שמונה שוטרים נפצעו ו-38 מפגינים נעצרו אמש (יום א') בבלגרד, במהלך מחאה של האופוזיציה על תוצאות הבחירות. אלפי מפגינים התאספו אתמול בלב הבירה ודרשו לבטל את תוצאות הבחירות לפרלמנט, ולרשויות המקומיות - אחרי שמשקיפים בינלאומיים קבעו שהן לא היו הוגנות.
מאות מפגינים שעטו לעבר בניין העירייה, ניפצו חלונות וניסו להיכנס למקום. השוטרים היכו אותם באלות והשתמשו נגדם בגז מדמיע ובגז פלפל. במשטרה מסרו ששני שוטרים שהתעמתו עם מפגינים סובלים מפציעות קשות. האופוזיציה טוענת כי המשטרה מפעילה כוח מופרז נגד המפגינים, וברשתות החברתיות פורסם תיעוד של שוטרים מכים גברים ליד בית העירייה.
בבחירות הבזק לפרלמנט ב-17 בדצמבר זכתה מפלגת השלטון הפופוליסטית, "המפלגה הפרוגרסיבית", ב-46.72% מהקולות. גוש האופוזיציה מהמרכז-שמאל, "סרביה נגד אלימות", סיים שני עם 23.56% בלבד.
משקיפים בינלאומיים קבעו לאחר מכן שמפלגת השלטון השיגה יתרון לא הוגן באמצעות סיקור תקשורתי מוטה, השפעה פסולה של הנשיא ואיש המפלגה אלכסנדר ווצ'יץ' ואי סדרים בהליך ההצבעה - כולל קניית קולות, וקלפיות שבהן היה יותר מ-100% הצבעה.
השלטון הסרבי דחה את הטענות לאי-סדרים בבחירות, והנשיא ווצ'יץ' טען שמדובר ב"קשקושים" ו"שקרים". מאז שוועדת הבחירות הסרבית פרסמה את התוצאות מקיימת האופוזיציה הפגנות, וחלק מהמחוקקים אף פתחו בשביתת רעב. ההפגנות יימשכו גם היום.
בצהריים החלו מאות מפגינים לחסום רחוב במרכז בלגרד, שבו נמצא משרד ממשלתי. רוב המפגינים הם סטודנטים ואנשי תנועת "בורבה" (מאבק). "נולדתי ב-2002 וחשבתי שלא יהיה צורך להיאבק ברחובות על הדמוקרטיה, כמו שההורים שלי עשו. אבל אני חייבת", סיפרה אמיליה בת ה-21.
בעלת הברית הגדולה של סרביה, רוסיה, התייצבה לצד הממשלה בבלגרד וטענה כי כוחות שנתמכים על-ידי גורמים זרים מנסים לערער את היציבות במדינה הבלקנית. "יש תהליכים וניסיונות של גורמים מצד שלישי, כולל מבחוץ, לעורר מהומות בבלגרד", הצהיר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב. דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זחרובה, אמרה כי "הניסיונות של המערב לערער את היציבות במדינה ברורים".
לטענה הרוסית על התערבות חיצונית שותף גם הנשיא ווצ'יץ', שתיאר את ההפגנות כניסיון להדיח את הממשלה עם עזרה מגורמים חיצוניים. ווצ'יץ' כינה את המפגינים שנעצרו בבלגרד "בריונים", ואמר שבמהומות של האופוזיציה יש ניסיון להשתלט על מוסדות המדינה - וכי מדובר במזימה שתוכננה מראש.
אנה ברנביץ', ראש הממשלה היוצאת, הודתה לשירות החשאי של רוסיה שסיפק מודיעין על הפעולות שמתכננים אנשי האופוזיציה. כשברנביץ', גם היא חברת "המפלגה הפרוגרסיבית", הודתה לרוסיה היא ציינה כי "ההצהרה שלי לא הולכת להיות פופולרית במערב".
סרביה, ששואפת להצטרף לאיחוד האירופי, הכעיסה את ארצות המערב כשהתנגדה להטלת סנקציות נגד המשטר של ולדימיר פוטין - בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. לסרביה יש תלות אדירה בגז הרוסי, ומוסקבה היא אחת מבעלות הברית הקרובות ביותר שלה כבר עשרות שנים. היחסים בין מוסקבה לבלגרד התחזקו במיוחד אחרי 1999 - כשרוסיה התנגדה להפצצות של נאט"ו נגד הסרבים, שנועדו להביא לסיום מלחמת קוסובו.
על רקע הרצון הסרבי להצטרף לאיחוד האירופי, ביום חמישי פנה גוש האופוזיציה למוסדות האיחוד. במכתב ששלח גוש האופוזיציה הוא קרא לבריסל שלא להכיר בתוצאות הבחירות.