מערכת הביטחון בישראל יצרה קשר עם חברת אבטחה אמריקנית בשם "אורביס", ובוחנת באמצעותה פיילוט לחלוקת סיוע בצפון רצועת עזה. זאת לאחר שבימים האחרונים נשדדו עוד ועוד משאיות סיוע ברצועה, והמוצרים שבהן נמכרו בשוק השחור - בין השאר על ידי חמאס.
הסוגיה נדונה בדיון שקיים ראש הממשלה בנימין נתניהו עם שר הביטחון ישראל כ"ץ, השר רון דרמר ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'. הדיון עסק בין השאר גם בכך שאין תשתית משפטית להכנסת חברה פרטית לחלוקת הסיוע, ובכך שישראל תמשיך להיות אחראית על החלוקה.
החברה כבר גיבשה תוכנית ראשונית לצפון הרצועה, אך לדברי גורמים המעורים בנושא - היא "מאוד בעייתית". לחברה אין ניסיון בחלוקת סיוע הומניטרי, ולפי ההערכות היא תצטרך להשתמש בקבלני משנה שיחלקו את הסיוע בפועל.
סוגיית הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה עמדה בחודש האחרון בלב השיחות בין הממשל האמריקני לישראל, ואף הובילה לאיום של ארה"ב באמברגו נשק. בסופו של דבר הודיעה ארה"ב כי ישראל עמדה בחוק האמריקני, ולכן לא הטילה אמברגו נשק. האמריקנים הודיעו אתמול (יום שלישי) כי צוות משותף של ישראל וארה"ב ייפגש בחודש הבא כדי לדון בסוגיית הפרות אפשריות של הדין הבינלאומי מצד ישראל.
לדברי דובר מחלקת המדינה מת'יו מילר, מטרת הצוות המשותף היא לקדם את החקירות שמחלקת המדינה מנהלת בנוגע לשימוש בנשק שארה"ב העבירה לישראל, וכדי לקבל תשובות ולאסוף מידע על "תקריות מדאיגות או מעוררות שאלות" מצד ישראל. הקמת המנגנון הזה הייתה אחד התנאים במכתב ששיגרו מזכיר המדינה בלינקן ושר ההגנה אוסטין, במסגרתו הודיעו שישראל מסתכנת באמברגו אם לא תעמוד בתנאים שהוצבו.
ביום ראשון האחרון נבזזו כ-15 משאיות ברצועה על ידי חמושים, וצה"ל ביצע ירי לעבר נוספים שניסו לבזוז משאיות נוספות וסיכל את ניסיונם. בצל כך, גורמים מדיניים הנחו את מערכת הביטחון להגביר את הפעולות ההתקפיות נגד בוזזי הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה, כשמטרת הפעילות היא לדאוג לכך שהסיוע לא יעבור לגורמים עוינים כמו משפחות פשע ומחבלי חמאס.
על אף שלא התקבלה החלטה מדינית בעניין חלוקת הסיוע, צה"ל ומערכת הביטחון מבצעים בימים האחרונים פעולות התקפיות להידוק הפיקוד על הסיוע. צה"ל עולה שלב בפעולות האגרסיביות שהוא מבצע מול הבוזזים, כאשר בין היתר מדובר על סיכול וירי לעבר כנופיות והגברת מרחב האבטחה על הצירים שבהם נוסעות משאיות הסיוע בתוך הרצועה.
על פי מערכת הביטחון, ישנן נקודות וצמתים שבהן פושטים הבוזזים על המשאיות ושודדים אותן, זאת לצד מחבלי חמאס שמצליחים לשים יד על חלק מהן. בעקבות כך, צה"ל מתגבר את כוחותיו בנקודות הקריטיות במטרה להביא לכך שהסיוע יגיע ליעדו בשלמותו.
הכנסת הסיוע ההומניטרי ואבטחתו היא כאמור חלק מבקשות חוזרות של הממשל האמריקני, וכמובן מול ארגוני הסיוע הבינלאומי שמבקשים להכניס סחורות לרצועה. לצד זאת, ובעקבות חקיקת חוק אונר"א שפוגע במעמדו כארגון סיוע, בצה"ל ובמערכת הביטחון מייצרים פתרונות חלופיים, בין היתר על ידי חיזוק התיאום והעבודה מול ארגוני סיוע אחרים הפועלים ברצועה, מתן דרכי גישה יותר יעילים זאת על מנת להוריד בצורה הדרגתית את התלות באונר"א - ובמקביל להגביר את יכולת ההשפעה והמוטיבציה ארגונים אחרים ברצועה.
בתוך כך, בחמאס טענו שלשום כי ערכו "מבצע חיסול מוצלח" של 20 גנבים שהשתלטו על רוב הסחורה. בארגון הטרור אמרו כי הגנבים הם אלו ששלטו במחירי הסחורות שמכרו לסוחרים בשווקים שנותרו ברצועה. מקורות במשרד הפנים בעזה, המנוהל על ידי חמאס, טענו כי יותר מ-20 חברי כנופיות שהיו מעורבים בגניבת משאיות סיוע חוסלו במהלך מבצע "ביטחוני-איכותי", שהתקיים אמש על ידי שירותי הביטחון של ארגון הטרור בשיתוף ועדות החמולות ממזרח לרפיח.
במשרד הפנים של חמאס טענו כי המבצע לא מכוון לחמולות ספציפיות, אלא נועד לחסל את תופעת גניבת המשאיות. שלשום "הוועדות העממיות", גוף שחמאס הקים "לשמירה" על הסיוע, הודיעו על הוצאתם להורג של ארבעה גנבים - שלושה מהם בדיר אל-בלח, ואחד ברחוב סלאח א-דין שמצפון לנוסייראת. "ההוצאות להורג בשטח הן חלק מתוכנית משולבת לטיפול בפשעים של שוד משאיות סיוע", מסר המשרד. "נמשיך לרדוף אחרי פורעי חוק וגנבים שגונבים את המזון של עמנו הפלסטיני".
פורסם לראשונה: 23:39, 19.11.24