הרשויות בקניה חושדות כי עצרו את אחד הרוצחים הסדרתיים הגדולים בתולדות האנושות, אחרי שהתוודה כי הרג במו ידיו 42 נשים במסגרת מסע רצח שנמשך כשנתיים. האיש, קולינס ג'ומאיסי חלושה בן ה-33, נעצר ביום שני לפנות בוקר, יומיים אחרי מציאת הגופות הראשונות, והוא נתפס ליד בר בניירובי שבו צפה במשחק הגמר של יורו 2024.
לפי החשד, הרוצח הסדרתי נהג לבתר את גופותיהן של הנשים ולפזר אותן במחצבה המשמשת גם כמזבלה בשכונת עוני בניירובי. תשע גופות מבותרות כאלה נמצאו מאז סוף השבוע בתוך שקיות פלסטיק באתר. לפי דברים שאמר חלושה למשטרה, מעשי הרצח התבצעו כולם בין שנת 2022 ל-11 ביולי השנה, כך שהרצח האחרון בשרשרת אירע ביום חמישי האחרון. כל הנרצחות היו כנראה בנות 18 עד 30. לדבריו הנרצחת הראשונה הייתה אשתו, וממנה המשיך לנשים אחרות, בהן כאלה שאיתן ניהל קשר אינטימי.
לפי המשטרה, הגופות נמצאו אחרי שקרוב משפחה של אחת הנעדרות סיפר כי חלם חלום שבו היא הובילה אותו אל המזבלה והורתה לו לחפש שם. קרוב המשפחה ביקש מאדם כלשהו העוסק בצלילה לסייע בחיפוש במקום – וזה מצא את שקיות הגופות. סימונו של חלושה כחשוד במעשי הרצח התאפשר בין השאר באמצעות זיהוי העברת כספים בחשבונה של אחת הנרצחות, ג'וזפין מולונגו אווינו, שבוצעה ממש ביום שבו נעלמה.
לדברי המשטרה, חלושה הודה בפני החוקרים כי נהג לפתות את הנשים ואז לרצוח אותן בחניקה ולבתר את גופותיהן, לפני שהשליך אותן לאתר להטמנת הפסולת. הוא נעצר בזמן ששקד על ניסיון לפתות אישה נוספת, שהייתה אמורה להפוך לקורבן הבא שלו. בדירת החדר שבה התגורר מצאו החוקרים מצ'טה שבה השתמש כנראה לביתור הגופות, וכן שקיות ניילון, חבל, כפפות, תיק ורוד "של נשים" ושני זוגות של תחתוני נשים. "אנחנו מתמודדים עם רוצח סדרתי שאין לו שום כבוד לחיי אדם", אמר ראש מחלקת החקירות הפליליות במשטרה מוחמד אמין. "מדובר בערפד, בפסיכופת".
גילוי הגופות במזבלה מגביר את הלחץ על משטרת קניה ועל הנשיא וויליאם רוטו, שספגו בחודש שעבר ביקורת חריפה בעקבות הדיכוי הכוחני של ההפגנות נגד הממשלה, שפרצו על רקע הכוונה להעלות מיסים. במהלך הדיכוי ההוא אירעו עימותים קשים בין שוטרים למפגינים, ועשרות בני אדם נהרגו.
הרשות העצמאית לפיקוח על משטרת קניה, שהיא הגוף האחראי לוודא שהמשטרה נוהגת כחוק, הודיעה כי היא בודקת כעת אם המשטרה הייתה מעורבת באופן כלשהו בפרשת הרציחות, במיוחד בהתחשב בכך שהמזבלה שבה נמצאו הגופות שוכנת 100 מטרים בלבד מתחנת משטרה. היא בודקת גם אם כשל של המשטרה אפשר את התמשכות מעשי הרצח.
ארגוני זכויות אדם בקניה מרבים להאשים אנשי משטרה במדינה בשימוש בכוח מופרז ובהוצאה להורג של אזרחים ללא משפט, אבל לאורך השנים רק שוטרים מעטים הועמדו לדין בגין מעשים כאלה. הדרישה לבדוק את התנהלות המשטרה כעת עולה בין השאר בעקבות שמועות – שלפי שעה לא הוכחו – ולפיהן חלק מהגופות שנמצאו במזבלה הן של בני אדם שהיו מעורבים בהפגנות נגד הממשלה בחודש שעבר ונהרגו בידי המשטרה.
משטרת קניה מתמודדת בשנה האחרונה עם ביקורת גם בעקבות פרשה אחרת שזעזעה את המדינה, פרשת "הטבח ביער שקהולה", שבה התגלו גופותיהם של כ-400 חברי כת טמונות בקברי אחים ביער קנייתי. הם מתו אחרי שמנהיג הכת פול מקנזי שטף את מוחם, שכנע אותם שיום הדין מגיע – ושבאה שעתם למות, בין השאר באמצעות הרעבה בשמש. גם אז נטען כי למשטרה היה מידע על המתרחש בכת וכי אילו הייתה פועלת בזמן – הייתה יכולה למנוע את מותם של רבים.
בעקבות חשיפתה של פרשת הרוצח הסדרתי בסוף השבוע קרא אתמול המשרד לענייני מגדר בקניה להגביר את המאבק באלימות נגד נשים. לפי האו"ם, בשנת 2022, השנה האחרונה שלגביה יש נתונים עדכניים, נרשמו 725 מקרים של רצח נשים במדינה המזרח אפריקנית – המספר הגבוה ביותר מאז תחילת איסוף הנתונים ב-2015.