אירועי היממה האחרונה הביאו לשיא את תחושת אובדן הדרך בקרב בכירי השירות הציבורי בישראל, או מי שנשאר מהם. הפקידות הבכירה והיועצים המשפטיים במשרדי הממשלה נמצאים כבר תקופה ארוכה תחת מתקפה, אך הפיכת נציב שירות המדינה למינוי פוליטי ללא כל תנאי סף, והמילים החריפות שהוטחו בפצ"רית ("רודפת אחרי החיילים") ובייעוץ המשפטי לממשלה ("רשעים שאין כדוגמתם, טיפשים ושקרנים") - הביאו את המגזר הציבורי לנקודת רתיחה.
3 צפייה בגלריה
גלי בהרב מיארה בנימין נתניהו
גלי בהרב מיארה בנימין נתניהו
נתניהו והיועמ"שית
(צילום: יואב דודקביץ, EPA)
לדברי פקיד בכיר במגזר הציבורי, המנהל את אחת היחידות המקצועיות החשובות בממשלה, דווקא מצביעיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו משלמים את המחיר הכי כבד בעקבות מהלכיו. "במי הם פוגעים במסע ההתנקשות הזה במגזר הציבורי? קודם כל במצביעי הליכוד", אמר. "תושבי צפון תל אביב יסתדרו גם בלי ממשלה מתפקדת, אבל אלה שפונו מהבתים, החרדים שייתקעו בלי מסגרות, ומי שבסוף צריכים קצבה או רישיון - הם ישלמו את המחיר. הרי את כל הדברים הם יכלו לגבש עם הפקידות. הריבים האלה מייצרים כותרות, אבל פוגעים בציבור".
הסתכלות על סדרי היום של הממשלה בחודש האחרון משקפת את המצב. במקום לפתור בעיות ולגבש תוכניות סיוע למפונים, לעסקים הקטנים ולחיילי המילואים - משקיע משרד ראש הממשלה את מרצו במלחמות עם היועצים המשפטיים.
בחודש האחרון, חלק ניכר מההחלטות שקיבלה הממשלה עסק במינויים. כמעט ולא היו החלטות ביצועיות, וגם אלה שכבר עסקו בבעלי המוגבלויות ובנשים במצוקה - לא כללו שום הקצאת תקציב, אלא רק הקמה של עוד ועוד צוותים, ועדות ותהליכים. החלטות אחרות שהתקבלו היו להמשיך במתן הטבות שהוחלט עליהן בעבר, כשברור לכולם שאין לממשלה כסף לממן את הכול, ושהמדינה נכנסת לגירעון עמוק יותר ויותר - בלי החלטה על סדר עדיפויות.
3 צפייה בגלריה
בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'
סמוטריץ' קרא "טיפש ושקרן" למשנה ליועמ"שית. "איזה בוגר משפטים ירצה להצטרף למערכת הציבורית?"
(צילום: תומר שונם הלוי)
באגף התקציבים במשרד אוצר מגבשים תוכניות להתמודדות עם הבור התקציבי, אך אין שם למי להציג אותן. הממשלה לא דנה בכלל על תקציב המדינה, והנושא הכי קריטי לממשלה כלל לא עלה על סדר היום. משרדי הממשלה עדיין לא קיבלו את עודפי התקציב מהשנה שעברה, ומצוקת התזרים מקשה עוד יותר לייצר סדר יום רציני. אחרי החקירות על מתן רשיונות נשק שלא בסמכות המשרד לביטחון לאומי וחלוקת דרכונים למקורבים במשרד החוץ, נראה שכבר אין מי שיעצור את ההידרדרות.
במגזר בציבורי מספרים על אווירת נכאים שמקרינה גם החוצה. "איזה בוגר משפטים ירצה להצטרף למערכת הציבורית כשככה מתייחסים ליועצת המשפטית? איזה מנהל ירצה לבוא כשיהפכו איזה יועץ פוליטי דמיקולו לנציב שירות המדינה? מי יתווכח על צדק חברתי ברווחה ובחינוך כשככה מתייחסים לפצ"רית?", תוהה בצער פקיד בכיר באחד המשרדים.
3 צפייה בגלריה
יפעת תומר-ירושלמי
יפעת תומר-ירושלמי
יפעת תומר-ירושלמי. "מי יתווכח על צדק חברתי ברווחה ובחינוך כשככה מתייחסים לפצ"רית?"
(צילום: שרון צור)
פקידה בכירה אחרת אמרה למקורביה שצום תשעה באב השנה משקף לא רק את המצב במדינה, אלא גם את המצב בממשלה. "אין גבולות, הכול מותר, איש הישר בעיניו יעשה. מי שקרא את פרשת השבוע ראה את המקום המכובד שניתן בתורה למשפט. איפה הערכים היהודיים ההם ואיפה אנחנו", אמרה.
מנהל אחר במגזר הציבורי אמר ל-ynet ו"ידיעות אחרונות": "אחרי עשורים של שירות ציבורי מוזנח, שאיש לא טיפל בבעיות השורש שלו, נתניהו ומממשלתו החליטו לבצע וידוא הריגה. מילא היא הייתה מחליטה על כך בעבודת מטה מסודרת, עם אסטרטגיה שתגדיר לאן רוצים להגיע. אבל הם לא מאמינים אפילו בזה. הם יורים, אחריהם המבול - ושהחרדים והעניים ישלמו את המחיר".