נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ששוחח אמש (שישי) עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לראשונה זה כמעט חודש, אמר שבניגוד לדבריו במסיבת העיתונאים ביום חמישי האחרון - הוא לא שולל לחלוטין מדינה פלסטינית. ראש הממשלה עם זאת מיהר להבהיר כי הוא דבק בעמדה המתנגדת להקמת מדינה כזו.
עוד במהלך השבת, באופן חריג, פרסמה לשכת ראש הממשלה תגובה לדברי הנשיא האמריקני: "בשיחתו אמש עם הנשיא ביידן חזר ראש הממשלה בנימין נתניהו על עמדתו העקבית מזה שנים, שאותה אף ביטא במסיבת עיתונאים יום קודם לכן: אחרי חיסול חמאס ישראל חייבת להישאר בשליטה ביטחונית מלאה ברצועת עזה כדי להבטיח שעזה לא תהווה עוד איום על ישראל, ודבר זה מתנגש עם הדרישה לריבונות פלסטינית".
לאחר צאת השבת פרסם נתניהו הודעה נוספת בעמוד ה-X שלו (טוויטר לשעבר) ובה הכניס גם את יהודה ושומרון שלא הוזכרה בהודעה הקודמת: "לא אתפשר על שליטה ביטחונית ישראלית מלאה על כל השטח ממערב לירדן - וזה מנוגד למדינה פלסטינית".
בימין, כך נראה, מסרבים לקבל את הטענות - ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' אף קרא ל"בית הלבן להתפכח מהקונספציות".
"יש בישראל הסכמה רחבה נגד מדינה פלסטינית וחלוקת הארץ. ידידיה של ישראל צריכים להבין שהדחיפה להקמת מדינה פלסטינית היא דחיפה לטבח הבא חלילה ולסיכון קיומה של מדינת ישראל", אמר סמוטריץ'. "כמו שקרה בישראל, גם בבית הלבן צריכים להתפכח מהקונספציות שהובילו לאסון הלאומי של ישראל".
שר התרבות מיקי זוהר כתב כי "דמם של אחינו ואחיותינו לא נשפכו כדי שהפלסטינים יקבלו פרס וכדי שנסכן את עתידנו בארצנו. אני אומר באופן ברור לכל מי שתקוע עדיין בשישה באוקטובר: לא ניתן ידינו לעולם להקמת מדינה פלסטינית. זאת המחויבות שלנו כלפי הנרצחים הקדושים והנופלים הגיבורים".
שרת התחבורה מירי רגב אמרה כי "מדינה פלסטינית = ניצחון לטרור. נמשיך בלחימה, נחזיר את החטופים ונחסל את החמאס".
שר האנרגיה אלי כהן כתב מצידו: "הקמת מדינה פלסטינית היא פרס לטרור וסכנה למדינת ישראל. זה יעודד רצח יהודים ויתן רוח גבית לציר הרשע של איראן. לא ניתן את ידינו לכך!".
ח"כ טלי גוטליב כיוונה את הביקורת לראש הממשלה נתניהו: "אדוני ראש הממשלה. לא תהיינה 2 מדינות! למה? כי לפי האתוס הפלסטיני מהנהר לים יש רק מדינה אחת והיא פלסטין 'והאויב הציוני' בים. אם שכחת את הרעיון של החמאס והג'יהאד קיבלנו תזכורת מחרידה ב-7.10. השיחות בינך לבין ביידן הן לא בסודי סודות. לא תוכל לומר דבר והיפוכו!".
במסיבת העיתונאים שלו ביום חמישי הדגיש נתניהו את התנגדותו להקמת מדינה פלסטינית בהסדר עתידי, אחרי סיום המלחמה בעזה: "בכל הסדר בעתיד הנראה לעין, ישראל חייבת לשלוט על כל השטח מערבית לירדן. זה מתנגש עם רעיון הריבונות, ואני אומר את זה לאמריקנים. ראש ממשלה בישראל צריך להיות מסוגל להגיד לא גם לטובי הידידים שלנו".
אמש אמרו גורמים המעורים בנושא ל-CNN כי נתניהו הסביר לביידן בשיחה הטלפונית שדבריו הפומביים יממה לפני כן לא נועדו לסתום את הגולל על כל אפשרות של מדינה פלסטינית. ביידן עצמו נשאל הלילה על ידי עיתונאים אם פתרון שתי המדינות בלתי אפשרי כל עוד נתניהו בשלטון, וענה: "לא, זה לא. אני חושב שנצליח להשיג משהו".
"יש כמה סוגים של 'פתרון שתי המדינות'", פירט ביידן, כשהוא רומז לאפשרות שהמדינה הפלסטינית העתידית תהיה מפורזת. "יש מדינות שהן חברות באו"ם, אבל אין להן צבא. ולכן אני חושב שיש דרכים שזה יכול לעבוד". כשעיתונאי הקשה עליו ואמר שנתניהו מתנגד לפתרון שתי המדינות, ענב ביידן: "לא, הוא לא אמר את זה".