נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, הוא אחד מהמגַנים החריפים ביותר של ישראל מתחילת מלחמת חרבות ברזל. הוא קרא לעולם הערבי להתאחד נגדה וטען כי היא אינה מתכוונת לעצור בעזה, ותגיע גם לטורקיה. הוא מכנה שוב ושוב את המלחמה המתנהלת נגד ארגון הטרור חמאס "רצח עם", ואף כינה את ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו "היטלר של התקופה". אך בינתיים, ממשיך ארדואן לטבוח בכורדים בטורקיה, בסוריה ובעיראק ללא רחם.
ארדואן תקף את ישראל על רצח עם – ויצא להפציץ את הכורדים

מיום רביעי שעבר חלה הסלמה חדשה ביחסים העכורים בין טורקיה לכורדים, הדורשים את עצמאותם. בפיגוע שכוון ביום רביעי למטה של חברת התעשייה האווירית הטורקית TUSAS באנקרה נהרגו חמישה ונפצעו 22 נוספים. סרטונים מהזירה הופצו ברשתות החברתיות. לפי הדיווחים בטורקיה, את הפיגוע ביצעו לפחות שני חמושים, הם חוסלו, ושר הפנים הטורקי עלי ירלי כאיא אמר מיד אחר כך כי "סביר מאוד" שמדובר בחמושים כורדים מה-PKK, מפלגת פועלי כורדיסטן, המוגדרת בטורקיה כארגון טרור. ביום שישי דווח כי ארגון ה-PKK אכן נטל אחריות לפיגוע.
עוד לפני נטילת האחריות פתחה טורקיה בתקיפות אוויריות וקרקעיות אינטנסיביות נגד הכורדים בסוריה ובעיראק. לפי "א-שרק אל-אווסט" הסעודי הותקפו עמדות של הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF, מסגרת צבאית עם כוח כורדי מרכזי בסוריה). משרד ההגנה הטורקי הודיע ברביעי בערב כי תקף מטרות של ה-PKK בצפון עיראק ובצפון סוריה: "בהתאם לזכויותינו להגנה עצמית התקיים מבצע אווירי נגד מטרות טרור בצפון עיראק ובסוריה. בסך הכל הושמדו 32 מטרות בהצלחה. הפעולות נמשכות". נשיא טורקיה ארדואן אמר אחרי האירועים כי "שום גוף טרור התוקף את ארצנו לא יוכל להגשים את תקוותיו".
4 צפייה בגלריה
נשיא טורקיה רג'פ טראיפ ארדואן
נשיא טורקיה רג'פ טראיפ ארדואן
ארדואן והצבא הטורקי. "שום גוף טרור התוקף את ארצנו לא יוכל להגשים את תקוותיו"
(צילום: Sean Gallup/Getty Images, משרד ההגנה הטורקי)
לפי פרסום אתמול של המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, ארגון המזוהה עם האופוזיציה הסורית, פועל מלונדון ומדווח על אירועים שונים בשטח סוריה, הכוחות הטורקיים הסלימו מיום רביעי את תקיפותיהם בצפון-מזרח סוריה, אווירית ויבשתית. לפי הפרסום, בוצעו מיום רביעי יותר מ-100 תקיפות אוויריות, בהן 84 תקיפות באמצעות כטב"מים ו-18 תקיפות של מטוסי קרב. כמו כן פורסם כי בוצעו תקיפות קרקעיות במספר אזורים. בתקיפות נהרגו 17 בני אדם ונפצעו יותר מ-60.
לפי המרכז הסורי, במוקדי התקיפות הרבים נפגעו גם בתים אזרחיים, מתקני נפט ומפעלים. לפי המרכז, התקיימו גם הפגנות במספר מוקדים בסוריה נגד ההסלמה הטורקית. גם ב"אל-אחבאר" הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה, סוקרו התקיפות הטורקיות, ובפרסום אתמול נכתב ממקורות בשטח כי בתוך ארבעה ימים ביצעה טורקיה יותר מ-130 תקיפות אוויריות ברוב הערים והעיירות של רצועת הגבול הצפונית של סוריה. באזורים המותקפים בסוריה נטען כי טורקיה מנצלת את הפיגוע באנקרה כתירוץ לתקוף גורמים שאינם קשורים לאירוע.
בתקשורת הסורית נטען כי טורקיה עשתה בתקיפות שימוש בכמות גדולה מאוד של תחמושת. לטענת משרד הביטחון הטורקי, טורקיה תוקפת "טרוריסטים", אך האמת היא שטורקיה מנהלת מאבק ארוך שנים מול הדרישה הכורדית לעצמאות וטובחת בכורדים הנמצאים בטורקיה, בסוריה ובעיראק, מתוך חשש שהקבוצה האתנית תממש את דרישות העצמאות שלה בחבל כורדיסטן.
4 צפייה בגלריה
המחבלים שביצעו את הירי באנקרה
המחבלים שביצעו את הירי באנקרה
אחד המחבלים בעיצומה של מתקפת הירי באנקרה
4 צפייה בגלריה
כוחות שיטור טורקיים עומדים בכניסה למפעל התעשייה האווירית באנקרה, היכן שאירע פיגוע הירי
כוחות שיטור טורקיים עומדים בכניסה למפעל התעשייה האווירית באנקרה, היכן שאירע פיגוע הירי
כוחות הביטחון הטורקיים בזירת האירוע בשבוע שעבר
(צילום: Serdar Ozsoy/Getty Images)
האיבה ההיסטורית בין ה-PKK לטורקיה כאמור, אינה חדשה. מדובר בארגון כורדי חמוש שהוקם בטורקיה בשנת 1978 על-ידי עבדאללה אוצ'לאן ופעילים כורדים. הוא התבסס על דרישות שנגעו לזכויות הכורדים במדינה ובהמשך החל לדרוש עצמאות בדרום-מזרח טורקיה. בשנים הראשונות נחשב הארגון לתנועה פוליטית, אך היום הוא נחשב לארגון טרור בטורקיה ובמדינות מערביות רבות כולל ארה"ב.
בכתבה שפורסמה בנושא ברשת "אל-ערבייה" הסעודית הוזכר כי בין האירועים החשובים ביותר שהשפיעו על ה-PKK היה מעצרו של המנהיג אוצ'לאן ב-1999 ושליחתו למאסר עולם. עוד דווח כי ה-PKK מבצע פיגועים נגד הצבא הטורקי ואתרים ממשלתיים, בעיקר בדרום-מזרח טורקיה. הסכסוך בין טורקיה ל-PKK חוצה גבולות, במיוחד מכיוון שטורקיה מאשימה את הארגון בהרחבת הקשרים עם הכורדים במדינות הסמוכות כמו עיראק וסוריה ותוקפת מוצבים של הארגון בתוך המדינות השונות. עוד דווח ב"אל-ערבייה" כי הניסיונות להגיע לרגיעה בין הצדדים לאורך השנים כשלו, מכיוון שהדרישה של הארגון לעצמאות נתקלת בסירוב מוחלט מצד אנקרה.
4 צפייה בגלריה
כורדים מניפים את תמונותיו של עבדאללה אוצ'לאן
כורדים מניפים את תמונותיו של עבדאללה אוצ'לאן
כורדים מניפים את תמונותיו של עבדאללה אוצ'לאן
(צילום: AP)
לאורך השנים דווח רבות על קשרים בין ישראל לכורדים, שאוכלוסייתם מונה כמה עשרות מיליונים. הם חיים בטורקיה, עיראק, סוריה, איראן וארמניה. לא פעם הפגינו הכורדים יחס חם כלפי ישראל. בעיראק, האוטונומיה שהשיגו הכורדים מכונה כורדיסטן העיראקית.