מאז טבח 7 באוקטובר מתמודדים הדיפלומטים הישראלים ברחבי העולם עם מפגני שנאה וביקורת ציבורית רועשת. למרות התמיכה המדינית הגורפת מאירופה בתחילת המלחמה, הזירה ההסברתית הייתה נתונה לביקורת חריפה. ואולם, הצבעת הקהל לנציגת ישראל עדן גולן באירוויזיון שנערך בשבת בשבדיה, חיזקה את התחושה בקרב הדיפלומטים של משרד החוץ שלא הכול אבוד.
נשיא המדינה הרצוג מברך את עדן גולן

"ידענו שהמצב חמור פחות מכפי שהוא משתקף בהפגנות ברחובות אירופה, אך לא ציפינו לכזו תמיכה גורפת", אמר ל-ynet דוד סרנגה, ממלא-מקום סמנכ"ל דיפלומטיה ציבורית במשרד החוץ. "העובדה שגם במדינות שבהן דעת הקהל ביקורתית כלפי ישראל דוגמת שבדיה או אירלנד העניקו לישראל ניקוד גבוה, מעידה כי ישנם זרמים תת-קרקעיים שראוי לבדוק אותם".
על-רקע ההישג של גולן, שהגיעה למקום השני בהצבעת הקהל ולמקום החמישי במאזן הכללי של התחרות, ציין סרנגה כי "ללא ספק ישנה כאן ריאקציית נגד להפגנות השנאה נגד ישראל מצד אוכלוסיות מוסלמיות ביבשת. ללא ספק מדובר בנושא שראוי לבדוק לעומק, ובימים הקרובים נערוך מחקר מקיף להבנת התופעה".
המחקר המקיף שיערוך משרד החוץ יבדוק גם את עמדתן של מדינות שנחשבו "אבודות" מבחינת דעת הקהל. עם המדינות שבהן ייעשה הסקר מציינים במשרד החוץ את ספרד, בלגיה, פינלנד, פורטוגל ושווייץ.
2 צפייה בגלריה
עדן גולן נוחתת בנתב"ג
עדן גולן נוחתת בנתב"ג
עדן גולן עם שובה לישראל
(צילום: יוני פרוים)
המדינה שהפתיעה יותר מכול בהצבעת הקהל היא אירלנד, שהעניקה לישראל 10 נקודות. ממשלת אירלנד ודעת הקהל בה הן הביקורתיות ביותר באירופה מול ישראל. התקשורת האירית עוינת במיוחד לישראל, ולא אחת נשמעים איומים על חייה של השגרירה הישראלית בדבלין דנה ארליך. קריאות לסילוק השגרירה הן דבר שכיח. גורמים שנפגשים עם אנשי השגרירות הישראלית באירלנד מבקשים לא אחת שהמגעים לא ייחשפו מחשש לתגובות שליליות בציבור.
במבי ת'אג, נציגת אירלנד לאירוויזיון, סיפרה בריאיון לתקשורת כי עליית ישראל לשלב הגמר גרמה לה לבכות. בניגוד למדינות אחרות באירופה שכוללות קהילות יהודיות או ישראליות גדולות, באירלנד נוכחותן של קהילות אוהדות הן מזעריות. במשרד החוץ מאמינים כי ניתוח לעומק של תוצאות הצבעת הקהל ברפובליקה של אירלנד יכול לשפוך אור על הסיבות להצבעה החיובית גם ביתר היבשת.
מדינה ביקורתית נוספת שהפתיעה בדפוס ההצבעה הייתה נורבגיה, הקהל שם העניק 12 נקודות לשיר הישראלי. חברי להקת Gåte שייצגו את נורבגיה אמרו בריאיון לקראת קדם האירוויזיון אצלם כי אם יזכו בתחרות - הם לא בטוחים שיסכימו להגיע למאלמו מכיוון שאינם מסכימים שישראל תשתתף באירוויזיון עצמו. גונהילד סונדלי, סולנית הלהקה, אמרה אז: "המצב הקיצוני והבלתי נסבל בעזה חייב להסתיים בהקדם האפשרי. כולנו מסכימים בלהקה שההשתתפות של ישראל קצת בעייתית עם כל המצב הזה. נצטרך קצת זמן כדי לדון בזה".
שגריר ישראל בנורבגיה אבי ניר פלדקליין לא הופתע מהתמיכה בישראל מצד הקהל הנורבגי בגמר האירוויזיון. "התמיכה בנורבגיה ובאירופה גדולה בהרבה ממה שהתקשורת מציגה. ציפינו לזה, כי אנחנו מרגישים גם כאן בנורבגיה וגם במקומות אחרים באירופה שיש הבדל גדול בין מה שיוצא בתקשורת, במדיה החברתית ועל ידי 'הממסד', לבין מה שהאדם הממוצע חושב. אנחנו נתקלים כאן בהרבה אהבה ותמיכה בסערה הזו. התמיכה הזו מגיעה גם מחוגים חדשים בנורבגיה שאינם ידידים מסורתיים של ישראל, אך שנוצרו לאחר מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר", אמר השגריר הישראלי בראיון ל-NRK, רשות השידור הנורבגית.
השגריר גם מאמין שישראל זכתה לאהדה רבה, גם עקב האיומים הרבים נגד הזמרת הצעירה - שגרמו לרבים להזדהות איתה: "ליוו אותה מאבטחים כאילו היא אחת המנהיגים המאוימים ביותר בעולם. חושב שאנשים ראו את זה, ודי, לא צריך לעשות פוליטיזציה לתחרות מוזיקה כל כך גדולה כמו האירוויזיון". על ההפגנות הגדולות במאלמו ובאוסלו נגד השתתפות ישראל בתחרות אמר ניר פלדקליין: "אני חושב שזה צריך להדאיג אתכם יותר מאשר אותי. יום אחד אעזוב את נורבגיה, אבל לנורבגיה ולמדינות אחרות יש בעיה כשההפגנות נגד ישראל הופכות לאלימות".
עוד מדינה שהפתיעה ונתנה לישראל 12 נקודות בהצבעת הקהל היא פורטוגל, שנציגתה באירוויזיון דאגה לעלות לבמת הגמר כשעל ציפורניה עיטורי כאפייה וצבעי הדגל הפלסטיני.
"נכון שעדן היא זמרת מעולה שהצליחה לרגש קהלים רבים, ונכון שאנו כמשרד חוץ פעלנו בקרב קהלים ידידותיים להגברת ההצבעה, אך ישנם כאן תהליכים מעבר שחשוב לאתרם ולרתום אותם לעבודתנו בעתיד", אמר סרנגה. "הפער בין הצבעת חבר השופטים להצבעת הקהל מעיד על הפחד של מקבלי ההחלטות ונושאי המשרות הציבוריות לאמץ עמדה פרו-ישראלית. החשש הוא לטרור ציבורי מצד מיעוט קולני שבמקרים רבים הוא מוסלמי. נוכחנו לדעת כי הרוב השקט הוא אכן שקט, וכי המיעוט הקולני הוא אכן מיעוט. המשימה העומדת לפתחנו כעת היא להביא את הרוב הדומם לצאת ולהתבטא".
2 צפייה בגלריה
עדן גולן על במת גמר אירוויזיון 2024
עדן גולן על במת גמר אירוויזיון 2024
עדן גולן על במת גמר אירוויזיון 2024
(צילום: Sarah Louise Bennett, באדיבות EBU)
הצבעת השופטים עבור עדן גולן הייתה עגומה במיוחד. אחרי שנספרו ההצבעות מכל 37 המדינות, מוקמה ישראל במקום ה-12 בלבד, עם 52 נקודות. אלא שאז הגיעה הצבעת הקהל, שהעניק לישראל 323 נקודות נוספות - שהעלו אותה זמנית למקום הראשון. בסופו של דבר הגיעה גולן אל המקום החמישי, ועם תחושת החמצה נוכח מה שנראה כשיקולים פוליטיים שעמדו מאחורי התעלמות השופטים מהביצוע הנהדר שלה.
למעשה, מיד אחרי הגמר התברר שהשיר "הוריקן" של גולן ניצח בחצי הגמר השני בזכות הצבעות הקהל - והגיע למקום השני בתחרות כולה אם משקללים את הצבעות הקהל בלבד. כן, רק הנציג הקרואטי (337 נקודות) קיבל יותר מעדן גולן מהקהל בבית.
ישראל קיבלה "דוז פואה", 12 נקודות, מהקהל בלא פחות מ-14 מדינות - הכי הרבה מכל משתתפות התחרות. בין השאר, עדן גולן זכתה ל-12 נקודות מהקהל הבלגי - שלפני השידור בארצו נאלץ לצפות בשקופית שבה נכתב כי "אנחנו מגנים את הפרת זכויות האדם של ישראל" - וגם מהקהל הספרדי, שהממשלה שלו מתכננת להכיר במדינה פלסטינית באופן חד-צדדי בקרוב. גם בפורטוגל, שהנציגה שלה לאירוויזיון בחרה לעלות עם ציור של כאפייה בציפורניים, זכתה ישראל ל-12 נקודות מהקהל.
המדינות הנוספות שבהן קיבלה ישראל 12 נקודות מהקהל הן אוסטרליה, פינלנד, צרפת, גרמניה, איטליה, לוקסמבורג, הולנד, סן מרינו, שבדיה, שווייץ ובריטניה. בנוסף, ישראל קיבלה 12 נקודות מ"שאר העולם" - ההצבעות מכל המדינות שאינן משתתפות באירוויזיון. בניגוד לאמרה הידועה ולתחושה הרווחת, העולם, כך נראה, אינו "נגדנו".
ברשימת המדינה שנתנו לנו 10 נקודות, המפתיעה ביותר היא אירלנד - שגם היא נחשבת לאחת המדינות העוינות ביותר לישראל באירופה, ובתחרות עצמה הסתבכה המשלחת הישראלית עם המועמד.ת שלה. 10 נקודות קיבלנו גם מאלבניה, אוסטריה, צ'כיה, קפריסין, מולדובה וסלובניה.
8 נקודות קיבלה ישראל מדנמרק, גאורגיה ואיסלנד - עוד "חובבת ישראל" ידועה. 7 נקודות קיבלנו מאזרבייג'ן, יוון ולטביה, ועוד 6 נקודות מאסטוניה. 5 נקודות העניקו לישראל מלטה, פולין ונורבגיה - שגם היא הוכרזה לא מכבר כאחת המדינות העוינות ביותר לישראל ביבשת, עם שר חוץ שהצטלם (לטענתו בטעות) עם בת של מחבל שהניפה שלט "פאק ישראל".
ישראל קיבלה מליטא ומסרביה 3 נקודות כל אחת, ומארמניה עוד נקודה אחת. למעשה, רק באוקראינה ובקרואטיה לא קיבלה ישראל נקודות מהקהל. עבור אוקראינה, כך נראה, הסיבה היא שגולן כיכבה בעברה ברוסיה - ואף הופיעה בחצי האי קרים. בקרב הקרואטים נראה שהיה אינטרס ברור לא לתת נקודות לישראל, שכן בעוד המדינה הובילה בטבלת ההימורים בתחרות - ישראל התבססה אחריה במקום השני.