בני משפחות של קורבנות טבח 7 באוקטובר קיימו היום (שלישי) מסיבת עיתונאים, ודרשו להקים ועדת חקירה ממלכתית שתחקור את המחדל. "יש להקים ועדה מיידית וראויה, שתבדוק הכול ואת כולם. הנושא הזה אינו פוליטי", אמר ג'ון, אביו של הירש גולדברג-פולין שנרצח בשבי חמאס בסוף אוגוסט. טלי בינר שניצלה מהטבח בנובה, הוסיפה: "אני פונה אל ליבם של מקבלי ההחלטות בדרישה להקים ועדת חקירה ממלכתית - מנותקת וחפה מאינטרסים".
בינר סיפרה כיצד הייתה עדה לפשעי המין של חמאס, והוסיפה: "באותו בוקר שחור הייתי שרועה על רצפת קראוון עם עוד שישה חברים, בעומק שטח המסיבה, בעודי שומעת איך במשך שעות מחבלים אונסים ורוצחים את חבריי, משתעשעים בידיעה שאף אחד לא מגיע לעצור את המעשים המתועבים שהם מבצעים", תיארה. "התפללתי שעות שמישהו יבוא לחלץ אותנו - אך אף אחד לא הגיע. הארטילריה מתגברת, ואף אחד לא מצליח להתקרב ולסייע. מי שניסה להילחם - נרצח גם הוא. באותו בוקר נוכחתי כמה גדולים היו חוסר התיאום וחוסר הפיקוד בזירת הלחימה".
איל אשל, אביה של התצפיתנית רוני, שנהרגה בבסיס נחל עוז ב-7 באוקטובר, הוסיף: "יש לנו רק צה"ל אחד ויחד נתקן אותו באמצעות האמת - גם אם היא כואבת וקשה". לדבריו, "אין בי אמון בדרג המדיני והצבאי - שילמנו אנחנו את המחיר הכבד ביותר. היום אני זועק את הדרישה להקמת ועדה שתחקור את כולם ואת הכול. מדינה שלמה פגועה ומדממת למוות. תעצרו הכול, שימו את הנושאים האחרים בצד ותקבלו את ההחלטה - למען התיקון המתבקש".
רפי, אביו של סמ"ר שמעון אלרואי בן שטרית שנפל בקרב בנחל עוז ב-7 באוקטובר, קרא להקים ועדת חקירה ממלכתית גם כן, ואמר כי "כל מה שאנחנו מבקשים זה לדעת מה קרה, ואיך מונעים את האסון הבא - למען הדור הבא". לדבריו, "אנחנו בתקופה היסטורית, וההיסטוריה לא תסלח למי שמורח, בורח ומטייח.
"הדרישה שלנו היא להקים ועדת חקירה ממלכתית שתחקור הכול - ואת כולם. עשור לאחור - צבא, משטרה, ממשלה, שב"כ ומוסד. אנחנו דורשים ועדת חקירה ממלכתית כלשונה בחוק, שתחקור לעומק וביסודיות את המחדל ואת האסון", הוסיף. "מאז שאלרואי נפל והלב התרסק לרסיסים, אנחנו שרויים בכאב ובצער שאין לתאר במילים. הגעגוע חונק, אנחנו לא נושמים".
נירית, אימו של סמ"ר נטע ברעם שנפל בקרב בנחל עוז גם כן, הוסיפה: "אני יושבת פה ושומעת הכול, ואני לא מצליחה להבין מה אנחנו עושים פה. למה ועדת חקירה זה לא דבר מובן מאליו? למה צריך לעמוד ולבקש שיקימו ועדת חקירה. אין רצון לחקור את מה שהיה ולהימנע מדבר דומה בעתיד? אני חושבת שצריך להיות אינטרס של כולם". לדבריה, "שנה וחודש אחרי האסון - טרם קיבלנו תשובות וטרם נחשפה בפנינו האמת על האסון".
ליעד ברעם, אביו של נטע, סיפר כי אין לו תחושת ביטחון בצבא ובהנהגה, והוסיף: "עם שלא לומד מטעויות - נידון לחזור עליהן. את הילדים שלנו אי-אפשר להחזיר - אנו דורשים עבורם צדק. בשביל זה חייבים ועדת חקירה ממלכתית".
יורם, אביו של רון יהודאי שנרצח במסיבת הנובה, סיפר כי בנו הסתתר במכולת אשפה - שם נרצח עם עוד שמונה צעירים. "מאז חיינו אינם חיים", אמר. "כל חטאו היה שהגיע לרקוד ולשמוח עם חבריו. אנו כבר כמעט 400 ימים לאסון - וללא תשובות. אנו דורשים ועדת חקירה ממלכתית שתוציא לאור את האמת, מה נעשה - ובעיקר מה לא נעשה כדי למנוע את האסון".
אלוף-משנה (במיל') חנוך דאובה, בעל עיטור העוז, שלחם ביישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר והשתתף בהמשך גם בתמרון הקרקעי ברצועה, סיפר כי עם פרוץ המלחמה הגיע באופן עצמאי לעוטף. "הצטרפתי לגדוד 53 בפיקוד של סלמאן חבקה, שנפל בקרב קשה, לאחר נפילתו לקחתי את הפיקוד בעיצומו של הקרב. כבר בבוקר נשבר האמון בין האזרחים למדינה", אמר. "חובתנו לתקן ולבצר את האמון הזה מחדש. לזכרם של אחיי ורעיי שלא שבו משדה הקרב - אני קורא מעל הבמה הזו להשבת החטופים, אני דורש את מימוש האחריות - וקורא להקמת ועדת חקירה ממלכתית שתאפשר לתקן את הכשלים".
הילה אביר, אחות של לוטן שנרצח בנובה, סיפרה כי "בחודשים האחרונים הקמנו משפחות שכולות "ועדת חקירה אזרחית", לצערי גם כאן התגייסנו האזרחים לפעול - במקום ממשלת ישראל. שמענו עשרות עדויות, החומרים נמצאים אצלנו - וזה הזמן לפתוח ועדת חקירה ממלכתית. יותר מנשמח למסור את כל החומרים".
מנשה מנצורי, ששתי בנותיו רויה ונורל נרצחו בנובה, הוסיף: "אנחנו מחפשים תשובות יותר משנה שלמה, כמעט 400 ימים - ואין מענה. באיזה עולם ילדים הולכים לרקוד, לשמוח - ונרצחים? רק ועדת חקירה ממלכתית תוכל לתת לנו תשובות".
במהלך מסיבת העיתונאים שכונסה הודיעו המשפחות על הקמת ארגון "מועצת אוקטובר", שתפקידו יהיה להפעיל לחץ נוסף על הממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית לאירועי הטבח. הארגון הוקם על-ידי 20 משפחות, בהן משפחות שכולות, ניצולי הטבח, משפחות חטופים, תושבי העוטף ומילואימניקים שנלחמו בקרבות.
גורמים בארגון הסבירו כי ההחלטה להקים את המועצה הגיעה בעקבות חשש של המשפחות מכך שבממשלה מתכוונים למסמס את הקמת ועדת החקירה הממלכתית. לדבריהם, החשש התגבר בעיקר לאחר שינוי החוק בכנס החורף שנפתח בשבוע שעבר, לפיו במקום שבית המשפט העליון ימנה את השופט שיעמוד בראש הוועדה - הפוליטיקאים שצפויים להיחקר בה ימנו אותו.
הקמת הארגון מהווה למעשה את המשך הלחץ שמפעילות משפחות שונות, בין היתר באמצעות "ועדת החקירה האזרחית", שצפויה להגיש את דוח הביניים שלה בסוף החודש לאחר ששמעו 109 עדויות בחודשים האחרונים.