אין ספק שראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני היא כיום אחת המנהיגות המשפיעות ביותר באירופה. הבחירות לפרלמנט האירופי וההישג הגדול שרשמה בהן מפלגתה, "האחים של איטליה" הימנית קיצונית, חיזקו את מעמדה גם בזירה הפנים איטלקית וגם בזירה הבינלאומית, שבה היא נתפסת יותר ויותר כמנהיגה מבוקשת ובעלת כוח והשפעה בניווט הקו המדיני העתידי של היבשת.
מלוני עשתה צעדים רבים כדי לנתק את מפלגתה תדמיתית מהעבר האפל שלה, שכן מוצא המפלגה שלה מהתנועה הניאו-פשיסטית האיטלקית. ולמרות שלל חוקים לאומניים ואנטי-להט"ביים שממשלתה מקדמת בשנתיים האחרונות, באירופה תדמיתה טובה והיא נתפסת, לפי רצונה, כמתונה. אלא שכעת מלוני שוב נאלצת להתמודד עם הדמון הפשיסטי מהעבר. או אולי דווקא מההווה?
הרוחות באיטליה סוערות מתחילת השבוע, אז פרסם אתר החדשות והתחקירים האיטלקי FANPAGE תחקיר ארוך עם סרטונים ממצלמות נסתרות, ובהם מתועדים "צעירי" המפלגה, החברים בתנועת "הנוער הלאומי", הזרוע האקטיביסטית והפוליטית הצעירה של מפלגת "האחים של איטליה", משמיעים שלל אמירות גזעניות, אנטישמיות, פשיסטיות ונאציות.
בסרטונים מופיעים צעירים רבים החברים במפלגה, והם שרים שירי הלל למנהיג הפשיסטי לשעבר בניטו מוסוליני. הם נראים מצדיעים במועל יד ונשמעים קוראים "זיג הייל" וקריאות נגד שחורים כמו "הצבע השחור יפה, חוץ מאשר כשהוא על העור". פעילים נשמעים גם קוראים קריאות אנטישמיות דוגמת "אני שונא את הגזע היהודי. יש את הגזע הלבן, את השחור ואת היהודי, ואני מתעב אותו".
פעילה בכירה נוספת נשמעת בסרטונים מביעה גועל מכך שנאלצה לכתוב בקבלת פנים ברכה לחברת פרלמנט יהודייה מטעם המפלגה. בין הפעילים שמופיעים בסרטונים גם רבים ורבות שמחזיקים בתפקידי מפתח במוסדות שונים של המפלגה, כולל כאלה שנתפסים כ"עתיד" שלה בזירה הפוליטית הלאומית. נדרשו יומיים עד שמלוני עצמה הגיבה על התחקיר, המביך מאוד מבחינתה.
בקרת הנזקים של מלוני: "להוקיע את האנטישמיות"
בעוד מפלגות האופוזיציה מהשמאל מיהרו לתקוף את ראש הממשלה בפרלמנט וקראו לה להדיח מיד משורות המפלגה את הצעירים האנטישמיים והפשיסטים, מלוני הסתפקה תחילה באמירות של לוקה צ'יריאני, חבר פרלמנט ממפלגתה, שתקף את התחקיר ואמר כי "קטעים בו הוצאו מהקשרם". שר הפנים האיטלקי ממפלגתה, מטאו פיאנטדוזי, יצא למתקפת נגד ואמר כי הוא "מודאג יותר מהאמירות האנטישמיות של מפגינים מהשמאל ששורפים דגלי ישראל בכיכרות באיטליה בתגובה למלחמה של ישראל בעזה".
אתמול כבר הרגישה מלוני שהיא חייבת להגיב, והיא עשתה זאת במילים ברורות ביותר, במכתב שכתבה לבכירי מפלגתה. היא קראה בו למנהיגי המפלגה "להוקיע לחלוטין את האנטישמיות, הגזענות והנוסטלגיה למשטרים טוטליטריים". "אני כועסת ועצובה בשל הדרך שבה הוצגנו בעקבות התנהגותם של כמה מצעירי התנועה שלנו", כתבה מלוני. "אין בשורותינו מקום לאלה שמנסים לשחק תפקיד שרק משרת את הנרטיב שהיריבים שלנו מנסים ליצור לגבנו. לנו ולי אין זמן להתעסק עם אלה שרוצים שנלך אחורה. אמרתי את זה עשרות פעמים, אבל אם צריך אגיד זאת שוב: אין במפלגת 'האחים של איטליה' מקום לעמדות גזעניות ואנטישמיות, ואין בה מקום למי שרוצים לחזור לימי המשטר הטוטליטרי של המאה הקודמת או מתגעגעים לכל סוג של פולקלור מטופש. מפלגות הימין עשו חשבון נפש בנוגע לעבר הפשיסטי כבר לפני כמה עשרות שנים".
מלוני הבהירה כי יש זכות להיות "ימני" וגם "לכנות את עצמנו פטריוטים", אבל במקביל יש "להביט אל העתיד ולא אל העבר". "אין כאן הונאה", כתבה. "מי שחושב שיכולה להיות תדמית ציבורית של המפלגה שלא תואמת את ההתנהגות הפרטית, פשוט לא הבין מי אנחנו, ובכל מקרה אינו רצוי אצלנו".
האמירות הנחרצות של מלוני מגיעות כאמור על רקע פוליטי-מדיני רגיש מאוד עבורה, אחרי הבחירות לפרלמנט האירופי, כשהיא רוצה מאוד להיות בורג מרכזי בעיצוב הפוליטי של הפרלמנט הזה ושל הנהגת האיחוד של השנים הבאות, תהליך שנמצא כעת בעיצומו. כמה מהפעילים והפעילות הבכירים שתועדו באמירות הגזעניות בתחקיר התפטרו מתפקידיהם, אולם עדיין לא הודחו מהמפלגה.
שנתיים לתוך הכהונה שלה מלוני מבינה שקשה מאוד עדיין להתנתק לחלוטין מהעבר הכל כך אפל של חלקים מתנועתה הפוליטית, וגם מהנוסטלגיה שעדיין חיה ונושמת בחלקים מהציבוריות האיטלקית לתקופה הנאצית והפשיסטית. הסנאטורית האיטלקייה ליליאנה סגרה, שורדת אושוויץ בת 92 וניצולת השואה המפורסמת ביותר באיטליה, שנחשבת לדמות נערצת במדינה, הגיבה השבוע לסערה ואמרה: "בגילי, אני שוב נאלצת לראות את זה? האם יזרקו אותי מהמדינה שלי שוב, כפי שזרקו אותי בעבר?".
סגרה נמצאת בשנים האחרונות תחת אבטחה צמודה בשל יהדותה ובשל האיומים הרבים שנשמעים כלפיה על רקע אמירותיה האמיצות נגד אנטישמיות ונגד גזענות. גם אחרי מתקפת הטרור של 7 באוקטובר לא הסתירה סגרה את הזעזוע שלה ממפגני השנאה האנטי-ישראליים והאנטישמיים ברחובות איטליה, מימין ומשמאל.