משרד החינוך הודיע היום (שלישי) על מתווה מיוחד לבחינות הבגרות בצל המלחמה, שנועד להקל על תלמידי התיכון המפונים מהצפון ועל אלה שלומדים בטווח ירי הרקטות. המתווה מחלק את בתי הספר לשלושה מעגלי התמודדות, בהתאם למפת ההתגוננות של פיקוד העורף ולמשך הזמן שבו נפגעה שגרת הלימודים.
ההקלות המשמעותיות ביותר ניתנות לתלמידים בצפון הגולן, בגליל העליון ובגליל המערבי. תלמידים אלה יוכלו להיבחן במבחנים פנימיים במקצועות ההומניסטיים, ויזכו לשינוי ביחס שבין ציון הבגרות לציון השנתי. במקצועות הליבה - מתמטיקה, אנגלית ושפת אם - הם יוכלו להיבחן בשאלון מותאם באחד המקצועות.
1 צפייה בגלריה
yk14040300
yk14040300
הקלות לתלמידים המפונים: לא בעיני כולם
(אבי רוקח)
במקצועות הליבה ניתנו הקלות ייחודיות: באנגלית, בהיעדר בחינה מותאמת, תינתן תוספת של 1.1 לציון הבחינה, ומרכיב הבחינה בעל-פה יתבצע מול מורה ולא במחשב. במקצועות ההגבר, תלמידים הניגשים לבגרות ברמה של 5 יחידות לימוד יוכלו להיבחן במקצוע מוגבר אחד בהיבחנות פנימית.
ההקלות משנות את היחס בין ציון הבגרות לציון השנתי: במקצועות שבהם משקל הבחינה הוא 70% והציון השנתי 30%, ישתנה היחס ל-50% לכל אחד. במקצועות שבהם המשקל מתחלק 50%-50%, היחס ישתנה ל-40% לבחינה ו-60% לציון השנתי.
משרד החינוך אפשר לתלמידים המפונים ולאלו שבטווח הרקטות להיבחן בתנאים מותאמים גם בשנה שעברה. נמסר כי התלמידים עברו בהצלחה את מבחני הבגרות, עם ציונים מעל הממוצע אך ללא חריגה משמעותית.
אינפו
אינפו
אינפו
אינפו
אינפו
בנוסף, תלמידים שחוו אובדן או חטיפה של בן משפחה מדרגה ראשונה (אב/אם/אח/אחות) יהיו זכאים להקלות מקסימליות, ללא קשר למיקום בית ספרם. המשרד הקים שתי ועדות מיוחדות: ועדת חריגים, שתדון במקרים פרטניים של תלמידים הזקוקים למענה מיוחד, וועדת מעגלים שתטפל במקרים חריגים של בתי ספר. חיילי מילואים המעוניינים להיבחן בבחינות בגרות יוכלו לפנות לוועדת חריגים מיוחדת, שתקבע את ההקלות בהתאם למשך שירות המילואים ולסמיכותו למועד הבחינה.
שר החינוך יואב קיש: "המציאות הביטחונית המורכבת מחייבת אותנו לגלות רגישות ולהתאים את מתווה ההיבחנות בבחינות הבגרות לתלמידים שמתמודדים בגבורה עם אתגרים בלתי שגרתיים. המתווה שגיבשנו נועד להבטיח שכל תלמיד יוכל למצות את יכולותיו ולהצליח בבחינות הבגרות".
מועצת התלמידים, לעומת זאת, הביעה אכזבה מהמתווה: "בפגישות עם הבכירים במשרד הצפנו את הצורך לתוספות זמן בבגרויות מתוך הבנה שאנחנו פחות מרוכזים בימים אלה", מסרו. "ביקשנו להגדיל את אפשרויות הבחירה, כפי שהיה בשנה שעברה, מכיוון שבעקבות המצב איננו מצליחים ללמוד את כל החומר ולהתמקצע בו כראוי. הופתענו והצטערנו לגלות דרך התקשורת שהמתווה לא משקף כלל את צורכי התלמידים".
רוני קמאירוני קמאי. אנחנו לא בשנה רגילהצילום: יאיר שגיא
רוני קמאי, יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית, הוסיפה: "תלמידי התיכון בשנים האחרונות התמודדו מול מספר רב של אתגרים, ואינם יכולים לקבל חוסר התחשבות נוסף. לא הגיוני שבשנת מלחמה יצפו מהתלמידים להצליח בבגרויות כאילו אנחנו בשנה רגילה".