נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הצהיר הלילה (בין רביעי לחמישי) כי לוושינגטון אין ספק שממשלת סוריה מחזיקה בעיתונאי האמריקני אוסטין טייס, שנעלם במדינה בשנת 2012, בזמן שסיקר את מלחמת האזרחים שם. ההודעה שפרסם הבית הלבן במלאות עשור לחטיפתו של טייס, ושבה דחק ביידן במשטר הסורי לשחררו, היא האמירה הברורה ביותר של וושינגטון עד כה שהיא בטוחה שהעיתונאי מוחזק בידי אנשיו של הנשיא הסורי בשאר אסד.
טייס נעלם ב-14 באוגוסט 2012, שלושה ימים אחרי יום הולדתו ה-31, וממש היום הוא אמור לציין את יום הולדתו ה-41. הוא נעלם בנקודת בידוק באזור ממערב לבירה דמשק, שבאותה העת נלחמו עליו כוחות אסד והמורדים שניסו להפיל את המשטר. חודש לאחר מכן פורסם ברשת סרטון שבו הוא נראה מובל בעיניים קשורות על-ידי גברים חמושים ואומר "הו, ישו", כשהמצוקה ניכרת בגופו ובקולו. מאז לא נשמע עוד.
"אנחנו יודעים בוודאות שאוסטין מוחזק על-ידי ממשלת סוריה", אמר ביידן בהצהרה הלילה, "וביקשנו מהממשלה הסורית שוב ושוב לעבוד איתנו כדי להשיבו הביתה. לרגל יום השנה העשירי לחטיפתו אני קורא לסוריה לשים לזה סוף ולעזור לנו להחזיר אותו". ביידן, שפועל בימים אלה גם להשבת כוכבת ה-WNBA בריטני גריינר והאזרח האמריקני פול ווילן הכלואים ברוסיה, אמר בהצהרתו כי אין דבר שניצב במקום גבוה יותר בסדר העדיפויות של ממשלו מאשר החזרתם של כל האמריקנים שנחטפו או נכלאו שלא בצדק במדינות זרות.
בשנים שעברו מאז היעלמו הפך טייס לאחד החטופים האמריקנים שמוחזקים בשבי הכי הרבה זמן, ואף שקולו לא נשמע כבר עשור, לפני ארבע שנים אמר ג'יימס ג'פרי, מי שהיה אז השליח האמריקני לענייני סוריה, כי ההערכה בארה"ב היא שטייס עודנו בחיים ומוחזק בסוריה. באותה העת הוא לא אמר על מה מתבססת ההערכה ולא אמר מי לפי ההערכות מחזיקים בו.
הסורים על מו"מ: קודם תוציאו את החיילים שלכם מפה
שום ארגון לא נטל מעולם אחריות לחטיפתו של טייס, וב-2016 טען פייסל מקדאד, שמכהן כיום כשר החוץ הסורי ואז היה סגן השר, כי אוסטין טייס אינו מוחזק בידי משטרו של אסד וכי למשטר אין שום מידע גורלו. בארה"ב דוחים את הטענה הזו, וממשיכים לדרוש מסוריה לשחררו. במגעים בין הצדדים מעורב הגנרל עבאס איברהים, ראש הביטחון הכללי הלבנוני, שכבר השתתף בעבר במאמצי תיווך מסובכים שכאלה.
מגעים בין ארה"ב לסוריה בעניין טייס התקיימו גם ב-2020, בחודשיו האחרונים של ממשל טראמפ. שני בכירים אמריקנים – בהם הממונה הבכיר של הממשל לענייני חטופים – קיימו אז ביקור חשאי בדמשק בניסיון להשיג מידע על טייס ועל אמריקנים אחרים שנעלמו בסוריה, והביקור ההוא היה המפגש בדרג הגבוה ביותר זה שנים בין נציגים של הממשל האמריקני לבין נציגי אסד. גורמים אמריקנים אמרו עם זאת כי בפגישה ההיא לא סיפקו הסורים שום מידע משמעותי על טייס, וכי סוריה סירבה לנהל משא ומתן על טייס כל עוד חיילים אמריקנים ממשיכים לשהות על אדמתה.
טייס, תושב יוסטון, פרסם בעבר כתבות בעיתונים נחשבים כמו "וושינגטון פוסט", ולסוריה הגיע כדי לסקר את מלחמת האזרחים שפרצה ב-2011 בעקבות ההתקוממות העממית נגד משטרו של הרודן אסד. בשנים שעברו מאז נהרגו במלחמה מאות אלפי בני אדם ומיליונים נעקרו מבתיהם ומארצם. באמצע העשור שעבר נראה כי משטרו של אסד על סף קריסה, אבל אז שלחה רוסיה את כוחותיה לסייע לו, והוא הצליח לכבוש מחדש את רוב שטחי המדינה.
הכיר את "ג'ון הג'יהאדיסט" מהמסגד: המעצר ליד לונדון
בינתיים בבריטניה הוגש היום כתב אישום נגד איין דייוויס, בן 38, שהיה אחד מחברי חוליית הטרור של דאעש שכונתה "הביטלס" והטילה אימה על העולם בסרטונים שבהם נראו אנשיה עורפים את ראשיהם של חטופים זרים בסוריה ובעיראק, בשיא ימי הכיבושים של ארגון הטרור האיסלאמיסטי. דייוויס נעצר בטורקיה ב-2015, ב-2017 הורשע שם בהשתייכות לדאעש. אתמול, אחרי שסיים לרצות 7.5 שנות מאסר בכלא הטורקי, גורש לבריטניה ונחת בנמל התעופה לוטון שמצפון ללונדון, שם נעצר.
קבוצת המוציאים להורג "הביטלס" זכתה לכינויה משום שבסרטוני הזוועה שפרסמה נהגו ארבעת חבריה להופיע מול המצלמות רעולי פנים ולדבר במבטא בריטי כבד, שהסגיר את מוצאם גם מבלי שאפשר יהיה לראות את פניהם. לימים התברר כי כל חברי החוליה הכירו זה את זה ממקום מגוריהם במערב לונדון לפני שנסעו למזרח התיכון והצטרפו לדאעש. אחרי הצטרפותם הפקיד בידיהם ארגון הטרור את המשימה לשמור על חטופים זרים, ולפי גורמי מודיעין הארבעה רצחו 27 כאלה. את ראשיהם של כמה מהחטופים ערפו מול המצלמות, ובין הקורבנות האלה היו העיתונאים האמריקנים ג'יימס פולי וסטיבן סוטלוף והעיתונאים הבריטים דייוויד היינס ואלן הנינג.
החבר המפורסם ביותר ב"כנופיית הביטלס" היה המוציא להורג הראשי, שכונה "ג'ון הג'יהאדיסט" ולימים זוהה כאזרח הבריטי מוחמד אמוואזי. ב-2015 חוסל בהפצצה אמריקנית. שני חברים אחרים בכנופיה היו אלכסנדה קוטי וא-שאפי א-שייח, ושניהם נתפסו ב-2018 על-ידי הכוחות הכורדיים בעלי בריתם של האמריקנים, וכעת הם מוחזקים בבתי כלא בארה"ב. דייוויס שנגדו הוגש היום כתב אישום בבריטניה הוא החבר הרביעי והאחרון בחוליה שהמערב סוגר איתו חשבון.
לפי הרשויות בבריטניה, עוד לפני שנמשך לארגון הטרור היה דייוויס בעל עבר פלילי, ולפני כ-15 שנה הוא התאסלם ושינה את שמו לחמזה. אחר כך הכיר את אמווזי והשניים התפללו באותו מסגד, ובהמשך נסעו למזרח התיכון בתקווה לעזור להקים את "המדינה האיסלאמית". במשפטו בטורקיה הכחיש כי היה חבר בכנופיית "הביטלס".