בסוריה נמשכים היום (שלישי) המגעים להקמת ממשלה חדשה אחרי ההפלה ההיסטורית של משטר אסד, וסיום מלחמת האזרחים שפרצה ב-2011 והוכרעה בניצחון מהדהד של כוחות המורדים. בינתיים, עם חשיפת ראיות נוספות שמצביעות על האכזריות של המשטר שהופל נגד מתנגדיו, מבטיח מפקד הארגון שהוביל את הפלת אסד להעניש את "פושעי המלחמה".
המורדים הסורים דיווחו אמש לסוכנות הידיעות AFP כי הם מצאו בחדר מתים בבית החולים חרסטה, בפרברי דמשק, כ-40 גופות עם סימני עינויים. בדיווח של AFP נאמר כי הגופות היו בשקים ממוספרים, כאשר על חלקם מופיעים שמותיהם של הנרצחים.
AFP דיווחה כי בחדר המתים של בית החולים נמצאו קורבנות שנראה שנרצחו לאחרונה, אך גם עצמות אדם. "פתחתי בידיים שלי את דלת חדר המתים, זה היה מחזה מבעית: ערימה של כ-40 גופות עם סימני אלימות מחרידה", דיווח מורד סורי לסוכנות הידיעות הצרפתית.
אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג ארגון המורדים הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם" שהוביל את הפלת המשטר, אמר הבוקר כי המורדים מתכוונים למצות את הדין עם אנשי משטר אסד: "לא נהסס להטיל אחריות על הפושעים, הרוצחים והקצינים המעורבים בעינויי העם הסורי. נרדוף אחר פושעי מלחמה ונדרוש את הסגרתם מהמדינות אליהן ברחו, כדי שיקבלו את עונשם".
"נכריז על רשימה ראשונה הכוללת את שמות המעורבים בעינויי הסורים, ונתגמל את מי שיעביר מידע על קצינים בכירים המעורבים בפשעי מלחמה. אישרנו כי אנחנו סובלנים כלפי מי שידיו לא מוכתמות בדם העם הסורי, ונתנו חנינה למי שהיה בשירות חובה".
אמש דיווח העיתון הלבנוני "נידאא' אל-וטן" כי בכירים במשטר אסד, וגם כמה מקרובי משפחתו, נמלטו לביירות בחסות חיזבאללה. בדיווח, שהתבסס על "גורמי ביטחון בכירים", צוין כי בין הבכירים נמצא גם עלי ממלוכ, שהיה היועץ לביטחון לאומי של אסד, ותפקד גם כראש המודיעין הסורי. אסד עצמו, לפי הדיווחים, קיבל מקלט מדיני ברוסיה, שם נמצאים גם אשתו וילדיו.
אל-ג'ולאני נפגש עם מוחמד אל-ג'לאלי, ראש הממשלה של המשטר שנפל, כדי לקדם את הקמת ממשלת המעבר. בצהריים ייפגש אל-ג'לאלי עם מוחמד אל-בשיר, שמונה לעמוד בראש ממשלת המעבר. ג'לאלי אמר הלילה: "אנחנו בשלב של העברת סמכויות הביצוע לממשלת המעבר. נעזור לראש ממשלת המעבר מוחמד אל-בשיר בניהול השלב הבא. לממשלת ההצלה שתוביל את שלב המעבר יש תוכנית והבנה של קשיי המדינה. מטרתנו לשמר את מוסדות המדינה הסורית ועובדיה. הממשל החדש רוצה לבנות יחסים עם מדינות שכנות".
בינתיים בבירה דמשק נפתחו היום הבנקים בפעם הראשונה מאז הפלת המשטר – צעד משמעותי בדרך לחזרה, כלשהי, לשגרה. "יום חדש, שנה חדשה, חיים חדשים", אמר עובד שהגיע הבוקר לבנק המרכזי של סוריה. גם העסקים בבירה נפתחו היום, ובכבישים נרשמה תנועה ערה.
שוחרר מהכלא של המשטר, 38 שנים אחרי שנעלם
המתקן שמסמל יותר מכל את האכזריות של משטר אסד הוא כלא סיידנאיא שברפברי דמשק. ביום ראשון, עם כיבוש הבירה, הסתערו המורדים על הכלא ושחררו אסירים. מתנגדי אסד פרצו את דלתות הברזל, הפילו קירות והצליחו לפרוץ תאים שבהם היו לכודים גברים, נשים וגם ילדים. בסרטונים שפורסמו בתקשורת הערבית נראו האסירים ההמומים מתקבלים בתשואות.
מתנגדי משטר אסד כינו את סיידנאיא "בית מטבחיים אנושי", שאליו הועברו מאז תחילת ההתקוממות ב-2011 המוני מתנגדי משטר – בהם חמושים מארגוני מורדים אבל גם פעילי מחאה לא אלימים – וכן אנשי צבא שנחשדו בהתנגדות לאסד. לפי דו"ח שפרסם ב-2017 ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל", בשנים 2015-2011 נתלו למוות בכלא עד 13,000 מתנגדי משטר.
סוכנות הידיעות AP דיווחה כי ביום ראשון שוחררו מהכלא שבפרברי דמשק עשרות אסירים, אך מאז כמעט איש לא נמצא. ביומיים האחרונים התאספו מחוץ לכלא אלפי סורים שיקיריהם נשלחו לסיידנאיא, או נעלמו במהלך המלחמה וגורלם לא נודע. הם חיכו במתח למידע על גורל יקיריהם, בתקווה שהצליחו לשרוד, בזמן שבכלא נעשו מאמצים קדחתניים למצוא תאים נסתרים תת-קרקעיים שעליהם העידו שורדי הכלא, ושהגישה אליהם חסומה. הבוקר הודיע ארגון הסיוע "הקסדות הלבנות" כי החיפושים בכלא הסתיימו מבלי שנמצאו בו "תאים סודיים".
הארגון הודיע כי שלח חמישה צוותי מומחים, הכוללים אנשי איתור והצלה, מומחים לשבירת קירות ולפריצת דלתות משוריינות, כלבי גישוש ואנשי רפואה. "לא התגלו שום אזורים נסתרים במתקן", מסר הארגון, ואמר כי הוא "שותף לאכזבה העמוקה של המשפחות של האלפים שעדיין נעדרים וגורלם לא ידוע". ראעד אל-סלאח, ראש "הקסדות הלבנות", אמר אתמול כי האסירים שהיו בכלא הוחזקו ב"גיהינום": "סיידנאיא לא עושה רושם של בית סוהר. זה בית מטבחיים שבו בני אנוש נטבחו ועברו עינויים".
במהלך כיבוש סוריה השתלטו המורדים על שורת בתי סוהר שאליהם נשלחו מתנגדי המשטר. אסירים רבים שיצאו לחופשי הוחזקו שם במשך שנים ארוכות אחרי ש"הועלמו" על-ידי השלטון. הבוקר פורסם כי אחד המשוחררים הוא אזרח ירדני שנעלם בשנת 1986, כשהיה בן 18, ובמשך 38 הוחזק בבתי סוהר של המשטר הסורי – תחילה בתקופת הנשיא חאפז ובהמשך בימי שלטונו של בשאר.
גורם ירדני אמר כי הגבר ששוחרר, אוסמה בשיר חסן אל-בטנייה, הועבר מדמשק למעבר הגבול עם ירדן. לפי הגורם אל-בטנייה איבד את הזיכרון ונמצא על-ידי המורדים מחוסר הכרה. הגורם לא ציין כיצד הוא זוהה.