שעות לאחר מבצע "העיר הלבנה" שכלל תקיפה בתימן, ובצל המגעים להפסקת אש בעזה ולעסקת חטופים, שר הביטחון ישראל כ"ץ ושר הפנים משה ארבל, משתתפים הבוקר (חמישי) לצד בכירים נוספים בוועידת רשויות בצפון, העוסקת באתגרים ובהזדמנויות בפני 94 הרשויות המקומיות, בהמשך להפסקת האש בלחימה עם חיזבאללה ולקריסת משטר אסד בסוריה.
נאום שר הביטחון בוועידת הרשויות בצפון
(צילום: לע"מ)

8 צפייה בגלריה
ועידת רשויות הצפון
ועידת רשויות הצפון
השרים כ"ץ וארבל: "לא נאפשר ירי מלבנון, מאיראן, מעזה - ולא מתימן"
(צילום: אביהו שפירא)
ועידת הרשויות של מחוז צפון במשרד הפנים מתקיימת תחת הכותרת "מנהיגות, חוסן ועתיד", ומתמקדת בפיתוח כלכלי, חוסן קהילתי והיערכות לאתגרי העתיד. בין המשתתפים גם השר במשרד האוצר האחראי על המינהלות לשיקום העוטף והצפון זאב אלקין, שר הנגב והגליל יצחק וסרלאוף, יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס, אלוף פיקוד הצפון אורי גורדין, מפכ"ל המשטרה רב-ניצב דני לוי, אלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום, ראשי רשויות מהצפון, ובכירים ממשרדי הממשלה, מערכת הביטחון, המגזר העסקי והשלישי.
השר כ"ץ התייחס לתקיפה בתימן, וחזר על אזהרתו מהלילה כלפי החות'ים: "אני מזהיר את ראשי ארגון הטרור החות'י, ידה הארוכה של ישראל תגיע גם אליכם. מי שמרים יד על מדינת ישראל - ידו נגדעת. ומי שפוגע - ייפגע שבעתיים. נכה בעוצמה ולא נאפשר ירי ואיומים על מדינת ישראל, לא מאיראן, לא מלבנון, לא מעזה ולא מתימן".
על החטופים המוחזקים בשבי חמאס, בצל העסקה הנרקמת, אמר השר כי "אנחנו מחויבים לעשות הכול על מנת להחזיר אותם במהרה הביתה. עם כניסתי לתפקיד, הנחיתי את מערכת הביטחון להציב את נושא שחרור והחזרת החטופים בראש סדר העדיפות שלנו בניהול המלחמה, וזהו ערך יסודי ומרכזי בעשייה שלנו. בנושא הרגיש הזה כולנו מקווים לבשורות טובות שיאפשרו את חזרתם בקרוב. אני סומך על ראש הממשלה ויש לאפשר לו ולצוותים המקצועיים שפועלים יחד איתו להוביל את המש ומתן לשחרור החטופים".
8 צפייה בגלריה
תקיפות צה"ל בתימן
תקיפות צה"ל בתימן
תקיפות צה"ל בתימן
(צילום: Social Media/via REUTERS)
8 צפייה בגלריה
רמת גן
רמת גן
הנזק הכבד לבית הספר ברמת גן
(צילום: Jack GUEZ / AFP)
בדבריו, התייחס כ"ץ גם לביקורו בחרמון עם בנימין נתניהו: "לפני יומיים ביקרתי עם ראש הממשלה וצמרת צה"ל במוצבים בפסגרת החרמון, צפיתי על היישובים שנשפקים ממנו. ראיתי מימיני את מעוזי החיזבאללה בבקעת הלבנון, מתחתיי ומימיני. וראיתי את דמשק משמאלי ומלפנים את היישובים הישראלים ואת שטח מדינת ישראל. ראיתי כמה חשוב שאנחנו שם כדי להרתיע, להגן ולחזק. הנחינו את צה"ל להיערך לשהייה בשטח מול אתגרי החורף ובכלל, ולנגד עינינו עמדה באותו הרגע מטרה מרכזית אחת, הבטחת ביטחונם של יישובי הגולן ויצירת התנאים הטובים ביותר שיאפשרו את חזרתם של תושבי הצפון בביטחון לבתיהם. לא נתפשר על פחות".
אלוף פיקוד הצפון גורדין אמר בוועידה כי "קשה לומר בדיעבד האם היה נדרש לפנות את התושבים. הסיכון מחיזבאללה היה גדול ואני חושב שלא נכון היה לעשות את הניסוי הזה על תושבי הצפון". הוא הוסיף כי "לא חשבנו שזה יימשך כל כך הרבה זמן וההחלטה הייתה קשה. האתגר היה לייצר הגנה על התושבים עם מוכנות גבוהה לצאת להתקפה, ובשעה שחיזבאללה עם כוחות רדואן היה מוכן לצאת להתקפה - המחיר האזרחי בצד שלנו היה עלול להיות גבוה".
על תוצאות המלחמה אמר גורדין כי "יכולות האש של חיזבאללה נפגעו מאוד. הוא תכנן לירות כמויות נשק גדולות ביממות הראשונות למלחמה וזה לא קרה כי פגענו בתשתיות שלו. כך גם בלוחמי רדואן ובפעילים. פגענו בהנהגת הארגון ומפקדיו. הארגון נמצא בנקודה מאוד חלשה בהיבט הזה. פגענו במעברי הנשק שזו פגיעה משמעותית בצינור החמצן של חיזבאללה".
אלוף גורדין: "בדיעבד, קשה לדעת אם היה נדרש לפנות את התושבים"
(צילום: אביהו שפירא)
8 צפייה בגלריה
ועידת רשויות הצפון
ועידת רשויות הצפון
השרים כ"ץ, ארבל, אלקין ווסרלאוף בוועידה בצפון
(צילום: אביהו שפירא)
8 צפייה בגלריה
ועידת רשויות הצפון
ועידת רשויות הצפון
שר הנגב והגליל: "הגעתי לכל הרשויות בצפון, ואף אחד לא 'התמסכן'"
(צילום: אביהו שפירא)
גורדין גם נשאל על עתידו האישי, והיכן הוא רואה את עצמו בעוד שלוש שנים. אלוף הפיקוד השיב: "מעייניי ומחשבותיי נמצאות בפיקוד הצפון ובמשימותיו ובתושבי הצפון". בתור מי שנחשב למועמד לתפקיד הרמטכ"ל, גורדין נשאל על הלשכה בקריה, והשיב: "לא. טוב לי בפיקוד הצפון. מאוד טוב לי".
שר הפנים ארבל הציג את עקרונות השיקום והצמיחה הדרושים למרחב הצפוני לאחר החתימה על הסכם הפסקת האש: "זה הזמן לעסוק בנושאים האסטרטגיים שיובילו את הצפון למקום בו הוא ראוי להיות", אמר. לדבריו, על ראשי הרשויות לנצל את ההזדמנויות ולוודא כי "לפחות 30% מהפרויקטים יוקדשו לקידום ארוך טווח. כאלו שאנחנו לא נהיה אלו שנקצור את הקרדיט עליהם - זה מה שמייצר מנהיגות אמיתית ומודרנית, זה מה שיאפשר לציבור להאמין בכוונות שלנו".
בשיחת "אחד על אחד" שקיים עם הממונה על מחוז הצפון במשרדו, עינב פרץ, התייחס ארבל לעתידו הפוליטי ולדיווחים על כך שפניו בשנים הקרובות לכהונה כשופט במערכת המשפט, וטען כי "אני לא אהיה שופט בעליון או שופט. אני לא יודע מתי, איפה וכמה".
8 צפייה בגלריה
ועידת רשויות הצפון
ועידת רשויות הצפון
המפכ"ל: "מטרתנו - להבטיח שישראל תהיה המקום הבטוח ביותר עבור האזרחים"
(צילום: אביהו שפירא)
שר הנגב והגליל וסרלאוף ציין כי בשנה האחרונה הגיע "כמעט לכל ראשי הרשויות שנמצאים כאן, ובכל מקום שהגעתי, הם אמרו לי: 'אנחנו חזקים, נהיה בסדר'. אף אחד לא 'התמסכן', ולא אמר 'אני לא מקבל מספיק'. אני אומר לכם: אם יש תקווה זו התקווה. שאנחנו יודעים לפרגן אחד לשני, להעריך אחד את השני ולעזור אחד לשני. זה מה שיביא לנו את הניצחון במערכה הזאת שעוד לא הסתיימה. זה מה שיתחיל לייצר את החזרת האמון של אזרחי מדינת ישראל במדינה שלנו". וסרלאוף סיכם: "אני מקווה יחד איתכם להחזרת החטופים והחטופות כי בלי זה אין לנו ניצחון".
בנאומו של מפכ"ל המשטרה, הוא ציין כי "לצד אתגרי המלחמה אנו עדים לעלייה בפשיעה החמורה והמארוגנת במדינת ישראל ובחברה הערבית בפרט. אירועי האלימות והרצח מדירים שינה מעינינו". לדבריו, "כיווני המשטרה בשנים הקרובות יתמקדו בפשיעה, בדגש על הפשיעה בחברה הערבית ובטיפול בקטל בכבישים. מטרות העל שלנו ברורות, להבטיח שמדינת ישראל תהיה המקום הבטוח ביותר עבור אזרחי המדינה, ולחזק את אמון הציבור במשטרה". הוא הוסיף כי "משטרת ישראל היא כיפת הברזל של מדינת ישראל. ידה הארוכה של המשטרה תשיג כל אחד שינסה לפגוע בשלטון החוק. לא ניתן מקום לאיומים, סחיטה, פגיעה בנפש ורכוש".
8 צפייה בגלריה
ועידת רשויות הצפון
ועידת רשויות הצפון
גורדין על המלחמה והפינוי בצפון: "לא חשבנו שיימשך כל כך הרבה זמן"
(צילום: אביהו שפירא)
8 צפייה בגלריה
ועידת רשויות הצפון
ועידת רשויות הצפון
הפרויקטור לשעבר צ'ייני מרום
(צילום: אביהו שפירא)
הלילה, כ"ץ אישר מבור הפיקוד של חיל האוויר את תוכניות התקיפה נגד תשתיות אסטרטגיות של המורדים ברצועת החוף המערבית ובעומק תימן, ואמר כי "לא נקבל ירי טילים על ישראל, ולא פגיעה בנתיבי השיט. נכה בעוצמה ולא נאפשר את המשך המצב של ירי ואיומים על מדינת ישראל".
בשעה שלפני התקיפה הדרמטית, המורדים שיגרו טיל קרקע-קרקע לישראל - שיורט על ידי מערכת "חץ" - וטיל מיירט פגע בבית ספר יסודי ברמת אפעל וגרם לנזק כבד מאוד. התרעות הופעלו באזורים נרחבים במרכז הארץ, ובצה"ל אמרו שהטיל יורט לפני שחצה לשטח המדינה. המבנה המרכזי של בית הספר ברמת גן קרס, ונזק נגרם גם למכוניות ובתים סמוכים.
מטרת התקיפה בתימן הייתה שיתוק פעילות כל הנמלים - שלושה בסך הכול - של החות'ים. "מדובר בפגיעה כלכלית קשה ביותר", אומרים בצבא. במהלך התקיפות, שתוכננו במשך שבועות ובוצעו על ידי עשרות מטוסי קרב, הותקפו באמצעות כ-30 חימושים גם כל הגוררות שמכניסות ספינות לנמלים. ב-3:15 לפנות בוקר החל גל התקיפה הראשון במרחב החוף בתימן, והגל השני החל ב-4:30 באזור צנעא. בתקיפה השתתפו 14 מטוסי קרב שטסו מרחק של יותר מ-1,700 ק"מ. הם תקפו בין היתר את הנמלים ראס עיסא, חודיידה וא-סאליף - בסך הכול הותקפו שמונה גוררות; בצנעא הותקפו מכלי דלק ונפט ותחנת כוח.