מתנגדי השלטון באיראן יציינו מחר (שני) שנתיים למותה של הצעירה מהסא אמיני, שהלכה לעולמה אחרי שנעצרה על-ידי משטרת המוסר של טהרן.
אחר הצהריים הודיעה נרגס מוחמדי, אסירה איראנית שנלחמת למען זכויות נשים וזכתה בפרס נובל לשלום, כי 34 אסירות איראניות פתחו בשביתת רעב לאות הזדהות עם אמיני ותנועת "אישה, חיים חופש" שסחפה את הרפובליקה האיסלאמית במהלך המחאה. "פעם נוספת, האסירות הפוליטיות והאידיאולוגיות בכלא אווין פתחו בשביתת רעב לאות הזדהות עם האנשים שמוחים באיראן נגד מדיניות הדיכוי של הממשלה", נכתב בחשבון הטוויטר של מוחמדי.
2 צפייה בגלריה
מהומות טהרן איראן אחרי מותה של מהסא אמיני
מהומות טהרן איראן אחרי מותה של מהסא אמיני
אמיני והמהומות אחרי מותה ב-2022
(צילום: רויטרס)
מותה של אמיני, שנעצרה בגלל ש"התרשלה" בעטיית החיג'אב שלה, הוביל למחאה שלא נראתה באיראן מאז המהפכה האיסלאמית בשנת 1979. רק אחרי חודשים הצליח המשטר לדכא את המחאה ביד קשה. ארגוני זכויות אדם דיווחו כי לפחות 551 בני אדם נהרגו, ועוד אלפים נעצרו. 10 גברים שנעצרו על רקע המחאה נשפטו לעונש מוות והוצאו להורג.
לקראת יום השנה למותה של אמיני, צעירה כורדית שהייתה בת 22 במותה, פורסם דיווח לפיו כוחות הביטחון מנעו ממשפחתה לבקר בקברה. לפי הדיווח, כל הכבישים לבית העלמין נחסמו. לפי דיווח אחר כוחות הביטחון של איראן "כיתרו" את בית המשפחה בעיר סאקז, ואסרו על המשפחה לצאת מהבית. מקורב למשפחה טען כי משרד המודיעין האיראני פנה לאביה של אמיני והורה לאב ולאשתו להישאר בבית – אחרת יעצרו.
2 צפייה בגלריה
קהל ב עיר סאקז עולה לקברה של מהסא אמיני איראן מחוז כורדיסטן
קהל ב עיר סאקז עולה לקברה של מהסא אמיני איראן מחוז כורדיסטן
המונים עולים לקברה של אמיני לפני שנתיים
אשתקד, כחלק מהכוננות המוגברת באיראן וההיערכות להפגנות, דיווחו ארגוני זכויות אדם כי השלטונות עצרו את אביה של אמיני בביתו, על מנת למנוע ממנו לערוך טקס אזכרה ליד קברה. למרות הדיכוי שהפעיל המשטר דווח בשנה שעברה על הפגנות שנערכו בכמה מוקדים.
אמיני נעצרה על-ידי משטרת המוסר כשבאה לביקור עם בני משפחתה בטהרן, ועדי ראייה סיפרו שהשוטרים הכניסו אותה בכוח לניידת בטענה שלא עטתה כראוי את כיסוי הראש שלה, החיג'אב. במהלך המעצר קרסה אמיני ושקעה בתרדמת, ואחרי שלושה ימים היא מתה בבית החולים. משפחתה טוענת שהוכתה ושעל גופתה נראו חבלות, ואילו המשטר טען כי סבלה ממחלות רקע ולא ספגה אלימות כלשהי.