מולה נורודין טוראבי, בכיר בטליבאן שנמנה עם מייסדי ארגון הטרור האיסלאמיסטי, אמר שהארגון יחזור להוציא להורג רוצחים ולכרות ידיים של גנבים - אך ככל הנראה לא יעשה זאת לעיני קהל.
בראיון לסוכנות הידיעות AP התייחס טוראבי לזעם על ההוצאות להורג של הטליבאן בתקופת שלטונו הראשונה, שלעיתים נערכו לעיני קהל באצטדיונים, והזהיר את העולם שלא להתערב במשטר החדש שקם החודש באפגניסטן. "כולם ביקרו אותנו על העונשים באצטדיון, אבל מעולם לא אמרנו משהו על החוקים ועל העונשים שלהם. אף אחד לא יגיד לנו איך החוקים שלנו צריכים להיות. אנחנו פועלים לפי האיסלאם וחוקי הקוראן", אמר בכיר הטליבאן ל-AP.
ב-15 באוגוסט נכנסו כוחות הטליבאן לעיר הבירה קאבול, וארגון הטרור האיסלאמיסטי השלים את ההשתלטות שלו על אפגניסטן. מאז כיבוש אפגניסטן הקהילה הבינלאומית ממתינה לראות אם ארגון הטרור ינהיג משטר אימים כפי שעשה כשעלה לראשונה לשלטון בשנות התשעים. טוראבי, אגב, טוען שהשלטון של הטליבאן בין 1996 ל-2001 היה מוצלח - והארגון הביא יציבות לאפגניסטן.
ארה"ב ובעלות בריתה איימו לבודד את משטר הטליבאן – מה שיגרום לו נזק כלכלי – במטרה ללחוץ עליו להתמתן ולשתף נשים ומיעוטים בממשל החדש שיקים באפגניסטן. הטליבאן לא עשה זאת. הדברים שאמר טוראבי בראיון ל-AP בקאבול מראים שלמרות שהנהגת הטליבאן מאמצת שינויים טכנולוגיים, ופתוחה יותר לתקשורת מבעבר, היא עדיין שמרנית במיוחד.
טוראבי, שנמצא בראשית שנות ה-60 לחייו, איבד עין ורגל בקרבות מול הכוחות הסובייטיים באפגניסטן בשנות השמונים. כשהטליבאן עלה לשלטון ב-1996 הפך טוראבי לשר המשפטים, ולראש המשרד "לקידום מידות טובות ומניעת הפקרות" – משטרת הדת של הטליבאן. באותן שנים העולם גינה בתוקף את העונשים הפומביים שביצע הטליבאן. הארגון הוציא להורג אסירים מורשעים באצטדיון בקאבול, או ברחבה מול מסגד עיד-גא בעיר. מאות גברים הגיעו לצפות בביצוע כל עונש.
אסירים שהטליבאן הרשיע ברצח הוצאו להורג באמצעות ירייה אחת בראשם. מי שירו בהם היו בדרך כלל בני משפחה של הנרצח. ניתנה להם אפשרות לקבל כסף - וכך להשאיר את הרוצח בחיים. העונש של גנבים מורשעים היה כריתה של היד. מי ששדדו נוסעים ונהגים בכבישים איבדו יד ורגל.
רק לעיתים רחוקות המשפטים שנערכו לאסירים היו פומביים, ומי שאמרו את המילה האחרונה היו אנשי הדת האיסלאמים. טוראבי אמר שבממשל החדש השופטים – וגם השופטות – יקבעו את גזר הדין, אך יתבססו על חוקי הקוראן. הוא ציין שההוצאות להורג יחודשו וכן כריתת הידיים למורשעים. "כריתת ידיים זה דבר הכרחי מאוד לביטחון", הסביר, ואמר שהעונש משיג את ההרתעה הרצויה. הוא אמר שהממשלה בוחנת אם יש לבצע את העונשים בפומבי, והיא "תפתח מדיניות" בנושא.
בימים האחרונים בקאבול חידשו אנשי הטליבאן את אחד העונשים שהיו נהוגים בשנות התשעים: אנשי הטליבאן העלו לטנדרים גברים שהואשמו בגניבות בהיקף קטן, וקשרו את ידיהם. הטנדרים נסעט ברחבי העיר כדי להשפיל את העבריינים שנתפסו. במקרה אחד הטליבאן צבע את פניהם, כדי לסמן אותם כגנבים. במקרה אחר תלו אנשי הטליבאן לחם יבש על צווארם של הגברים המושפלים.
בממשלה החדשה של הטליבאן טוראבי יהיה אחראי על בתי הסוהר. הוא נמנה עם כמה מנהיגים בטליבאן שנתונים לסנקציות מצד האו"ם. בפעם הקודמת שהטליבאן היה בשלטון נחשב טוראבי לאחד הגורמים הקיצוניים ביותר בהנהגה. ב-1996, מעט אחרי שהטליבאן עלה לשלטון, צרח טוראבי על עיתונאית ודרש ממנה לעזוב חדר שהיה מלא בגברים. הוא סטר לגבר שהתנגד לדרישתו.
משטר הטליבאן אסר להשמיע מוזיקה באפגניסטן, וטוראבי ואנשיו הרסו קסטות שהוחרמו מנהגים. הוא דרש לחבוש טורבאן בכל משרדי הממשלה, ואנשיו היכו גברים שקיצצו את הזקנים שלהם. הטליבאן אסר לקיים אירועי ספורט, והגברים נדרשו להיכנס למסגד ולהתפלל חמש פעמים ביום.
בראיון השבוע ל-AP שוחח טוראבי עם עיתונאית של סוכנות הידיעות. "אנחנו השתנינו", אמר, וציין שכיום הטליבאן מאפשר לצפות בטלוויזיה ולהחזיק בטלפונים סלולריים ובמצלמות. הוא אומר שעבור האפגנים מדובר בפריטים "הכרחיים", והטליבאן "רציני לגבי זה". גם היחס לתקשורת השתנה: טוראבי סיפר שהטליבאן רואה בתקשורת אמצעי להפצת המסרים שלו. "עכשיו אנחנו יודעים שבמקום להגיע למאות אנשים, אנחנו יכולים להגיע למיליונים". טוראבי אמר שאם העונשים לעבריינים אכן יהיו פומביים קיימת אפשרות שהקהל יקבל אישור לצלם אותם – כדי להשיג הרתעה.
כתבת AP מציינת כי למרות הפחד של תושבי קאבול משלטון הטליבאן, יש תושבים שנאלצים להודות שבחודש החולף העיר מעט יותר בטוחה. לפני השתלטות הטליבאן על קאבול פשטו כנופיות של גנבים על רחובות העיר, ובעקבות הפשיעה תושבים רבים העדיפו להישאר בבתים בשעות הערב. "זה לא דבר טוב לראות את האנשים האלה מושפלים בציבור, אבל זה עוצר את הפושעים. כשהם רואים את זה, הם חושבים – 'אני לא רוצה שזה יהיה אני'", אמר עמאן, בעל חנות במרכז קאבול, על "צעדות ההשפלה" לגנבים. מוכר נעליים בקאבול הסכים שמדובר בהפרת זכויות אדם – אך במקביל הודה שהוא מרוצה מכך שהחנות שלו יכולה להישאר פתוחה גם אחרי רדת החשכה.