו הם ידוללו באמצעות מי ים, ואז יילקחו מהם דגימות סופיות. אחר כך אמורים המים להיות מוזרמים דרך מנהרה תת-קרקעית אל נקודה בעומק האוקיינוס, הנמצאת כקילומטר מהחוף.
האסון הגרעיני בפוקושימה, נזכיר, אירע ב-11 במרץ 2011, כשרעידת אדמה אדירה, בעוצמה 9 דרגות, פקדה את האזור. הרעש והצונאמי האדיר שבא אחריו הרגו קרוב ל-20 אלף איש, ובמקביל פגעו במערכות חשמל וקירור בתחנת הכוח הגרעינית פוקושימה דאיצ'י, כך ששלושה מששת הכורים שלה הותכו. יותר מ-160 אלף בני אדם שגרו ברדיוס של 20 קילומטרים מהמתקן נאלצו בהוראת הממשלה להתפנות מבתיהם בגלל סכנת הקרינה, והחלו לשוב רק שנים אחר כך.
המים שאמורים להיות משוחררים כעת לאוקיינוס הם מים ששימשו לקירור מוטות הדלק של המתקן לפני האסון. מדובר בכמיליון טונות של מים, כמות המספיקה למילוי 500 בריכות שחייה אולימפיות.
בדו"ח סופי שפרסמה השבוע על התוכנית קבעה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) כי אף שהמים המדוללים עדיין יכללו כמות מסוימת של חומר רדיואקטיבי, הם יעמדו בתקנות הבטיחות הבינלאומיות ואף למעלה מכך. לפי חוות דעתה, ההשפעה הסביבתית והבריאותית של המים המזוהמים תהיה זניחה, ולפיכך היא נתנה למהלך את אישורה. אתמול ביקר מזכ"ל סבא"א רפאל גרוסי במתקן המרכזי שישמש את יפן לצורך ההליך, והביע גם בעל פה שביעות רצון מהתוכנית: "אני מרוצה ממה שראיתי, ולא רואה בעיות כלשהן שעדיין מחכות לטיפול", אמר.
החשש: חרם של סין, היבואנית מספר 1
ואולם הזרמת המים המתוכננת ממשיכה לעורר התנגדות עזה מצד גורמים ביפן ומחוצה לה. ראשי ערים ואיגודי דייגים יפניים באזור שבו אמורים המים להיות משוחררים חוששים לא רק מההשלכות הבריאותיות של הצעד, אלא גם מהאפשרות שהמוניטין שלהם ושל הסחורות שלהם ייפגע, אפילו אם הדגים ושאר היצורים הימיים שבהם סוחרים שם לא יהיו נגועים בזיהום רדיואקטיבי.
בפגישות שערך אתמול גרוסי עם נציגי הרשויות המקומיות ועם הדייגים הוא הבטיח להם שאנשי סבא"א ילוו מקרוב את תהליך הזרמת המים כולו כדי לוודא שהוא נעשה באופן בטוח, וחתם על הסכם לפרויקט משותף שבו ייבדק אם פירות הים נעשים נגועים בטריטיום, הנוקליד הרדיואקטיבי היחיד שאי אפשר לסלק מהמים במסגרת הטיפול בהם. גרוסי גם חנך נציגות קבועה של סבא"א במתקן הדילול, כדי להמחיש שהסוכנות מתכוונת להקפיד על נוכחות ארוכת-טווח במקום. "הזרמת המים היא לא איזו תוכנית מוזרה שגובשה ויושמה כאן או שנמכרה רק לכם", אמר גרוסי לבני שיחו, והדגיש שתוכניות דומות קיימות במקומות אחרים בעולם.
התנגדות למהלך הביעו גם ארגונים בדרום קוריאה, בסין ובמדינות איים באוקיינוס השקט, הן מסיבות של בטיחות והן מסיבות פוליטיות. גרוסי עצמו צפוי לבקר בימים הקרובים בדרום קוריאה, בניו זילנד ובאיי קוק כדי להרגיע את החששות שם, ולהסביר שסבא"א, ולא יפן, היא שתהיה אחראית לוודא שאין שום תקלה.
בדרום קוריאה הרשויות מנסות לפי שעה להרגיע את הדאגה מהמהלך היפני, אבל מדגישות כי הן עדיין בוחנות את התוכנית. גורמים רשמיים בסיאול ציינו אתמול כי מאוד לא סביר להניח שהמים שיוזרמו לאוקיינוס יכללו רמות מסוכנות של רדיואקטיביות, וכי דרום קוריאה מתכוונת להדק את הבדיקות שהיא עורכת למזון המיובא מיפן. עם זאת הם הוסיפו כי ארצם עורכת כעת בדיקות משלה בנוגע לסיכונים הכרוכים בתוכנית, ואז תגיב ביתר פירוט.
מי שמביעה את ההתנגדות העזה ביותר לשחרור המים הרדיואקטיביים היא סין, שאחרי פרסום דו"ח סבא"א השבוע האשימה את הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי ממצאיה אינם משקפים את כל העמדות. בדבריה האשימה בייג'ינג את טוקיו כי היא מתייחסת לאוקיינוס השקט כאל ביוב: "אנו שבים וקוראים לצד היפני לעצור את התוכנית להזרמת המים לאוקיינוס, ובמקום זאת להיפטר מהמים המזוהמים בדרך בטוחה ושקופה המבוססת על מדע", מסר משרד החוץ הסיני. "אם יפן תתעקש לדבוק בתוכניתה, היא תיאלץ לשאת בכל ההשלכות הנובעות מכך".
מזכ"ל סבא"א גרוסי אמר אתמול כי הוא מודע לעמדתה של סין ומתייחס ברצינות לכל דאגה המובעת. "סין היא שותפה חשובה מאוד של סבא"א, ואנחנו מקיימים איתה קשר אדוק", אמר.
גורמים רשמיים ביפן הביעו היום חשש שסין מאיימת למעשה בהרחבת ההגבלות שלה על ייבוא פירות ים מיפן, הגבלות שהוטלו בעקבות האסון הגרעיני ב-2011, ושבמסגרתן היא אוסרת הכנסה של פירות ים לסין מ-10 מבין 47 המחוזות היפניים. המחוזות המוחרמים כוללים את פוקושימה ואת הבירה טוקיו, וכל פירות הים המיובאים ממחוזות שלא הוטל איסור על הייבוא מהם חייבים לעבור בדיקות לאיתור חומרים רדיואקטיביים.
הגורמים היפנים אמרו היום בעילום שם כי הם חוששים שבתרחיש הקיצוני סין תטיל חרם מוחלט על ייבוא פירות ים מיפן, מהלך שיהיה מכה כלכלית קשה לטוקיו, משום שכיום סין היא היובאנית מספר אחת של המוצרים היפניים האלה.