בישראל זעמו היום (רביעי) על דבריו של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שהצהיר כי "חמאס אינו ארגון טרור" אלא "ארגון שחרור שמנהל מאבק על אדמתו". גורם מדיני בכיר בירושלים אמר היום כי "בתפיסת האיסלאם של ארדואן, להרוג יהודי זה בסדר והחמאס הוא ארגון לגיטימי לחלוטין".
בתגובה הרשמית של משרד החוץ נמסר: "ישראל דוחה בשאט נפש את דבריו החמורים של נשיא טורקיה על ארגון הטרור חמאס. החמאס הוא ארגון טרור מתועב הגרוע מדעאש שרוצח באכזריות ובכוונה תחילה תינוקות, ילדים, נשים וזקנים, לוקח אזרחים כבני ערובה ומשתמש בבני עמו כמגנים אנושיים. גם הניסיון של נשיא טורקיה להגן על ארגון הטרור ודברי ההסתה שלו לא ישנו את מחזות הזוועה שכל העולם ראה ואת עובדה החד משמעית: חמאס=דעאש".
שנה אחרי הפשרת היחסים המתוחים בין ישראל לטורקיה, אחרי קיפאון של שנים, נראה שהשתיים בדרך למשבר דיפלומטי חדש וחריף. בישראל נערכו למשבר הזה, על רקע כמה התבטאויות של ארדואן מתחילת המלחמה בעזה והסכנה הנשקפת לישראלים בטורקיה.
כבר בשבוע שעבר הוחזרו לארץ כל נציגי השגרירות באנקרה והקונסוליה באיסטנבול. כבר כמה ימים שאין אף דיפלומט ישראלי בטורקיה - החלטה שמשלבת טעמי ביטחון ודאגה לשלומם, לצד רצון למנוע מצב שבו הנשיא הטורקי יסלים את המשבר - ויורה על גירושם של הדיפלומטים הישראלים.
מאז פרוץ המלחמה ארדואן לא מחמיץ הזדמנות לגנות את ישראל. הוא טען שישראל מתנהגת כמו ארגון ולא כמו מדינה, וטען שלצה"ל יש שיטות לחימה "מבישות". סגן שר החינוך נזיף יילמז, איש מפלגתו של ארדואן, פרסם פוסט שבו גידף את ראש הממשלה בנימין נתניהו בתגובה לסרטון שהפיץ נתניהו על התקיפות האוויריות בעזה: "יום אחד הם יירו גם בך, אתה תתפגר", כתב הבכיר הטורקי.
בינתיים ארדואן מסלים את ההתבטאויות שלו. בנאום שנשא בפני חברי מפלגתו בפרלמנט הודיע הנשיא שהוא מבטל את ביקורו המתוכנן בישראל. גם חתנו של ארדואן, שר האנרגיה בראט אלביירק שהיה אמור להגיע לישראל בחודש הבא, הודיע על ביטול ביקורו. הודעות הביטול נמסרו למרות שבשני הביקורים טרם נקבעו תאריכים. הודעתה של טורקיה על הפסקת שיתוף פעולה עם ישראל בתחום האנרגיה חסרת משמעות גם כן, מאחר ועד כה מלבד דיבורים לא היה כל שיתוף פעולה.
בנאום שבו טען שחמאס אינו ארגון טרור הוסיף הנשיא הטורקי: "אין לנו בעיה עם מדינת ישראל, אבל יש לנו בעיות עם המדיניות שלה נגד הפלסטינים. ישראל ניצלה את הכוונות הטובות של טורקיה, לא אבקר בה כפי שתוכנן. אנחנו לא חייבים לה כלום".
הנשיא הטורקי קרא להפסקת אש מיידית בין ישראל לחמאס ואמר כי על המדינות המוסלמיות לפעול יחד למען שלום בר קיימא. הוא הפציר בישראל "להישמע לקריאות השלום", והוסיף: "נשתמש בכל האמצעים הפוליטיים, הדיפלומטיים והצבאיים הנדרשים". לדבריו, "ישראל חייבת להפסיק את ההתקפות על עזה, גם ההתקפות על אדמות ישראל חייבות להפסיק". ארדואן קרא בנוסף למעצמות העולם "ללחוץ על ישראל להפסיק את ההתקפות". הוא פנה לגורמים בינלאומיים שתומכים בישראל והפציר בהם "להפסיק להוסיף דלק למדורה".
ארדואן אמר בנוסף כי יש להשאיר את מעבר רפיח פתוח באופן קבוע, כדי לאפשר העברת סיוע הומניטרי לעזה. "יש לסיים את חילופי השבויים בדחיפות", ציין הנשיא הטורקי בנאומו.
ההערכה בישראל שארדואן משמש כפטרונו של החמאס ומתוסכל מכך שקטאר היא המתווכת המרכזית לעסקת חטופים, ומכך שלא הצליח במשימה הזו למרות שהורה לאנשיו לנסות לתווך.
גורם מדיני בכיר בישראל אמר: "אנחנו במשבר דיפלומטי עם טורקיה. הביטוי שלו מאוד חריף, גם הידיעות על הפסקת השת"פ בתום האנרגיה. ההתבטאויות של ארדואן בלתי נסבלות. זה נובע כמובן מהעובדה שטורקיה וקטאר הן שתי המדינות היחידות שהאחים המוסלמים בשלטון, ומדובר בהזדהות עמוקה עם האחים המוסלמים. מבחינתם החמאס הוא בסדר גמור. בתפיסת האסלאם של ארדואן להרוג יהודים זה בסדר".
בסוף החודש, ב-29 באוקטובר, תציין טורקיה 100 שנה להקמת הרפובליקה. ישראל תצטרך לקבל החלטה אם היא משתתפת ביום העצמאות הטורקי או לא. הדיפלומטים הישראלים שהוחזרו לארץ ודאי לא ישתתפו באף אירוע.