קטאר עצרה שני עיתונאים נורבגים שערכו תחקיר על תנאי העסקתם של מהגרי עבודה במדינה – לקראת המונדיאל שייפתח במדינה בשנה הבאה. העיתונאים, שעובדים בטלוויזיה הנורבגית הממלכתית, נעצרו ביום ראשון לפני הטיסה בחזרה לנורבגיה. הם הוחזקו במעצר במשך יותר מ-30 שעות, ונדרשו למחוק את חומרי הגלם שצילמו במחנה של מהגרי עבודה בקטאר.
ממשלת קטאר מאשימה את העיתונאים – כתב הספורט האלבור אקלנד והצלם לוקמן גורבאני – בהסגת גבול וטוענת שהם נכנסו ללא אישור לשטח פרטי. בהנהלת הערוץ הנורבגי הממלכתי, NRK, אמרו שהם קיבלו בעל פה, ולא בכתב, את את כל האישורים הדרושים לצילום. אקלנד סיפר שביום ראשון בערב הגיעו שוטרים בלבוש אזרחי למלון שבו שהו השניים בקטאר וביקשו מהם להתלוות אליהם לתחנת המשטרה. העיתונאים אמרו שהם לא קיבלו אישור לעזוב את קטאר עם הציוד שלהם.
מעצר העיתונאים הוביל לעימות דיפלומטי בין נורבגיה לקטאר, והשגריר הקטארי זומן לשיחה במשרד החוץ באוסלו. בממשלה הנורבגית התייצבו לצד העצורים ואמרו שהם ביצעו את תפקידם כעיתונאים. ראש ממשלת נורבגיה, יונאס גאר סטורה, אמר שהמעצרים של שני העיתונאים "אינם מקובלים" ושתקשורת חופשית "היא קריטית לדמוקרטיה מתפקדת".
ממשלת קטאר משוכנעת שהמעצרים של אקלנד וגורבאני היו מוצדקים: "כמו בכמעט כל מדינה אחרת, גם בקטאר הסגת גבול היא נגד החוק. הצוות היה מודע לכך לפני שנכנס לשטח (הפרטי). חומר הגלם שנאסף בהסגת הגבול נמחק על-ידי הרשויות, בכפוף לחוק הקטארי".
המעצרים, שנה לפני פתיחת אליפות העולם בקטאר, מראים את המתיחות בין קטאר לתקשורת הבינלאומית ולמדינות במערב סביב אירוח המשחקים. זו לא הפעם הראשונה שבה נעצרים עיתונאים שמגיעים לקטאר כדי לסקר את ההכנות לפתיחת המונדיאל, במסגרתן נבנים במדינה אצטדיוני ענק.
קטאר היא המדינה הראשונה במזרח התיכון שמארחת את המונדיאל. החלטת פיפ"א (התאחדות הכדורגל העולמית) לקיים את המשחקים בקטאר שנויה במחלוקת וממשיכה לעורר ביקורת רבה, בעיקר לאור העובדה שהמשחקים יתקיימו לראשונה בחורף, בין 21 לנובמבר ל-18 בדצמבר.
לקראת הטורניר נחשפים עוד ועוד סיפורים של כלי תקשורת בעולם על תנאי העסקתם של מהגרי העבודה שבונים את אצטדיוני הפאר שיארחו את המשחקים. ארגוני זכויות אדם טוענים שקטאר משתמשת בכוח עבודה זול, מעבידה את הפועלים בפרך, פוגעת בזכויותיהם ומסכנת את ביטחונם.
קטאר דחתה את הביקורת נגדה. היא טענה שהיא שיפרה את נושא זכויות האדם, ביצעה רפורמות בשוק העבודה והעלתה את שכר המינימום ל-1.30 דולר לשעה. נשיא פיפ"א, ג'אני אינפנטינו, הגן על ההחלטה לארח את המשחקים בקטאר וקרא לקהל להגיע למדינה ולצפות במשחקים.
במוקדמות המונדיאל מחו כדורגלנים מנבחרות הולנד, גרמניה ונורבגיה על ההחלטה לאפשר לקטאר לארח את המשחקים, ולבשו חולצות שמזהירות מהפרת זכויות אדם במדינה המארחת.