מעטים ודאי שמעו על הכפר זנותא, המצוי בקצה הדרומי ביותר של הגדה המערבית. אבל האמת היא שחיוני להפנות אליו את תשומת הלב: בזנותא יקבע עתיד ההתיישבות הפלסטינית הכפרית בשטחים שישראל כבשה ב-1967.
בנובמבר 2023, תחת איום מפורש ברצח, נטשו תושבי זנותא, כ-200 במספר, את ביתם. זו אחת מכ-25 קהילות שגורשו בינתיים בחסות המלחמה בעזה
הנה, בקצרה, הסיפור של זנותא. זו קהילת רועים שיושבת מזה דורות על אדמתה, ואין מחלוקת על כך שמדובר באדמות פרטיות. כמו ישובים רבים בדרום הר חברון, הישוב התחיל במערות ועבר בהדרגה למבני קבע. כמו בכל שטח C - רוב הגדה - זנותא מוקפת בהתנחלויות, ובעיקר מאחזים אלימים, שמטרתם המוצהרת היא גירוש האוכלוסיה הפלסטינית והשתלטות על אדמותיה. וכמו במקרים רבים אחרים, המתנחלים ניצלו את 7 באוקטובר כדי להשיג את מטרתם. בנובמבר 2023, תחת איום מפורש ברצח, נטשו תושבי זנותא, כ-200 במספר, את ביתם. זו אחת מכ-25 קהילות שגורשו בינתיים בחסות המלחמה בעזה.
בכך לא תם הסיפור. מייד אחרי הגירוש עלו מתנחלים על הכפר והחריבו אותו בשיטתיות: כרתו עצים, הרסו את הבתים עד האחרון והשמידו את בית הספר. התושבים פנו לבג״ץ, שפסק שעל הצבא והמשטרה ״לפעול להגנה על התושבים המוגנים של האזור מפני אלימות או הפרה של החוק . . . ולא כל שכן ביחס למקרים מובהקים של פגיעה בזכויות יסוד״. המדינה נדרשה לתת גיבוי וביטחון לחזרת התושבים.
לאחר דחיות חוזרות ונשנות, תושבי זנותא שבו לפני כשבועיים הביתה, רק כדי לגלות שהבית חרב. אין קורת גג, אין עצים, אין פיסת צל בשמש אוגוסט הקופחת ואין לילדים בית ספר. זאת ועוד, כל נסיון לשקם ולו אבן אחת במבנים החרבים נתקל מיד בתגובה אגרסיבית של הצבא והמשטרה: אפילו יריעות צל הוחרמו בתור ״בנייה לא חוקית״. הכפר נמצא תחת פיקוח רצוף של המתנחלים: הם מטיסים את רחפניהם מעליו, מסתובבים בו ללא הפסקה, ואף נכנסים לבתים החרבים כדי למנוע כל נסיון לשקם את ההרס שגרמו. כל זאת כשהמאחזים בסביבה כולם לא-חוקיים, אפילו לפי חוקי המדינה, אבל אותם לא הורסים, אלא מטפחים.
1 צפייה בגלריה
איתמר בן גביר ודניאל לוי בזירת הפיגוע בתרקומיא
איתמר בן גביר ודניאל לוי בזירת הפיגוע בתרקומיא
אהשר לביטחון לאומי בן גביר בדרום הר חברון
חיוני להבין את הסימביוזה בין המתנחלים לבין הצבא, המנהל, והמשטרה. המתנחלים הרסו, והמדינה מונעת מהתושבים לשקם. המתנחלים מתריעים, והחיילים מבצעים. למעשה, אין הבדל של ממש בין המיליציות המתנחליות לבין הצבא. דוגמה מובהקת היא ינון לוי, מנהיג המאחז הסמוך חוות מיתרים ובעליה של חברת עבודות עפר. בזמנו החופשי הוא מככב בכל רשימות הסנקציות של מדינות המערב כבריון אלים, אבל הוא גם מתפרנס כקבלן הריסות רשמי של הצבא באמצעות דחפור שבבעלותו.
הסתיו בפתח, והגשמים מעבר לפינה. זנותא לא תשרוד בלי קורת גג. אם הקהילה תפונה שנית, אם ייוודע שכל מעשה גירוש והרס של המתנחלים יתוגמל ויגובה בידי המדינה וזרועותיה, הדבר ייתפס כהכרזה על נכבה השניה. זו בעצם מטרתה האמיתית של ההפיכה המשטרית, שלשמה השתלטו נתניהו, סמוטריץ׳, בן גביר וחבריהם על משרתי הציבור ושומרי הסף, תוך התעלמות מבג״ץ. העתיד של כולנו נמצא בכפר קטן בדרום הגדה. העתיד זנותא.
יגאל ברונר הוא פעיל בדרום הר חברון