חקירת הרצח שהסעירה את המדינה תתחדש: הפרקליטות הודיעה היום (שני) לבית המשפט המחוזי בנצרת שביקשה מהמשטרה לערוך כמה פעולות חקירה בפרשת רצח תאיר ראדה, לפני משפטו החוזר של רומן זדורוב.
בבקשה מציינים התובעים שהחקירה מתבצעת לנוכח הנחיית השופט העליון חנן מלצר, שבקביעתו כי יש מקום למשפט חוזר אמר: "הפרקליטות תחזור ותבדוק את הראיות שהובאו לצורך הרשעת המבקש". בשל דברים אלה, הסבירו בפרקליטות, עלה צורך בביצוע כמה פעולות חקירה.
הודעת הפרקליטות הועבר להרכב שינהל את המשפט החוזר, בראשות אב בית הדין סגן הנשיא אשר קולה. בחודש הבא אמורה להיערך ישיבה ראשונה בתיק זה, שהוגדרה ישיבת היערכות.
במקביל, מחר יפסוק בית המשפט אם ניתן לשחרר את רומן זדורוב מהכלא, ולהעבירו למעצר בית בתנאים מגבילים עד לסיום המשפט החוזר. גם אם השופט יחליט על שחרור, הסיכוי שזדורוב ישתחרר מיד נמוכים, שכן הפרקליטות תבקש לערער לבית המשפט העליון על ההחלטה.
הדיון בשאלת השחרור התקיים לפני כשבוע, בפני השופט ערפאת טאהא. עמדת הפרקליטות, שאותה מוביל התובע עו"ד ויאאם קבלאווי, היא שקיימת מסוכנות רבה מצדו של זדורוב, מעצם העבירה החמורה שמיוחסת לו – רצח הילדה תאיר ראדה בקצרין ב-2006 – והאכזריות שבה בוצע הרצח. התובע חזר על עיקרי הראיות, והתייחס גם לחוות הדעת שתציג המדינה במה שנוגע לטיפת הדם שנזלה על טביעת הנעל שהוטבעה על מכסה האסלה, ובעליה לא זוהה. ממצא זה הוא אחת העילות שבגינן הוחלט על קיום משפט חוזר. המדינה תטען במשפט החוזר כי הדם לא נזל מהגופה - אלא ממעילה של ראדה, בזמן שהפרמדיקים הזיזו את הגופה בעת הטיפול והפינוי.
"כידוע, רק בנסיבות יוצאות דופן בית המשפט יורה על שחררו של אדם שמואשם בעבירת רצח", אמר עו"ד קבלאווי בדיון. "במקרה הזה, אכזריות הרצח מלמדת על רמת המסוכנות הגדולה, הקורבן התמים שנבחר אף הוא מראה על מסוכנותו של הנאשם. היעדר מניע זה עניין יותר עוצמתי שמלמד על מסוכנותו של הנאשם".
התובע ציין גם כי במהלך השנים בהן מרצה זדורוב את עונשו בכלא ולא קיבל אישור לצאת לחופשות, כך שלא נערכה בדיקה בדבר המסוכנות העכשווית שנשקפת ממנו.
סנגורו של זדורוב, עו"ד ירום הלוי, טען מנגד כי הסיבה שזדורוב לא יצא לחופשות היא משום שעונשו לא נקצב על-ידי הנשיא. הוא ציין כי זדורוב אינו אדם אלים, שהתנהגותו בכלא הייתה מצוינת והוא אף יוצא לעבודה במסגרייה בכלא שיטה. "מי שהתנהגותו לא טובה הולך לעבוד?", טען. "15 שנה בכלא, שיש שם הכי הרבה עימותים, עבריינים אמיתיים רבים על המיטה, האוכל והטלפון. יש כאן אלפי הזדמנויות לאדם אלים שלא להתנהג יפה. האם יש מבחן גדול יותר מהכלא לראות איך הנמר יוצא מאנשים נורמטיביים החוצה?".
שני הצדדים התייחסו לתקדים שבו שוחררו רוצחיו של הנער דני כץ במהלך המשפט החוזר. בעוד התביעה טענה שניתן היה לשחררם משום שכבר התחילו לצאת לחופשות, חזר הסנגור וטען כי הסיבה שמרשו לא יוצא לחופשות נעוצה רק בעניין קציבת העונש. השופט העיר כי רצח דני כץ נעשה באכזריות גדולה לא פחות, ואף כלל אונס.