לפחות 25 בני אדם נהרגו ו-50 נפצעו הבוקר (שישי) במתקפת טילים רוסית על שיירת כלי רכב באזור העיר זפוריז'יה שבדרום אוקראינה. מושל המחוז אולכסנדר סטרוך אמר כי "כל ההרוגים הם אזרחים". בזפוריז'יה ממוקמת תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה, ובמערב הביעו לא פעם דאגה מנזק אפשרי לשני הכורים הפעילים בה בעקבות ההפגזות המתרחשות שם. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר בעקבות המתקפה כי רוסיה היא "חלאה טרוריסטית צמאת דם".
המתקפה החריגה יחסית לתקופה האחרונה התרחשה שעות לפני הכרזתו הצפויה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על סיפוח של ארבעת המחוזות הכבושים באוקראינה - אחרי "משאלי העם" המפוברקים שבהם תושבי המחוזות "הביעו תמיכה" בהצטרפות לרוסיה. גורמים בממשלה הרוסית אמרו שכל ארבעת המחוזות יהיו מרגע הסיפוח חלק מ"המטרייה הגרעינית" של מוסקבה.
בשבוע שעבר איים דמיטרי מדבדב, נשיא רוסיה לשעבר ומקורבו של פוטין, כי ארצו תגן בנחישות על השטחים שיסופחו - ותהיה מוכנה לעשות שימוש בכל נשק שעומד לרשותה - כולל נשק גרעיני. רוסיה השמיעה לאורך המלחמה שלל איומים מרומזים בנוגע לאפשרות של שימוש בנשק גרעיני ודבריו של מדבדב, שמכהן כסגן ראש מועצת הביטחון של רוסיה, עוררו דאגה במערב.
השבוע הסתיימו באזורי הכיבוש הרוסי "משאלי העם" המפוברקים, ומדינות רבות בעולם – כולל ישראל – הודיעו שלא יכירו בסיפוח מאחר שמדובר בהצבעות שתוצאותיהן מוכתבות מלמעלה וידועות מראש. בעקבות הסיפוח ארה"ב והאיחוד האירופי צפויים להטיל סנקציות נוספות על רוסיה. גם חלק מבעלות הברית האדוקות ביותר של פוטין – כמו סרביה וקזחסטן – הודיעו שלא יכירו בסיפוח.
אוקראינה ומדינות במערב טענו שמדובר במשאלי עם מבוימים שבהם תושבים היו נתונים לאיומים. "תחת איומים ואפילו איומי אקדח, אנשים נלקחו מבתיהם ומקומות העבודה, כדי להצביע בקלפיות שקופות", אמרה אתמול שרת החוץ הגרמנית אנלינה ברבוק. "זה ההפך מבחירות הוגנות וחופשיות, זה ההפך משלום". לטענת השלטונות באזורי הכיבוש, 93% מתושבי זפוריז'יה תמכו בסיפוח. בחרסון הגיע מספר התומכים ל-87%, ובלוהנסק ודונייצק ל-98% ו-99% בהתאמה - שיעורים בלתי אמינים בעליל. כך היה גם ב-2014, כשיותר מ-90% מהמצביעים בחצי האי קרים תמכו בסיפוח לרוסיה.
בדומה להערכה שמסר המודיעין הבריטי אמר דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, כי היום יצהיר פוטין רשמית על הסיפוח. לפי פסקוב, פוטין ישתתף בטקס שיתקיים ב-15:00 בארמון הקרמלין ויחתום על ההסכם "לצירוף השטחים החדשים לפדרציה הרוסית". פסקוב ציין כי לאחר מכן יישא פוטין נאום. היום הבהיר פסקוב כי מתקפה נגד השטחים שיסופחו תיחשב מעתה כ"מתקפה ישירה נגד רוסיה".
לקראת ההכרזה הוקמה במה בכיכר האדומה במוסקבה, שם ייערכו גם הופעות. פסקוב לא ציין אם פוטין יעלה לבמה בכיכר. פוטין עשה זאת באירוע דומה שהיה ב-2014, כשרוסיה הכריזה על סיפוח קרים מאוקראינה. לקראת ההכרזה הוצבו אתמול במוסקבה שלטי חוצות עם הכיתוב: "דונייצק, לוהנסק, זפוריז'יה, חרסון – רוסיה!". המנהיגים שמונו על-ידי הקרמלין לשלוט בארבעת המחוזות הגיעו אתמול למוסקבה, אחרי כמה ימים של ספקולציות בנוגע לדרך שבה תכריז רוסיה על הסיפוח.
ארבעת המחוזות שיסופחו מהווים 15% משטחה אל אוקראינה. בתוך כך זלנסקי זימן את אנשי המועצה לביטחון לאומי ומועצת ההגנה שלו לישיבת חירום שגם התקיימה היום - ובה דנו ב"המשך התוכנית לשחרור השטחים הכבושים".
הכרזת הסיפוח תגיע אחרי שורת תבוסות בשדה הקרב באוקראינה, בעיקר במחוז חרקוב שבצפון-מזרח המדינה. הכוחות האוקראיניים ממשיכים להתקדם בשטח בחרקוב, ובמקביל משחררים שטחים שנכבשו בדונייצק - אחד המחוזות שרוסיה תצהיר היום על סיפוחו.
בתוך כך, מומחים צבאיים ציינו שהכוחות האוקראיניים מתקרבים לשחרור העיר ליימאן בדונייצק. בכיר בשלטון הפרו-רוסי במחוז אמר כי "האויב מבצע ניסיונות שגרתיים לכתר את העיר. כרגע היחידות שלנו מצליחות להדוף את כל המתקפות". אתמול דיווחה אוקראינה על 11 פצועים בירי רקטות לעיר קרמטורסק - גם היא במחוז דונייצק, שנמצאת בשליטה אוקראינית.
כ-40% מדונייצק נמצא בידי אוקראינה, ובאזור מתנהלים קרבות עזים. דובר הקרמלין פסקוב אמר שרוסיה צריכה להמשיך להילחם עד שתכבוש את כל המחוז. גם במחוז חרסון ממשיכה קייב לבצע תקיפות כדי לשחרר יישובים. במסגרת מתקפת-הנגד דיווח היום הצבא האוקראיני על תקיפות אוויריות נגד הצבא הרוסי, בארבעה מוקדים בסמוך לעיר חרסון.
בעקבות ההתפתחויות במלחמה הודיע בשבוע שעבר פוטין על גיוס של חיילי מילואים - בפעם הראשונה מאז מלחמת העולם השנייה. הקרמלין החליט לגייס 300,000 חיילי מילואים שיתגברו את הכוחות באוקראינה, ומאז ההודעה ברחו ממדינתם רבבות רוסים שלא רוצים להתגייס.