עשרות אלפים הפגינו ברחבי המדינה בפעם השביעית ברציפות נגד המהפכה המשפטית, בתל אביב חסמו מוחים את הכביש המרכזי במדינה: גם הערב, כמו בכל מוצאי שבת מאז ההכרזה על תוכנית לוין-נתניהו להחלשת מערכת המשפט, נערכו הפגנות בעשרות מוקדים ברחבי הארץ. לקראת סיום ההפגנה המרכזית ברחוב קפלן בתל אביב, ירדו מאות מפגינים לנתיבי איילון, הדליקו אבוקות כחולות וחסמו למשך יותר משעה וחצי את נתיבי התנועה מדרך השלום לכיוון דרום. המשטרה נערכה מבעוד מועד כדי למנוע את חסימת הציר, אך הופתעה מהמהלך של המפגינים. ynet העביר שידורים חיים ועדכונים מכלל המוקדים המרכזיים.
לפני ההפגנה המרכזית ברחוב קפלן, צעדו לעברו אלפים מכיכר דיזנגוף. הם הניפו דגל ענק של ישראל ודגם ענק של מגילת העצמאות.
קבוצת מתופפים הובילה את הקריאות "דמוקרטיה או מרד", "נפלתם על הדור הלא נכון", "אנחנו לא מפחדים", "ישראל זו לא איראן", "מה נגיד לשמחה רוטמן? דמוקרטיה" ועוד. בהמשך שרו המפגינים "לארץ שלי שלוש רשויות, שלוש רשויות לארץ שלי, לולא היו לה שלוש רשויות - לא הייתה זו הארץ שלי".
הסאטיריקן והקומיקאי ליאור שליין אמר בהפגנה בתל אביב: "הדור שלי, של ילדי שנות ה-80' וה-90' – נולדנו לישראל חזקה ויציבה. לקחנו את מדינת ישראל הדמוקרטית כדבר מובן מאליו. היא לא דבר מובן מאליו. זאת המלחמה שלנו. זאת המשמרת שלנו. זאת אחריות שלנו. כל מה שמרגיש עכשיו מתסכל, מפחיד, מייאש - שלא ייאש אתכם. מה שקורה עכשיו יכול להפוך לטוב".
לאורך כל רחוב קפלן נראו תאים שחולקו לכמה סגנונות במחאה נגד המהפכה המשפטית. במהלך ההפגנה הקריאו המנחים את מספר הטלפון של יו"ר ועדת החוקה של הכנסת ח"כ שמחה רוטמן, ואמרו: "לכתוב לו שתי מילים - 'לא בשמנו'. כל הלילה לכתוב לו ישר לטלפון". בתל אביב גם נראו כמה מפגינים שהניפו שלטים שעליהם נכתב: "זה לא הליכוד בו בחרנו. מאוכזבים מהליכוד, מצטרפים למחאה".
כ-17,000 מפגינים מחו בחיפה. הם הניפו דגלי ישראל ודגלי סמל הגאווה וקראו: "בוקר טוב סוף" ו-"התשובה לעבריינים - דמוקרטיה". ההפגנה בחיפה נפתחה בשירת "אין לי ארץ אחרת", ומיד לאחר מכן נאמה שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני. "אנחנו נאבקים היום כדי שמדינת העם היהודי תישאר דמוקרטית למרות הממשלה שקמה בה", אמרה לבני.
היא הוסיפה: "אני גאה במדינת ישראל. אני גאה בזה שלמרות האיומים והמלחמות מדינת ישראל ידעה לשמור על עצמה כמדינה דמוקרטית. אני מתביישת בממשלה שלה. הפכו את מגילת העצמאות, הדבק המאחד אותנו, לחוק יסוד. אתם יודעים שזו לא רפורמה, זה מאבק על הדמוקרטיה. לקרע הזה יש אדם אחד שאחראי וקוראים לו ראש הממשלה בנימין נתניהו".
לבני גם עקצה את ח"כ דוד אמסלם (הליכוד) שתקף השבוע מעל בימת הכנסת את המפגינים נגד המהפכה המשפטית, ואמרה: "כשרואים בהפגנות דברים מנצנצים, זה הלב שלכם". אחריה נאמה ח"כ מירב כהן (יש עתיד). "נתניהו מקדם מהלך שכל תכליתו לבחור את השופטים במשפטו, נתניהו מאמין באמת שטובתו וטובת המדינה אחד הם", אמרה כהן. "אל תספרו לנו שאתם עושים את העוול הזה כדי לשרת את ישראל השנייה. אל תעזו להוציא את השד העדתי מהבקבוק כדי לקדם שנאת חינם".
בסך הכול נערכות הפגנות בכ-50 מוקדים. יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד אמר בהפגנה בנתניה: "אני רוצה שתדעו משהו על עצמכם, על הקול שלכם, על ההפגנה הזו: שומעים אתכם. שומעים אתכם בירושלים, שומעים אתכם בכנסת, שומעים אתכם בקריית הממשלה, במשרד ראש הממשלה, בחדרים הסגורים. הם שומעים אתכם והם נלחצים. הם שומעים אתכם והם מפחדים.
"הממשלה גילתה בשבועות האחרונים שהיא לא קראה נכון את המפה. זה לא נכון שאנשים צעירים הם אדישים. זה לא נכון שלהפגנות אין השפעה. זה לא נכון שהליכודניקים לא מקשיבים לנו. זה לא נכון שאנשים לא מבינים מה הממשלה מנסה לעשות. אנחנו מבינים ואנחנו נחושים לא לתת לזה לקרות. הם לא צפו את זה. הם לא ראו את זה בא. הם חשבו שזה יימשך שבוע שבועיים, כמה מאות אנשים רק בתל אביב, ואז זה ייעלם".
לפיד אמר עוד: "מה שקרה זה אתם. כל שבוע יותר אנשים, כל שבוע יותר מקומות, כל שבוע הצעקה הולכת וגדלה. זה קורה בכל הארץ, בכל מקום, ישראלים טובים מגיעים, מחזיקים דגל, מחזיקים שלט שציירו עם טושים בבית, מחזיקים את היד של הילד שלהם. מאות אלפי ישראלים נהדרים, מחויבים, פטריוטים, שלא מוכנים לוותר על המדינה שלהם. שלא מוכנים לשתוק. שאומרים לממשלה, אנחנו לא פה רק בשביל לשלם מיסים ולשלוח את הילדים שלנו לצבא.
"ראיתי כבר מחאות בחיי, הייתי כבר בהפגנות ועצרות וכנסים, זה שונה. מה שקורה עכשיו שונה לגמרי. מה שקורה עכשיו לא שייך למפלגה אחת, או לדעה אחת, או לצד אחד של המפה הפוליטית. מה שקורה עכשיו הוא לא רק הפגנה נגד הממשלה. זו הפגנה בעד המדינה. זה מפגן של אהבה למדינה ולכל מה שהיא מייצגת. אנחנו נמצאים כאן היום מפני שהילדים שלנו מסתכלים עלינו. מפני שיבוא יום, עוד עשר או עשרים שנה שבו הם ישאלו אותנו איפה היינו בחורף 2023 ואנחנו נגיד להם שהיינו פה, נלחמנו על המדינה שלנו".
בנתניה נאם גם שר המשפטים לשעבר מאיר שטרית שהיה בין היתר בליכוד. לדבריו, "נתניה עיר של ליכוד וכולנו כאן נאבקים. המדינה כאן נלחמת על הדמוקרטיה אני הייתי שר משפטים, הם רוצים לחסל את הדמוקרטיה ואסור לוותר. אסור לתת להם להשתלט. הם רוצים פסקת התגברות עם 61, הם רוצים לקבוע בוועדה למינוי שופטים, זו בושה. 32 שנים הייתי חבר ליכוד - לא היה מעולם כזה דבר בליכוד. בגין ז"ל לא היה מסכים לכך בחיים, אסור לתת לזה יד, המשיכו להיאבק בזה".
מפכ"ל המשטרה לשעבר רב-ניצב בדימוס רוני אלשיך אמר: "זוהי הפיכה משטרית ואין לה דבר ולו חצי דבר עם שינויים בחקיקה משפטית. אזרחים מגיעים בדמוקרטיה רק כי הם רוצים - זו לא עוד 'מחאת מילקי'. עוד ועוד אנשים מצטרפים למחאה - אנשים לא מוכנים לעמוד מנגד בניגוד לצו מצפונם".
אופיר לוי, שנמנה עם המפגינים בנתניה, אמר: "כולנו כאן בנתניה בשביל שלטון החוק. לא נוותר". ראש השב"כ לשעבר עמי אילון אמר בהפגנה בנתניה: "אנחנו באים לגרש את החושך בתקווה שהמחאה תעצור את החושך ואת ההפיכה המשטרית שנתניהו מוביל. הם מיעוט שמתבצר בעמדותיו ואנחנו הרוב. אנחנו מובלים למציאת אלימה, הם מחריבי הדמוקרטיה - אנחנו רוצים לנצח".
"המדינה לא מחולקת לאלה עם רולקסים או לאלה עם קסיואים"
יו"ר המחנה הממלכתי ח"כ בני גנץ אמר בהפגנה בכפר סבא: "יש חשיבות עליונה למאבק הציבורי והאזרחי שמתנהל כרגע במדינה. צריך שיהיה ברור בירושלים שהקול של האזרח לא נגמר בקלפי. זה צעד ראשון אבל זה לא צעד אחרון. עשיתי סיבוב קצר פה בתוך הקהל, כשנכנסתי לבמה, ויסלחו לי המבוגרים, בעיקר שמחתי לראות פה את הילדים, כי אנחנו נאבקים על מה שיהיה להם כאן.
"מדינת ישראל לא מחולקת לאלה עם רולקסים או לאלה עם קסיואים, זה קשקוש, כל מדינת ישראל היא חבילה אחת ובשביל לשרת את המדינה הזאת צריכים לעשות דברים, בוודאי דברים מהותיים שחותכים את כל החברה לרוחב בצורה מוסכמת. אנחנו דורשים שהחקיקה הזאת תיעצר, אנחנו לא מוכנים שתהיה פוליטיזציה של מערכת המשפט, אנחנו מוכנים לעשות דיון שלם כשהדבר הזה נעצר ולעשות חוק יסוד מקיף שמשרת את המדינה, ששומר על האזרח".
בגן הפעמון בירושלים נערכה הפגנת אישים שמזוהים עם הימין שקראו להידברות. השר לשעבר יועז הנדל, שארגן את ההפגנה, אמר: "אנחנו בזמן הפציעות. יש רגשות איבה ופחד, יש בזה כוח ליצור אבל גם כוח להרוס - הצבא הכי מוסרי בעולם, מערכת המשפט, אלא שהרפורמה המשפטית לא שווה דבר אם לא תהיה מדינת ישראל".
ראש השב"כ לעבר יורם כהן קרא בהפגנת הימין לעצור את הליך החקיקה ו"לצעוד בנתיב ההידברות" שהציע נשיא המדינה יצחק הרצוג. "כפי שאתם יודעים, אני לא חילוני, לא אשכנזי, לא שמאלני ולא פוליטיקאי", אמר כהן. "אינני חלק ממערכת המשפט ובדרך כלל אינני נוהג להתבטא בסוגיות פוליטיות. למרות זאת, ואולי על אף זאת, פרסום הרפורמה המשפטית, על הסיכונים שבה, לאחדות העם ולצביונה הדמוקרטי של המדינה, הוביל אותי להחלטה להיענות הפעם לבקשה לשאת דברים.
"אני רוצה להודות למארגני העצרת ולקהל שהגיע, על ההזדמנות להשמיע קולות שקולים וממלכתיים, מתוך שורות הימין. הממשלה המכהנת כיום בישראל, היא כמובן לגיטימית. חובה על כל ממשלה לגבש מדיניות ולפעול לקידומה, כולל הובלת שינויים מפליגים, בהתאם לצורך. אף אני חושב שיש מקום לשינויים ולשיפורים במערכת המשפט. אך נראה כי מטרתה של הרפורמה המשפטית המוצעת איננה לשפר את מערכת המשפט, אלא לנטרל אותה".
כהן אמר עוד: "בהיעדר חוקה במדינת ישראל, בית המשפט העליון הוא המבצר היחידי, המגן על זכויותיהם של אזרחי המדינה, מפני החלטות פוגעניות של הרשות המחוקקת והרשות המבצעת. הרפורמה, היה ויתממשו כל מרכיביה, תהפוך את ישראל מ'מדינה דמוקרטית' למדינה שאינה כזו, ותפגע קשות באופייה של מדינתנו. כתוצאה מהרפורמה - הביקורת השיפוטית צפויה להיחלש באופן דרמטי עד שתיעלם לחלוטין.
"הרפורמה המוצעת תשנה את המבנה השלטוני בישראל משום שלרשות המבצעת ולעומד בראשה - ראש הממשלה, יהיה כוח בלתי מוגבל. 'האיזונים והבלמים' הנדרשים לקיומה של חברה דמוקרטית ייעלמו. כל אזרח במדינה צריך לחשוש ממצב זה, ללא קשר להשתייכותו הפוליטית. אני מאוכזב מכך שאין יותר רבנים ואנשי ציבור מהימין, המסתייגים בפומבי ממנהיגי ציבור, הפועלים באופן פגום מבחינה מוסרית, ערכית ובניגוד לחוק.
"אחדים מחבריי תומכים בשינויים במערכת המשפט. אחרים מתנגדים לרפורמה במתכונתה הנוכחית. בין המתנגדים, חברים שנלחמו לצידי, שנפצעו וכאלו שבני משפחותיהם נפלו בקרב. חלקם מזוהים פוליטית עם מחנה השמאל. אחיי, ישראלים ציוניים אלו, הקריבו רבות למען המדינה, והם ממשיכים לתרום לה גם כעת. עלינו לגנות את הדה-לגיטימציה השיטתית, המתבצעת נגד אזרחים נאמנים אלו, אך ורק בגלל תפיסת עולמם. הפילוג שנוצר בעם בעקבות השיח על הרפורמה מדיר שינה מעיניי. העברת הרפורמה במתכונתה הנוכחית, בכוחניות וללא דיאלוג עם כל חלקי העם, תוביל חלילה לאסון".
ח"כ אפרת רייטן (העבודה) אמרה בהפגנה שנערכה בבאר שבע: "איפה המרצדסים שלכם??= תראו לי את הרולקסים. בושה ובוז לממשלה שהתורה שלה– לשסות אחיו ברעהו. אחות בחברתה. לממשלה לא אחראית ומסוכנת שמחרחרת מלחמה בתוך העם ומול אויבינו. בושה ובוז לממשלה שמחלישה את החוסן הלאומי שלנו. שמעדיפה ברית עם אורבן ולא עם ביידן.
"בושה ובוז לממשלה שמעדיפה את נערי הגבעות. עבריינים מורשעים. וסתם קרנפים שמחרבים את עקרונות הצהרת העצמאות ויסודות המדינה היהודית והדמוקרטית. בוז ובושה לכם. מה עשתה עבורנו - ועבורכם אנשי הנגב - הממשלה הזו מאז הוקמה מלבד כאוס פנימי וריב ומדון? האם אתם כבר חשים ב'זמן בן גביר'? האם אנחנו מראים כבר לכולם מי בעל הבית? הממשלה עם החוקים האנטי-דמוקרטיים, השיגה זינוק מטורף של האינפלציה ועליות חדות במחירים בשכירות, בבריאות ובמזון".
הפגנה נערכה גם בקיסריה מול ביתו הפרטי של ראש הממשלה בנימין נתניהו. הפגנות נוספות נערכו בין היתר ברחובות, ראשון לציון, קריית אונו, בית שמש, הרצליה, הוד השרון, חדרה ורעננה.
ממארגני ההפגנות נמסר: "אנו נמצאים רגע לפני נקודת האל חזור. מדינת ישראל נמצאת פסע מהפיכתה למדינה דיקטטורית והמעצור היחיד שנותר הוא יציאה לרחובות של המוני אזרחים ואזרחיות. בשבועות האחרונים אנחנו עדים להשפעת ההפגנות - את הרעד שעובר במסדרונות הקואליציה מרגישים בכל קצוות הארץ. הם לא ציפו להיתקל בעם ישראל בגרסתו הנחושה ביותר. רגע האמת כאן".
הבוקר, אחרי הביקורת שספגו עקב לקיחת הטנק מאתר ההנצחה תל סאקי שברמת הגולן, לוחמי מלחמת יום הכיפורים שמוחים נגד המהפכה המשפטית גררו נגמ"ש ישן מאתר "חצר גשר הישנה" לקיבוץ דגניה, למרחק עשרות מטרים מאתר הטנק. לטענתם, הנגמ"ש הוא כלי "מאוזרח" שנלקח בהסכמת אנשי הקיבוץ, בניגוד למה שעשו עם הטנק. את הנגמ"ש כיסתה מגילת העצמאות, שעליה חתמו אנשים שהגיעו למקום שבו עוכבו המוחים על-ידי המשטרה. בהמשך סירבו המוחים לאפשר למשטרה לפנות את הגרר שנשא את הנגמ"ש, ואף התיישבו על הכביש מולו כדי שהשוטרים לא יוכלו להזיזו.
פורסם לראשונה: 17:16, 18.02.23