60% מהנשים הערביות שנרצחו בשנת 2020 הגישו תלונה למשטרה בגין אלימות נגדן בטרם הירצחן. כך עולה מנתונים שריכזה עמותת "כייאן". מהנתונים החלקיים עולה בין השאר כי מתוך 17 מקרי רצח נשים שנפתחו בין 2013 ל-2018 בשישה לא הוגשו כלל כתבי אישום. עוד עולה כי בארבעה תיקים נוספים עדיין קיים צו איסור פרסום, או שההליך המשפטי לגביהם התקיים בדלתיים סגורות ולא נמסר שום מידע לגביהם. ביתר הוגשו כתבי אישום, אך גם במקרים אלה קשה לומר ש"הצדק נעשה".
כך למשל, סלימאן אבו קוידר הורשע תחילה ברצח בתו תסנים ביולי 2015, אך נגזרו עליו 30 חודשי מאסר בלבד - זאת לאחר שהפרקליטות הצהירה כי לא תוכל להוכיח "מעבר לספק סביר" שהוא אכן היה הרוצח. סעיף הרצח הומר לסיוע לאחר מעשה. קוידר, תושב פזורת שבט אבו רקייק בנגב, הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון, אף שבכתב האישום המקורי נטען שרצח את בתו בביתו של בן זוגה מפני שחשד שהיא לא נאמנה אליו.
בפרקליטות טענו כי לאבו קוידר היה מידע על אודות מבצע הרצח - אך במהלך המשא ומתן עם עו"ד משה שרמן נטען שהנאשם לא מסר מידע בנוגע לרוצח, ואף סייע לו להימלט מעונש.
במקרה אחר, במאי 2016, נמצאה גופתה של ג'נא א-סאנע ליד היישוב לקייה שבנגב. ביוני 2016, חודש אחרי הרצח בלבד, התיק נגנז. כמה חשודים אמנם נחקרו במעורבות בתיק, אך לא הוגש נגד אף אחד מהם כתב אישום.
במרץ 2014 נורתה למוות ליליאן מסעוד מתחת לבניין מגוריה, לאחר שקיבלה איומים על חייה. חמישה חודשים קודם לכן נרצח בן זוגה. התיק נסגר לאחר שלוש שנים. כמה חשודים נחקרו במעורבות בתיק, אך לא הוגש נגדם כתב אישום. מסעוד, יש לציין, התלוננה לא אחת במשטרה שמאיימים על חייה.
החקירה הראשונית העלתה שמסעוד, שנורתה בראשה מטווח קצר, עברה להתגורר בשכונה חדשה לאחר שחשה מאוימת. במשטרה אישרו כי הוצע לה לעבור לגור במעון לנשים מוכות או לחזור לבני משפחתה באזור רמאללה, אך היא סירבה.
אלה הם מקרים בודדים מיני רבים של נשים שנרצחו בחברה הערבית, אך הרצח לא פוענח והמבצעים נותרו חופשיים. זאת על אף שפרטי התיקים ותוצאות ההליך המשפטי בגינם סוקרו בהרחבה בתקשורת.
רפאה ענבתאווי, מנכ"לית עמותת "כייאן" אמרה: "אנחנו לא נסתפק במידע הדל שקיבלנו עד כה מהמשטרה וממשרד המשפטים. עברה מעל שנה וחצי מאז שהגשנו את הבקשה הראשונה על-פי חוק חופש המידע למשטרה ולמשרד המשפטים, כדי לקבל את המידע על 58 מקרי רצח של נשים ערביות, ובינתיים קיבלנו מידע חלקי ביותר".
העמותה שלחה עתירה מינהלית בעניין, והיא תלויה ועומדת בפני בית המשפט. דיון בנושא צפוי להתקיים רק בסוף אוקטובר. "המידע שקיבלנו עד כה מצביע על אוזלת היד של המשטרה בטיפול ברצח נשים בחברה הערבית. שכן, אף במקרים שבהם התיק מפוענח ומוגש כתב אישום, הפרקליטות ממהרת לערוך הסדרי טיעון בסעיפי אישום מופחתים ובענישה יחסית קלה".
"ישנה חשיבות ציבורית עליונה לחשוף את המידע, כדי שהרשויות יתנו דין וחשבון על פועלן בעניין רצח הנשים, וכן על מנת להחדיר את המסר שדם נשים ערביות איננו הפקר".
במקרה שאישה בסביבתכם נמצאת במערכת יחסים אלימה, הפנו אותה או התקשרו בעצמכם לקו החירום של משרד הרווחה בטלפון 118 או 077-9208560. המוקד מאויש במשך 24 שעות ביממה ומעניק שירות בעברית, ערבית, רוסית ואמהרית.