אחרי כמעט שלושה חודשים של מתקפות בלתי פוסקות על אחד מנתיבי השיט החשובים ביותר, ארצות הברית סוף-סוף פעלה. הלילה ארצות הברית ובריטניה תקפו יעדים של החות'ים הנתמכים על ידי איראן, ונשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הדגיש כי האמריקנים "לא יהססו" לנקוט בצעדים נוספים. מנגד, גם החות'ים איימו כי "האמריקנים והבריטים ישלמו מחיר כבד".
מי השתתף במתקפה הרב-לאומית?
לפי ההודעה האמריקנית, ב-2:30 בלילה (שעון תימן) כוחות פיקוד המרכז האמריקני, בשיתוף פעולה עם בריטניה ובתמיכת אוסטרליה, קנדה, הולנד ובחריין, ביצעו תקיפות משותפות על מטרות החות'ים "במטרה לפגוע ביכולותיהם להמשיך את המתקפות הבלתי-חוקיות שלהם על כלי שיט ונתיבי ספנות בים האדום".
מה היו היעדים?
לפי הדיווחים בתימן, בוצעו תקיפות בבירה צנעא, בחודיידה, סעדה ודמאר - וכן באזורים אחרים. יותר מ-12 אתרים הופצצו על ידי הכוחות בהובלת ארצות הברית, ולדבריהם הותקפו מכ"מים, בין היתר בחוף, מערכות נ"מ, אתרי אחסון ושיגור כטב"מים, טילי שיוט וטילים בליסטיים. החות'ים עצמם טענו שבוצעו 73 תקיפות, שמהן נהרגו חמישה אנשי מיליציות. שישה אחרים נפצעו.
הבריטים הודיעו במקביל כי ארבעה מטוסי טייפון בריטיים, שהסתייעו במטוסי תדלוק, השתמשו בפצצות מונחות כדי לבצע מתקפות מדויקות על שתי מטרות - אתר שיגור של כטב"מים בבאני שבצפון-מערב ותימן, ושדה תעופה באבס שבאותו אזור.
"בתקיפה בבאני היעד של מטוסינו היה כמה בניינים שהיו מעורבים במתקפות הכטב"מים. המודיעין לגבי האתר השני שהותקף הראה ששימש לשיגור טילי שיוט וכטב"מים לים האדום. כמה מטרות מפתח בשדה התעופה זוהו והותקפו", אמרו הבריטים.
איך הותקפו החות'ים?
לפי גורמים אמריקניים, המתקפות כללו שילוב של מטוסי קרב - בהם F-35 - לצד טילי שיוט מסוג טומהוק, ששוגרו מספינות הצי האמריקני ומהצוללת פלורידה. הצוללת הזו נראתה נכנסת לתעלת סואץ ב-5 בנובמבר. בנוסף נעשה שימוש בכטב"מים מסוג ריפר, וכאמור גם במטוסי הטייפון הבריטיים.
כך הגיבו ביידן וסונאק
זמן קצר לאחר התקיפות, התייחס נשיא ארצות הברית ביידן, לפעולה של ארה"ב ובנות בריתה: "זו תגובה ישירה למתקפות החות'ים נגד ספינות בינלאומיות בים האדום". הוא הוסיף כי ארצו לא תהסס לנקוט בצעדים נוספים נגד החות'ים, אם אלו ימשיכו להפריע למסחר הבינלאומי באזור.
ראש ממשלת בריטניה, רישי סונאק, אישר כי גם ארצו השתתפה במתקפה. הוא הוסיף: "חיל הים המלכותי ממשיך לפטרל בים האדום, כחלק ממבצע רב-לאומי להרתעת התוקפנות מצד החות'ים".
כך הגיבו החות'ים
לפי דיווח הבוקר בסקיי ניוז בערבית, החות'ים ירו אחרי התקיפות כמה טילים מחודיידה לים האדום. במקביל, הם איימו כי ארצות הברית ובריטניה ישלמו "מחיר כבד", וכינו את המתקפות "ברבריות".
מוחמד עבד א-סלאם, דובר "אנסאר אללה", הלשכה המדינית של החות'ים בתימן, אמר: "התוקפנות האמריקנית-בריטית נעשתה במטרה להגן על ישראל וכדי לעצור את הפעולות של תימן התומכות בעזה. הם טעו אם חשבו שזה ירתיע את תימן מלתמוך בפלסטין. אין הצדקה לתקיפה, כי לא היה איום על הניווט בים האדום והים הערבי. התקיפות היו ויהיו נגד ספינות ישראליות או כאלה הפונות לישראל".
דובר הצבא החות'י, יחיא סריע, איים אף הוא: "האויב האמריקני נושא באחריות המלאה לתוקפנות נגד עמנו, וזו לא תישאר ללא עונש. הכוחות החות'ים לא יהססו לפגוע במטרות העוינות ביבשה ובים, נמשיך מספינות ישראליות או כאלה הפונות לישראל להפליג בים האדום ובים הערבי".
הקשר האיראני, והתגובה של חיזבאללה
גורם אמריקני אמר כי איראן הייתה מעורבת "בכל שלב" של מתקפות החות'ים בחודשים האחרונים. לדבריו, "התקיפות השיגו את המטרות, ופגעו במכ"מים ואתרי שיגור של כטב"מים, טילים ואתרי מעקב בחוף. הן הסתיימו, אבל אנחנו שומרים על הזכות להגיב אם האיומים יימשכו".
באיראן מנגד אמרו כי "התקיפה האווירית האמריקנית-בריטית נגד תימן היא הפרת ריבונותה של המדינה". גם חיזבאללה פרסם הודעת גינוי ואמר כי "התוקפנות האמריקנית מראה שוב שארה"ב היא שותפה מלאה בטבח בעזה ובאזור. אנחנו מצדיעים לתימן ואנשיה".
מה קדם למתקפה?
במהלך המלחמה בעזה משגרים החות'ים, הנתמכים על-ידי איראן, טילים וכטב"מים לעבר ספינות מסחריות בים האדום – כדי "למנוע מהן להגיע לישראל". לפי האמריקנים, מ-17 באוקטובר החות'ים ניסו לתקוף ולפגוע ב-27 ספינות. אתמול הם שיגרו 21 טילים וכטב"מים, וטענו שיעד המתקפה היה "ספינה אמריקנית שסייעה לישראל". אוניות מלחמה של ארה"ב ובריטניה יירטו את כל הטילים והכטב"מים. זו הייתה המתקפה הגדולה ביותר של החות'ים עד כה.
בעקבות השיגורים הרבים לים האדום הודיעו עוד ועוד חברות ספנות כי הן מפסיקות לשוט באזור. החות'ים טוענים כי התקיפות נועדו להטיל מצור ימי על ישראל ולמנוע מספינות להגיע אליה, אך בפועל אותן מתקפות פגעו בספינות רבות שאינן קשורות לישראל.
בדצמבר הקימה ארה"ב כוח ימי בינלאומי שנועד להגן על כלי שיט בים האדום ממתקפות החות'ים. בהמשך דווח על "סדקים" בכוח הימי, ועל מדינות שחוששות מנקמה בגלל שיזוהו כתומכות ישראל. לפני כשבוע 12 מדינות, בראשן ארה"ב, הזהירו את החות'ים מההשלכות של המשך המתקפות בים האדום. בממשל של ביידן תיארו זאת כ"אזהרה אחרונה" לחות'ים - וכעת הגיעה המתקפה עצמה.