משפחות החטופים עלו היום (שלישי) בשיירה לירושלים, בדרישה מנבחרי הציבור והממשלה ליזום פעולה להחזרת החטופים שמוחזקים בשבי חמאס. השיירה - עם מכוניות רבות וטרקטורים, החלה במוקדים שונים בארץ - והתכנסה בלטרון לקראת ההגעה לבירה. "אסור להמתין למתווה סינוואר, ישראל חייבת להניח מתווה פעימות נוסף ולרתום את העולם לקידומו", קראו המשפחות בשיירה. בהמשך צעדו המשפחות ברגל לכיוון משרד ראש הממשלה. "נגמר לנו הזמן, תחזירו את כולם. הלב שלנו שבוי בעזה", אמרו המשתתפים.
ירדן גונן, אחות של רומי גונן שנחטפה לעזה מהמסיבה ליד קיבוץ רעים, אמרה בעצרת סמוך למשרד ראש הממשלה כי "אף אחד לא יכול לדמיין מה זה לחיות בשבי 67 יום, להיות כבול בידיים ובפה, בלי אוכל בלי מים בלי אור יום, כנראה גם בלי חברה, ועם טפטוף פסיכולוגי, שטיפת מוח, על זה שלא אכפת למדינה, שאין מדינה אולי". ירדן סיפרה על כך שהיא לא מדליקה נרות במהלך החג "כי האור שלנו נמצא בעזה", אך הוסיפה: "אני מחזיקה בלב שלי אור. האור האמיתי הוא בתוכנו ובתוך האהובים שלנו שנמצאים שם - ומשאירים את האור שלהם דולק עד הרגע שבו אנחנו נוציא אותם".
מירב לשם-גונן, אמה של רומי, הוסיפה: "אנחנו רוצים שיראו אותנו ואת עם ישראל יחד איתנו. אנשים מחפשים איך לעזור לנו, אנחנו מדברים על עסקה, לקדם עסקה כמה שיותר מהר, להביא כמה שיותר חטופים. אני בטוחה שמקבלי ההחלטות מבינים את הצורך שלנו, בדרך מפה לפה ראיתי מאות מכוניות, האהבה והפטריוטיות. יש לי ילדה שם שאני מאוד מחויבת אליה ולשמור על ביטחונה. כרגע יש לי אחריות לדאוג שיחזירו אותה".
מירב סבירסקי, שאחיה איתי מוחזק בשבי חמאס והוריה אורית ורפי נרצחו בטבח בבארי, אמרה כי "אני מרגישה תחושת אחריות מטורפת על כתפיי, אבל זו לא אמורה להיות האחריות שלי - אלא של המדינה וההנהגה שעומדת בראשה. כרגע היא מתנהלת כאילו כבר ויתרה עליהם, כל יום שעובר ואיתי לא כאן זה לוותר עליהם. כל יום שבו לא מתניעים מחדש משא ומתן ומגיעים להסכם שחרור כל החטופים - זה לוותר עליהם.
"ואני שואלת את ממשלת ישראל, אתם מוותרים על אח שלי? לא נתתי לאף אחד מנדט לוותר על אח שלי, לא עליו ולא על אף אחד אחר", הוסיפה. "אין להם זמן, כל רגע הוא סכנת מוות עבורם". אימו של מתן צנגאוקר, שנחטף מקיבוץ ניר עוז יחד עם בת זוגו אילנה גריצ'בסקי, הטילה את האחריות על ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואמרה כי "אתה הפקרת את מתן באותה שבת שחורה, אתה נכשלת בהגנה על הגבול עם האויב הכי חלש שלנו - החמאס. הפקרת את כל אלו שנחטפו ונטבחו בברוטליות.
"לכן, אדוני ראש הממשלה זו אחריותך הבלעדית להחזיר את מתן ואת כל השאר בחיים מיד", הוסיפה. "אין לך זכות להקריב את הבן שלי, המחיר שהמשפחה שלי משלמת יחד עם כל משפחות החטופים והמשפחות השכולות הוא נוראי. הייתה בי אמונה עמוקה שהמדינה שלי תגן על הילדים שלי, תעניק להם ביטחון ותשמור עליהם מכל אויב - אך התבדיתי. כל הזמן קברניטי המדינה מדברים על תמונות ניצחון, על הכרעות, פעולות טקטיות ופעולות צבאיות - על איזה תמונת ניצחון הם מדברים שיסבירו לי. איזה תמונת ניצחון תהיה לנו כעם אם החטופים שלנו שהם בחיים לא ישובו אלינו? אין ניצחון בלי חזרתם של הנעדרים והחטופים בחיים".
בסיום העצרת, מתכננות משפחות ללון באוהלים מול משרד ראש הממשלה. מחר מתכננים המשתתפים "לקבל את פני חברי הכנסת ולדרוש מהם יוזמה והשבה מיידית של החטופים".
מאז שהתפוצץ המשא ומתן בין ישראל לחמאס, ומשלחת המוסד הוחזרה מקטאר, לא התחדשו המגעים לשחרור חטופים - כשלפחות פומבית, שני הצדדים עומדים על סירובם לקיים מו"מ בתנאים הנוכחיים. בעוד ישראל דורשת מו"מ רק תחת אש, ולא מוכנה להתפשר על השבת הילדים והנשים שנותרו בשבי, בחמאס אומרים כי לא ינהלו מגעים כל עוד הלחימה נמשכת.
עם זאת, גורם מדיני ישראלי אמר אתמול כי ההנחיה החדשה לנושאים ולנותנים היא להתחיל לשמוע מה יש למתווכים להציע. "אין אמנם התנעה של מו"מ על עסקה חדשה לשחרור חטופים, אבל כרגע אנחנו שומעים מה יש למתווכים לומר", הסביר. "אנחנו פתוחים לרעיונות. מוקדם מדי לדבר על משהו קונקרטי, אבל ההבנה היא שהלחץ הצבאי הוא זה שיקדם עסקת חטופים נוספת".
כאמור, ישראל הבהירה עד כה שלא תדון בעסקה חדשה עד שחמאס לא ישלים את הקודמת וישחרר את הנשים שבשבי. כעת ישנה נכונות, גם אם לא רשמית, להתחיל לקדם מו"מ על עסקה נוספת שתכלול מלבד שחרור הנשים - שעליו עומדת ישראל - גם קטגוריות חדשות ובכלל זה חולים, פצועים ואנשים מבוגרים. התפתחות בנושא ככל הנראה לא תקרה השבוע, אבל בישראל לא פוסלים שבשבוע הבא יהיו התפתחויות.
גורמים מדיניים הדגישו שעוד לא התחילו לעבוד על עסקה חדשה, אבל מבהירים במקביל כי גם אחרי החזרת צוות המוסד מקטאר, ישראל המשיכה לעמוד בקשר יומי גם עם הקטארים וגם עם המצרים. לכן, לכאורה, המגעים לא נעצרו לרגע - בזמן שישראל התמקדה בתמרון הצבאי ובהגברת הלחץ על חמאס, בין השאר כדי לנסות ולייצר תנאים לעסקה טובה נוספת.
גם בסקיי ניוז בערבית דווח היום כי ממשלת ישראל "פתוחה יותר" להצעות המתווכים על חילופי שבויים, בתנאים שעשויים להשתפר. "יש הצעות שהוגשו לממשלת ישראל לעסקה - אבל אין הסכם מוכן, ונדרש משא ומתן נוסף", נטען.