זה מחזה שלא רואים בכל יום. ספרנו 14 לוחמים מיחידת האבטחה במשרד ראש הממשלה, לבושים אפודים קרמיים וחמושים בנשקים אוטומטיים, עומדים דרוכים סביב השר עיסאווי פריג'. למרות שקרני השמש חדרו מבעד שכבת העננים הדקיקה, היה קר בנקודת התצפית באזור התעשייה מיתרים. מגיעים לכאן על כביש 60 ממעבר מיתר ופונים ימינה לכביש 317 שמוביל לעשהאל וסוסיא. אל תצפו לאזור תעשייה פעיל ושוקק. הגענו ב-11 בבוקר וכמעט ולא ראינו נפש חיה.
כתבות נוספות למנויי +ynet:
מגובה 680 מטר מעל פני הים בדרום הר חברון, הנוף שנגלה בפניך מרהיב. זה חבל ארץ טרשי שגבולו הדרום מערבי הוא יער יתיר ובמזרחו מדבר יהודה והרי מואב. לא בכל יום מגיע לפה שר בממשלת ישראל שמתעניין "בעוולות הכיבוש". דרום הר חברון הוא תואם של אזור שכם שבשומרון. התנחלויות, מאחזים וחוות חקלאיות לצד כפרים פלסטיניים ומריבות על שטחי מרעה ועיבוד חקלאי.
לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לעמוד הטלגרם שלנו
רק בסוף השבוע האחרון, ירדו מתנחלים רעולי פנים מהמאחז גבעת רונן שבאזור שכם למטעי הכפר בורין, ותקפו באלות ואבנים פעילי שמאל ישראלים שבאו לסייע לחקלאים פלסטינים. שבעה פעילים נפצעו קל, מכוניתו של אחד מהם הוצתה. ביום רביעי הותקף באותו מאחז גם לוחם מג"ב, כשצעיר התיז לעברו גז פלפל, מה שהוביל להפרות סדר ושריפת צמיגים.
ערב הביקור של פריג' בדרום הר חברון אירעה תקיפה נוספת בשומרון, הפעם בכפר חווארה שמדרום לשכם. צעירים יהודים שנסעו בשיירת מכוניות בכפר כדי לחגוג את שיחרורו ממאסר של חברם שתקף פלסטינים לפני שנה, יידו אבנים על חנויות ומכוניות.
"בשבוע שעבר אישרנו 100 מיליון שקל לשיפור תדמיתה של ישראל בחו"ל. מה שווים כל המיליונים מול תמונה של רעולי פנים עם אלות שפוגעים בפלסטינים? לא חבל על הכסף?"
על רקע התגברות מעשי האלימות של המתנחלים הקיצוניים כנגד פלסטינים ופעילי שמאל ישראלים, יצאו שני סיורים ביום שלישי השבוע בשטחי הגדה: ראש השב"כ, רונן בר, ביקר באזור המאחזים של יצהר יחד עם ראש החטיבה היהודית בשירות, ובדרום הר חברון סייר השר לשיתוף פעולה אזורי פריג' יחד עם אנשי "שוברים שתיקה" ו"תעאיוש", שני ארגוני שמאל הנרדפים ומוקעים על ידי הימין הישראלי.
ממול הכפר זנותא ועל הגבעה ממערבה לו, מאחז רועים של מתנחלים. מוקף במאבטחים הדרוכים עמד פריג' בנקודת התצפית וקיבל סקירה מיהודה שאול ממקימי "שוברים שתיקה".
"באזור דרום הר חברון יש יותר מעשר חוות רועים חקלאיות", אמר שאול, "ובכל הגדה יש משהו כמו 40. הן מוקמות כדי לנשל את הפלסטינים מהשטחים החקלאיים ומשטחי המרעה. לרוב מדובר במשפחה אחת או שתיים ועדר של כמה עשרות עיזים. הם מקיפים את הכפרים הפלסטיניים כדי לחנוק אותם. זו כמו אבן שנזרקת לבריכה ומייצרת אדוות. קודם מגיעה המשפחה ובעקבותיה מגיע הצבא לאבטח".
"ומי מגיע לעבוד בחוות האלה", העיר מנכ"ל הארגון אבנר גבריהו, "נערי גבעות אלימים".
"ככה המתנחלים משתלטים על שטחי c", סיכם שאול. "זו נראית מדיניות מתוכננת", אמר פריג' ותהה, "מאיפה מגיע הכסף לדבר הזה?" גיא בוטביה, פעיל ותיק בארגון "תעאיוש", התערב: "אתם בממשלה מממנים את זה. אנחנו כולנו מממנים את זה. הם מקבלים פריצת דרכים, מים, חשמל ושמירה של הצבא. אנחנו עדים בשטח לאינספור אירועי אלימות שיוצאים מהמאחזים האלו. בשבת האחרונה הזעיקו אותנו פלסטינים מא־תוואני שדיווחו שמתנחלים נכנסו לשדות שלהם. כשהגענו ראינו רעולי פנים עם צינורות ברזל שיידו עלינו אבנים וחיילים שעמדו לידם ולא התערבו. יש לנו סרטונים של האירוע הזה ושל הרבה אחרים כאלו".
שאול: "מאז שהוקמה ממשלת השינוי, התחושה היא שלמתנחלים האלימים יש גיבוי מוחלט להיכנס בנו". פריג': "המצב נהיה יותר גרוע אצלנו?" יהודה: "לגמרי". פריג': "זה מעציב אותי"
פריג': "מאיפה יש להם את התעוזה לעשות דברים כאלו לעיני החיילים והמצלמות?"
גבריהו: "החיילים עומדים מטר מהם כמו שאני עומד עכשיו לידך, ככה קרוב, ולא מתערבים. זה מתועד".
בוטביה: "אני מסתובב באזור הזה כבר 12 שנה ופעמיים מתנחלים תקפו אותי ושברו לי את היד. אנחנו הפעילים הישראלים, המגן האנושי של הפלאחים הפלסטינים".
פריג': "שאפו לכם, זה לא מובן מאליו. כבן אדם וכחבר ממשלה, אני נבוך ומתבייש מכל הסיפורים שלכם".
שאול: "ודווקא מאז שהוקמה ממשלת השינוי שאתה חבר בה, המצב בשטח החמיר. התחושה היא שלמתנחלים האלימים יש גיבוי מוחלט להיכנס בנו".
פריג': "אתה רוצה להגיד לי שתחת הממשלה שלנו המצב נהיה יותר גרוע?"
יהודה: "לגמרי".
פריג': "זה עצוב ומביך אותי".
פתאום משום מקום נשמע זמזום טורדני. הרחפן הקטנטן שריחף מעל החבורה הכניס ללחץ את המאבטחים. אחד מהם טיפס על סוללה קטנה וסרק את השטח בכוונת הטלסקופית של ה-M16 המקוצר שלו. היתר הצטופפו סביב פריג'. ראש צוות האבטחה ביקש מכבוד השר להיכנס לרכב, "אנחנו לא רוצים לקחת סיכונים", פסק.
שאול התערב: "הוא של המתנחלים. זו פרקטיקה קלאסית שלהם, הם משתמשים ברחפנים כדי לגרש עדרים של פלסטינים משטחי מרעה, מורידים את הרחפנים בגובה נמוך מעל העיזים או הכבשים ומשגעים אותן, רודפים אחריהן עד שהעדר מתפזר ובורח. סביר שיושב שם עכשיו מישהו בחווה שמטיס את הרחפן הזה".
פריג': "אז הם באו לגרש שר עם רחפן?"
זה היה הדבר האחרון שפריג' הספיק לומר לפני שהוכנס על ידי המאבטחים לרכב הממוגן שנתן גז. שאול עוד הספיק למלמל שכל האירוע הזה סימבולי למה שקורה בשטחים. "יושבים כמה חבר'ה צעירים שמעלים רחפן והמדינה בורחת, נותנת להם לעשות ככל העולה על רוחם".
העניין הוא שפריג' אומר שאין לו כוונה לברוח. 59, רואה חשבון במקצועו, בן למשפחה שכולה מטבח כפר-קאסם, כפר הולדתו והמקום שבו הוא גר עם משפחתו. השר המוסלמי השני בהיסטוריה, חבר בקואליציית שעטנז. לא חלב, לא בשר. ימין שהלך עם שמאל כדי להפסיק את טירוף סבבי הבחירות תוך התחייבות שכולם לחצו עליה יד שאף צד לא ימשוך לכיוונו. הימין לא ידחוף לסיפוח השטחים, השמאל לא ילחץ לנהל משא ומתן עם הפלסטינים. סטטוס-קוו. מה שהיה הוא שיהיה.
"אבל לא זה המצב", אומר פריג', "אם זה הסטטוס-קוו, אני לא רוצה הסדר כזה. אני כאיש שמאל לא יכול לשבת מהצד כשהאלימות המתנחלים משתוללת בשטח. גם כחבר ממשלה אני לא יכול לשתוק. הממשלה הזו היא של כולנו. היא חייבת לצאת בקול אחיד נגד האלימות הזו. אין פה בכלל אופציה של שתיקה. המתנחלים הקיצוניים הגבירו את האלימות שלהם כדי לאתגר את ראש הממשלה בנט. הם מייצרים אלימות בכוונה תחילה כדי לראות איך הוא יגיב. והוא נמצא בין הפטיש לסדן, בין עברו לבין האחריות שהוטלה עליו כראש ממשלה.
"ישבתי בשבוע שעבר אצל ראש השב"כ במשרד ודיברתי איתו על אלימות המתנחלים. רציתי להבין מה הארגון עושה בנידון. התרשמתי שהוא ואנשיו עושים את המקסימום. אני גם לא בא בטענות לחיילים, הם עצמם מקבלים פקודות. אני בא בטענות למקבלי ההחלטות וקובעי המדיניות. הגדה זה שטח שנמצא תחת אחריות מערכת הביטחון. גנץ הוא ראש הממשלה של השטחים, הוא האחראי. זה החוק אומר. אני שומע אותו מגנה את המעשים האלו, הוא אפילו קרא להם 'טרוריסטים'. המצב בשטח מחייב הרבה יותר מגינויים. הוא מחייב פעולה נגד אותם גורמים קיצוניים.
"בסיור בשטחים הראו לי מאחזים שמהם יוצאת אלימות נגד פלסטינים שמתגוררים באזור. המציאו להם שם מכובס, 'התיישבות צעירה'. איזו חארטה! אין דבר כזה התיישבות צעירה, זה שם שנועד ליפות את המציאות הכעורה. מדובר בהשתלטות על אדמות כדי לתקוע טריז באפשרות של פתרון שתי המדינות. אלו מאחזים לא חוקיים ומוקדים של אלימות ופורענות".
אתה מכליל ציבור שלם.
"אני מתנגד להתנחלויות ולעקרון ההתנחלות אבל אני לא אומר שכל המתנחלים אלימים, ממש לא. אבל בוא נבדוק מאיפה האלימות באה, היא מגיעה בעיקר מהמאחזים הלא-חוקיים. ועוד עכשיו באים ומקימים 'חוות חקלאיות' ו'חוות רועים', עוד חארטה. המציאו עוד שיטה להקים התנחלויות חדשות".
מה אתה כשר ערבי בממשלה, איש מרצ, יכול לעשות נגד המציאות הזו?
"אני חי מאוד בשלום עם הממשלה הזו. כערבי ישראלי הרגשתי תחת ממשלות נתניהו שמסיתים נגדי כל הזמן. השרים וחברי הכנסת מהימין התחרו ביניהם מי תוקף יותר את הציבור הערבי והשמאל הישראלי. עשו מאיתנו שק חבטות. כל שבוע חקיקה אנטי-דמוקרטית. ראש הממשלה נפתלי בנט לא מסית ולא עוסק בפילוג. זה כבר הישג. אבל אני שואף להרבה יותר מזה.
"זו ממשלה שממשיכה את מדיניות קודמותיה מול שכנינו הפלסטינים. אני בממשלה הזו שליח של מרצ, הנכס שלי הוא פתרון שתי המדינות. כל ניסיון לקחת לי את האג'נדה הזו ולקבור אותה הוא קו אדום מבחינתי. לזה אני לא מוכן לתת יד. בשום פנים לא ניתן יד למהלכים שתכליתם למנוע פתרון עתידי של שתי מדינות.
"מה שראינו בסיור בשטח זה ניסיון של מתנחלים קיצוניים להטיל אימה ופחד כדי לקבוע עובדות בשטח. זה חלק ממדיניות סדורה שהשלכותיה חמורות הן מבחינה מוסרית דמוקרטית והן קיומית. היא מעודדת מתח והתנגשויות ופוגעת בפתרון שאני מאמין בו. אני אדחף בכל כוחי בתוך הממשלה כדי להעלות את הנושא הזה על סדר היום. שכל מי שיש לו אחריות, ראש הממשלה, שר הביטחון, יפעלו בכדי לעצור את העוולות בשטח, את האלימות, את ההשתלטות על השטחים הפתוחים. אני אדרוש את זה בכל פורום אפשרי.
"אני לא אוהב לאיים ואני לא מאיים, באמת אין לנו ממשלה אחרת, אבל לא נוכל להמשיך רק לתת הצהרות בלי שתהיה פעולה בשטח. אני מאמין בהידברות. שינוי מדיניות זה תהליך. אבל אם נראה שהמצב הזה ממשיך לאורך זמן, לא נהיה חלק מזה".
כשר לשיתוף פעולה אזורי דוחף פריג' לכינוס הוועדה הכלכלית המשותפת לישראל והפלסטינים (JEC), שהוקמה כחלק מהסכמי אוסלו. אחת מסמכויות תפקידו היא לעמוד בראש הצוות הישראלי לוועדה הזו שלא כונסה מאז 2009. נתניהו ייבש אותה כי לא רצה לנהל מגעים עם הפלסטינים, ופריג' מתכוון ללחוץ על בנט שיתיר לוועדה לשבת ולהזיז קדימה פרויקטים כלכליים משותפים. השר לוחץ, ובינתיים ראש הממשלה לא מגיב.
שבוע היינו איתו בדרכים. באום אל-פחם הוא מקדם את אישורו של אצטדיון הכדורגל ששופץ ב-20 מיליון שקל על חשבון העירייה. בפגישתו עם ראש העיר, ד"ר סמיר סובחי מחאמיד, הוא שמע על הבעיות הבירוקרטיות והתרתח ועל הדרך התעדכן גם בתוכנית העירייה להפחתת האלימות והפשיעה בעיר.
כמה ימים אחר כך, בכנסת, כשהוא משמש כשר התורן במליאה, שמענו אותו מסתלבט מעל דוכן הנואמים על האופוזיציה בהנאה גדולה. על הדרך היינו איתו בפגישה עם אנטון סלמאן, ראש עיריית בית-לחם, איתו דן בקידום תיירות נוצרית ובחתימת ברית ערים תאומות עם נצרת.
הוא רצה ללכת לניחום אבלים אצל משפחתו של עומר עבד אל-מג'יד אסעד מהכפר ג'ילג'יליה שבאזור רמאללה, אבל יחידת האבטחה של משרד ראש הממשלה לא אישרה לו מטעמי ביטחון. אסעד, קשיש בן 80, נעצר על ידי חיילים שהציבו מחסום בסמוך לכפרו. הוא נכפת ופיו ועיניו כוסו בבד, הושם במבנה נטוש בקור המקפיא ומת כעבור כמה שעות מדום לב.
"רציתי לבוא לשם קודם כל כעיסאווי אבל גם כחבר בממשלת ישראל. חוסר האכפתיות כלפי המוות שלו צריך להדליק נורה אדומה אצל כל אחד ואחת מאיתנו. חייל במחסום בידוק שאוזק קשיש בן 80 ונותן לו לשבת בקור כמה שעות, עד שהוא מת, מגלה חוסר אנושיות. זה מזכיר לי את מה שאמר ליבוביץ, שהכיבוש משחית. ושיהיה ברור, אני נגד פגיעה בחיילי צה"ל".
אבל גולת הכותרת הייתה הסיור עם "שוברים שתיקה" בדרום הר חברון ביום שלישי השבוע. תחת ממשלות הימין של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו הפך הארגון לסדין אדום של המיינסטרים הימני. בנט עצמו כשר החינוך הוביל ב-2018 חקיקה האוסרת על אנשיו להופיע בפני תלמידים בבתי ספר. ככה שסיור של שר בממשלת ישראל עם שאול וגבריהו המנכ"ל הוא אירוע.
"לאזוק קשיש בן 80 ולתת לו לשבת בקור כמה שעות, עד שהוא מת, זה חוסר אנושיות", אומר פריג'. הוא רצה ללכת לניחום אבלים אצל משפחתו של עומר אסעד, אבל גורמי האבטחה לא אישרו לו
"זה משהו שלמיטב זיכרוני לא קרה בהיסטוריה של 'שוברים שתיקה'", אומר גבריהו, "ומבחינתנו זה מאוד משמעותי. אחרי עשור פלוס של דה-לגיטימציה, לא רק לנו כארגון אלא לשמאל כולו, דה-לגיטימציה לישראלים שמביעים רצון לשלום, לדו-קיום, נחמד שיש בממשלה מי שמזדהה ושותף לרעיונות שלנו. תחשוב כמה אנרגיה השקיעו בהשתקה שלנו, של ציבור גדול שרוצה להפסיק את השליטה הצבאית בעם אחר. ככה שהסיור הזה עם השר פריג' מייצר אווירה אחרת, אווירה של ניקוי רעלים".
הסיור של השר עם ארגוני שמאל הדליק את הימין. כשפריג' צייץ מרשמיו, עקץ בצלאל סמוטריץ' בתגובה את חברי מפלגת ימינה וכתב: "לא נשכח ולא נסלח".
מנקודת התצפית במישרים המשכנו לסוסיא הקדומה שמעליה יושבת ההתנחלות סוסיא. 350 פלסטינים גרים כאן בבתי אבן פשוטים, ולפני כמה חודשים הוקם פה גן שעשועים קטן בכספי תרומות. המתקנים חובלו מספר פעמים בידי רעולי פנים שירדו מההתנחלות הסמוכה. כמעט בכל יום מגיעים לכאן פעילי שמאל ישראלים.
כשבאנו, מצאנו בכפר שלושה פעילים מבוגרים ממחסום ווטש וקבוצת צעירים ירושלמים שמתנדבת בפעילות עם ילדי המקום. יסמין ערן ורדי, 21, סיפרה לשר שהייתה עדה לשש תקיפות של פלסטינים בידי מתנחלים רעולי פנים. "אתם עושים עבודת קודש", אמר לה פריג', "תורמים למדינה פי אלף מהפורעים הקיצוניים, מה הם תורמים למדינה חוץ מהגברת המתח והשנאה?"
הנקודה האחרונה הייתה בנקודת תצפית מתחת למאחז אביגיל, על הכפרים א-תוואני ומופקרה. בערב חג סוכות האחרון התפרעו צעירים רעולי פנים במופקרה, יידו אבנים וניפצו חלונות בתים. ילד בן שלוש, תושב המקום, נפצע בינוני בראשו ואושפז בסורוקה. אחד הפעילים הישראלים סיפר לשר שילדי הכפר טובא זקוקים לליווי צבאי בדרכם לבית הספר בא-תוואני, "כי הדרך עוברת ליד חוות מעון ולפעמים זורקים עליהם אבנים כשהם מגיעים לשם. אנחנו הולכים איתם לבית הספר, סוג של מגן אנושי".
"אני מוריד בפניכם את הכובע", אמר פריג', "יש את האלימים והקיצונים ויש אתכם, שקמים בבוקר ורואים את העוולות שנעשות כאן והמצפון והמוסר מביאים אתכם לתת הגנה לתושבים. אתם רואים את זכותם של האנשים האלו לחיים נורמטיביים כמו שלכם. לא רוצה לחשוב איך הייתה נראית מדינת ישראל בלי ארגוני זכויות אדם. לקרוא לאנשים של 'שוברים שתיקה' בוגדים רק בגלל שהם חושבים אחרת מהפורעים היהודים בשטחים? אלו אנשים שנתנו את מיטב שנותיהם למדינה, זה אבסורד וגם מקומם. הם רוצים מדינה מוסרית ודמוקרטית, אנושית. על זה להגיד עליהם בוגדים? הם הפנים היפות של מדינת ישראל.
"שמע איזה אבסורד, בשבוע שעבר אישרנו בממשלה תקציב של 100 מיליון שקל לשיפור תדמיתה של ישראל בחו"ל. מה שווים כל המיליונים האלה מול תמונה או סרטון של הפורעים, שיורדים רעולי פנים עם אלות לפגוע בפלסטינים ופעילי שמאל ישראלים? לא חבל על הכסף? אז אני יודע שלא יהיה פתרון מדיני בשנים הקרובות, לא מהצד הישראלי ולא מהצד הפלסטיני, בסדר, הבנו את זה, אבל זה לא אומר שאם אין תהליך מדיני זה נותן לגיטימציה לפגוע באוכלוסייה הפלסטינית".
פורסם לראשונה: 07:35, 28.01.22