שעות לאחר הגשת כתב האישום ההיסטורי נגדו בבית המשפט בניו יורק, נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ נחת הלילה (בין שלישי לרביעי) בפלורידה - שם הוא קיים כנס תמיכה, בהשתתפות של כמה מאות תומכים בולטים שלו, בהם חברי קונגרס רפובליקנים. במהלך הטיסה פרסם פוסט ברשת החברתית שלו "Truth Social", שבו התייחס לראשונה למה שאירע בדיון, וטען כי "זה הפתיע רבים שלא היו להם (לתביעה) 'הפתעות', ולכן אין להם תיק". לדבריו, "כל מומחה משפטי אמר שאין כאן תיק. לא נעשה שום דבר שלא כדין".
הנאשם טראמפ - כתבות נוספות
מה הסיכוי להרשעה ב"תיק הזומבי"? שאלות ותשובות
מי את, סטורמי דניאלס? כוכבת הפורנו שעומדת במרכז האישום נגד טראמפ
לעיון בכתב האישום המלא (באנגלית) - לחצו כאן
בנאומו הלילה טען טראמפ כי הוא קורבן של "התערבות בבחירות", ותקף את התובע המחוזי של מנהטן, אלווין בראג. "מעולם לא חשבתי שדבר כזה יכול לקרות באמריקה", אמר טראמפ לתומכים שהתאספו באחוזתו במאר-א-לאגו. "הפשע היחיד שביצעתי היה להגן ללא פחד על האומה שלנו מפני אלה שמבקשים להרוס אותה", הוסיף. הוא גם התייחס לשופט במשפטו ואמר כי הוא "שונא טראמפ, ממשפחה שונאת טראמפ. הבת שלו עובדת אצל קמלה האריס (סגנית נשיא ארה"ב ג'ו ביידן)".
טראמפ הוא הנשיא האמריקני הראשון אי-פעם שעומד לדין פלילי, הוא הסגיר את עצמו לרשויות בניו יורק, מסר טביעות אצבע ולאחר מכן בפתח הדיון בעניינו כפר באשמה על 34 סעיפים של רישום מסמכים כוזב בהם הוא מואשם. הדיון הבא בעניינו של טראמפ ייערך רק ב-4 בדצמבר, ולא ברור האם יידרש להשתתף בו.
עם סיום הדיון התבררו עוד ועוד פרטים מתוכו ומתוך כתב האישום, שקיבל שם רשמי: "תושבי מדינת ניו יורק נגד דונלד ג'יי טראמפ, אישום מספר 71543-23". לפי סוכנויות הידיעות, התביעה אמנם מפרטת על שלושה מקרים שונים שבהם טראמפ היה מעורב בתשלום דמי שתיקה בניסיון להסתיר את היחסים שניהל מחוץ לנישואים, אך הנשיא לשעבר עומד לדין רק על מקרה אחד - התשלום לכוכבת הפורנו סטורמי דניאלס ("אישה 2" בכתב האישום).
בתביעה ציינו כי התשלומים הועברו לשלושה בני אדם: שתי נשים - ככל הנראה דניאלס וקרן מקדוגל שבהן התמקדו הדיווחים לקראת מעצרו של טראמפ - וכן שוער במגדל טראמפ שטען כי טראמפ הביא לעולם ילד מחוץ לנישואים וניסה למכור את הסיפור לעיתונות. הנשים קיבלו מטראמפ 130 אלף דולר ו-150 אלף דולר בהתאמה, והשוער קיבל 30 אלף דולר. בתביעה בעצם הציגו "דפוס פעולה" מצד הנשיא לשעבר, בניסיון להבהיר כי לא היה מדובר במעידה חד-פעמית.
הנשיא לשעבר מואשם כאמור ברישום מסמכים כוזב, שמטרתו להסתיר מהמצביעים בבחירות לנשיאות של שנת 2016 פעילות בלתי-חוקית ומידע שיזיק לו. לדברי התביעה, טראמפ זייף מידע שוב ושוב במסמכים, ובמעשיו אלה הוא פגע בהגינות הבחירות. היא מאשימה אותו ב"קשירת קשר לפגיעה ביושר הבחירות", אך לפי סוכנות הידיעות רויטרס טראמפ אינו נאשם בעבירה של קשירת קשר.
ב"ניו יורק טיימס" ציינו אמש כי כל 34 הסעיפים בכתב האישום נגד טראמפ הם סעיפים מסוג "פשע" בדרגה E, וכי מדובר בדרגה הנמוכה ביותר במדרג העבירות במדינת ניו יורק. העונש המרבי על עבירה מסוג זה הוא ארבע שנות מאסר. מומחים העריכו ערב מעצרו של טראמפ כי קלושים הסיכויים שהוא יישלח לכלא.
התובע המחוזי של מנהטן, אלווין בראג, שמנהל את התיק נגד טראמפ ומואשם על-ידיו בהתנכלות על רקע פוליטי, אמר כי "אנחנו ממלאים היום את האחריות שלנו לוודא שכולם יהיו שווים בפני החוק". לדבריו, "לא משנה כמה כסף או כוח יש לך - זה לא ישנה את העיקרון האמריקני הוותיק הזה. איננו יכולים לנרמל - ולא ננרמל - התנהלות פלילית חמורה". טראמפ ואנשיו מאשימים כי התביעה מפריזה בטענות נגדו, אלא שבראג הדף את הטענות ואמר כי הסעיפים בכתב האישום משקפים את החשיבות שהרשויות בניו יורק מייחסות לניהול עסקים בדרך חוקית.
במהלך דיון הקראת כתב האישום התלוננו התובעים בפני השופט על פוסטים מאיימים לדבריהם שטראמפ פרסם ברשת החברתית שלו, בכלל זה פוסט שבו הזהיר מ"מוות והרס" בשל הכוונה להעמידו לדין. בעקבות זאת דרש השופט מטראמפ להימנע מפרסום פוסטים העלולים להתסיס את הציבור. מיד לאחר הדיון טען עורך דינו של הנשיא לשעבר, ג'ו טקופינה, כי כתב האישום הוא "הוכחה לכך ששלטון החוק בארה"ב מת".
טראמפ עצמו, אגב, העדיף שלא לשוחח עם כתבים לפני ואחרי הדיון - וסיפק התבטאות בקולו לאחר הדיון רק בכנס התמיכה בפאלם ביץ'. בתום השימוע שבו הוקרא כתב האישום הוא יצא מבניין בית המשפט, שיירתו עזבה את האזור בדרך לנמל התעופה לה-גווארדיה, משם המריא במטוסו הפרטי לאחוזת מאר א-לאגו שלו בפלורידה. בסך הכול שהה טראמפ בבניין בית המשפט כשעתיים.
התיק נגד טראמפ נוגע כאמור לפרשת "דמי השתיקה" ששולמו שבועות אחדים לפני הבחירות לנשיאות ב-2016 לכוכבת הפורנו לסטפני קליפורד - שמוכרת יותר בשם הבמה שלה סטורמי דניאלס. היא טענה כי עשור לפני כן קיימה יחסי מין עם טראמפ, וכי לפני הבחירות שבהן התמודד היא קיבלה מעורך דינו דאז מייקל כהן 130 אלף דולר בתמורה לכך שלא תספר על היחסים הללו. לפי כתב האישום טראמפ ואנשיו פתחו ב"מסע לחץ ציבורי ופרטי כדי להבטיח שכהן לא ישתף פעולה עם רשויות החוק", אך בשנת 2018 הוא הודה כי הכסף שולם לדניאלס כדי להשפיע על הבחירות ולמנוע מטראמפ מבוכה ערב ההצבעה, ובגין מעורבותו נשלח עורך הדין לשלוש שנות מאסר.
עצם תשלום דמי השתיקה איננו עבירה פלילית בניו יורק, וכתב האישום של טראמפ נוגע להיבטים אחרים של הפרשה: הסעיפים נגד הנשיא לשעבר מתמקדים בסוגיית התשלום וההחזר שקיבל כהן מהנשיא לשעבר ובאופן שבו דווחו התשלומים לרשויות. כהן, כך לפי האישום, שילם ב-27 באוקטובר 2016 או "בסמוך לכך" את דמי השתיקה לדניאלס מכיסו האישי, ובתמורה קיבל מארגון טראמפ, החברה של מעסיקו, 430 אלף דולר (סכום שכלל גם "בונוס").
לפי עובדות כתב האישום, את עסקת החזרת התשלומים עם עורך דינו רקח טראמפ בחדר הסגלגל, חודש לאחר כניסתו לבית הלבן. הוא הסתיר את תשלומי ההחזר לכהן באמצעות סימונם של הצ'קים החודשיים שמסר לו כ"שירותים משפטיים".
טראמפ, חשוב לזכור, מעוניין לחזור לארבע שנים נוספות בבית הלבן. הוא כבר הכריז כי ירוץ שוב לנשיאות בבחירות שייערכו בנובמבר בשנה הבאה, והבהיר כי יעשה זאת גם אם יוגש נגדו כתב אישום, כפי שקרה אמש. החוק בארה"ב אינו מונע מנאשמים לרוץ לבית הלבן, ויתרה מכך – גם אסירים מורשעים יכולים לעשות זאת, אפילו מבין כותלי הכלא.
רגע לפני תחילת הדיון, בבית הלבן קיימו אמש את התדרוך היומי של הדוברת של ביידן, קרין ז'אן-פייר, ובו היא סירבה - שלא במפתיע - להתייחס למעצרו של טראמפ. במהלך התדרוך ניסתה להתמקד בעניינים אחרים, בהם הצטרפותה של פינלנד היום לנאט"ו, אבל השאלה הראשונה שהפנו אליה עיתונאים ברגע שהתאפשר להם הייתה על מעצרו של טראמפ. "זהו תיק שמתנהל, ולא נגיב עליו", אמרה ז'אן-פייר. "הנשיא הולך להתמקד בעם האמריקני, כפי שהוא עושה מדי יום".