דורון מיינרט, פעיל שמאל שהותקף שלשום על ידי מתנחלים חמושים באלות שהתנפלו עליו ועל פעילים נוספים בשומרון, בזמן שסייעו לפלסטינים לעבד אדמות סמוך לכפר בורין שבאזור שכם, אמר היום (ראשון) בריאיון לאולפן ynet כי "רעולי פנים ירדו כמו יחידה צבאית והכו אותנו. היו שם בני 80 שקיבלו מכות, הם היו יכולים למות". לדבריו, "פלסטינים נפגעים בשומרון כל הזמן".
"הלכנו לנטוע עצים ביחד עם הפלסטינים במקומות שבהם המפגעים מההתנחלויות הקרובות שרפו ועקרו עצים השנה", סיפר מיינרט, שעבר ניתוח בבית החולים בילינסון אחרי ששבר את ידו באירוע. "הלכנו לנטוע אותם חזרה, נטענו אותם בחלקה אחת והיינו בדרך לחלקה אחרת. בדרכנו ירדו מהגבעות מכיוון המאחז, וירדו כ-20 אנשים עם אלות, רעולי פנים עם קפוצ'ונים שהחזיקו חומר בערה מוכן מראש, כי הם ראו רכבים למטה ורצו לשרוף אותם. אכן שרפו אחד, ופוצצו באבנים רכב אחר שהיו בו נוסעים והכו אותנו, את המתנדבים, באלות".
מיינרט סיפר כי הוא והפעילים לא ציפו לאירוע כזה. "לא ציפינו, לא חלמנו שיהיה אירוע כזה. חשבתי שיכול להיות חיכוך, צעקות וקללות, שאולי יעקרו מיד אחרי שנשתול. אלה דברים שהעליתי בדעתי. לא הייתה שום הקדמה של דיבורים, הם פשוט ירדו למטה כמו יחידה צבאית שיש לה משימה והכו אותנו מכות נמרצות. היו שם אנשים בני 80 שהכו אותם, יכלו להרוג אותם. זה יכול היה להיגמר הרבה יותר גרוע".
לדבריו, הוא והפעילים האחרים לא נכחו במקום בשל הפגנה או מחאה. "אני לא מפגין, זו לא הייתה הפגנה ולא מחאה", אמר. "מדובר באירוע הומניטרי של סיוע לחקלאים שמתקשים לפעול שם, כי האזור הזה תמיד מאוים. אנחנו נורא מתרגשים מזה שישראלי נפגע, אבל פלסטינים נפגעים שם כל הזמן. לא רק השדות, אלא גם הבתים - יש להם רשתות על החלונות כדי למנוע פגיעת אבנים.
"יש הרבה מקרים של פגיעות בפלסטינים. זה עניין יומיומי שם. התקשורת מתעלמת מזה ולא מסקרת את זה. זה שמתייחסים למקרה שלשום באותה נשימה ביחד עם זריקת האבנים מצד שני - זה לא קשור ולא שייך. מדובר בחקלאים תמימים, מבוגרים ואפילו זקנים, שעובדים שם. לא זורקים אבנים ולא נעליים, פשוט רוצים להתפרנס".
גם יהודים חוטפים מדי יום אבנים בשטחי איו"ש, הטרור הפלסטיני חמור פי כמה.
"לפעילות של המתנחלים צריך לצרף את פעילות הצבא, שאמנם לא בטרור - אבל גם מתעמרת באנשים. כמו הפלסטיני הזקן שמת לפני שבוע אחרי שעצרו אותו, וזקן אחר שדרסו אותו. אלה לא מתנחלים. אני לא רואה שהמערכת פועלת. לפני כשנה נהרג ילד בן 12 בכפר ליד חברון. אני לא יודע עד היום מה קרה עם החקירה הזו, וגם לא דובר צה"ל. יש המון מקרים כאלה. יש כמה מקרים שאולי מקבלים בולטות יתר, אבל הרוב פשוט נשכח ונעלם בדפים האחוריים".
האירוע התרחש סמוך לשעה 11:00 כשקבוצה של כמה עשרות ישראלים הביאו ציוד חקלאי לפלסטינים מהאזור. רבקה ויטנברג בת ה-50 שנכחה במקום סיפרה ל-ynet כי בזמן ששתלו עץ זית, הגיחו חמישה רעולי פנים מהגבעה שהציתו את הרכב של אחד הפלסטינים, והחלו לזרוק עליהם אבנים ולהכות אותם באלות. "זאת הפעם הראשונה שאני רואה את זה במו עיניי", אמרה. "לא התגרינו, וגם אם באנו לאדמות שלהם - תגידו לנו ותזמינו משטרה או צבא".
הפעילים שהותקפו, ותועדו חבושים ומגואלים בדם, סיפרו כי התוקפים הגיעו מכיוון המאחז גבעת רונן. צה"ל מסר כי האירוע נגמר עוד לפני שכוחותיו הגיעו למקום. לאזור הוזעקה גם משטרה - אך איש לא נעצר או עוכב לחקירה.
במשטרה אמרו שיפעלו ביד קשה ויאתרו את "פורעי החוק", כלשונם, שפגעו בפעילים. "כוחות משטרה ומז"פ הגיעו למקום והחלו באיסוף ממצאים ונפתחה חקירה", מסרו במשטרה, והוסיפו: "משטרת ישראל תפעל בנחישות וביד קשה לאתר את פורעי החוק ותביא לתפיסתם והבאתם לדין". גם שב"כ מעורב בחקירת המקרה.
הלילה אירע מקרה נוסף בשומרון, כשקבוצת יהודים נכנסה לכפר קידה, השחיתה מכוניות פלסטיניות עם כתובות גרפיטי וניקבה צמיגים. הפורעים ריססו בכתובות "די לצווים המנהליים" במחאה על צווי ההרחקה ומעצרי הבית שמוטלים מעת לעת על נערי גבעות באישורו של אלוף פיקוד המרכז.
הצווים, עליהם מופקדת מערכת הביטחון, נועדו להיאבק בתופעת הפשיעה הלאומנית כלפי פלסטינים, משום שרשויות האכיפה לא מצליחות להשיג ראיות נגד הפורעים. בשנים האחרונות הוצאו עשרות רבות של צווי הרחקה וצווי מעצר מנהליים, שניתנים לעיתים לחודשים בודדים, אך בחלק מהמקרים יכולים להימשך תקופות ארוכות.