בברזיל נפתחו בצהריים (יום א') הקלפיות בסיבוב השני והמכריע של הבחירות לנשיאות, בקרב בין הנשיא ז'איר בולסונרו למנהיג השמאל והנשיא לשעבר לולה דה סילבה. התוצאות צפויות להיות צמודות: בסקר האחרון שפורסם ערב הבחירות מוביל לולה בפער זעום של 2% בלבד – אחרי שבתחילת המירוץ הוביל על בולסונרו בפער של יותר מ-20%.
הברזילאים יקבעו היום אם השמאל יחזור לשלטון או שאיש הימין בולסונרו בן ה-67 ימשיך לכהונה נוספת. לואיז אינסיו לולה דה סילבה בן ה-77 כיהן כנשיא בשנים 2010-2003 והיה אחד הנשיאים הפופולריים בתולדות ברזיל ועזב את התפקיד עם 90% תמיכה.
בעשור שעבר נשלח דה סילבה לכלא אחרי שהורשע בפרשת שחיתות גדולה שבמרכזה עמדה חברת הנפט הממשלתית, פטרוברס. ב-2019 בוטלה הרשעתו, מה שסלל את הדרך לריצה בבחירות. בצהריים, אחרי שהצביע בסאו פאולו, אמר דה סילבה שהוא "בטוח בניצחון הדמוקרטיה".
"אני מצפה לניצחון שלנו, למען ברזיל. בעזרת אלוהים ברזיל תנצח היום", אמר בולסונרו בקלפי בריו דה ז'ניירו. כהרגלו בקמפיין, גם הפעם הוא הופיע בחולצה בצבעי דגל ברזיל. רעייתו של הנשיא, מישל בולסונרו, הצביעה בקלפי בפרברי ברזיליה כשעל חולצתה מופיע דגל ישראל. "שאלוהים יברך את ברזיל ואת ישראל", כתבה מישל ברשתות החברתיות כשפרסמה את התמונה מהקלפי.
הנשיא בולסונרו נחשב לתומך ישראל נלהב, ואוהדיו הרבו בשנים האחרונות להניף את דגלי ישראל בעצרות שלו. בולסונרו הוא נוצרי קתולי, אך רעייתו מישל היא אוונגליסטית. הקהילה האוונגליסטית, שרבים מחבריה הם תומכים נלהבים בישראל, מהווה כיום כשליש מאוכלוסיית ברזיל.
לקראת פתיחת הקלפיות קיבל בולסונרו הודעת תמיכה פומבית מדונלד טראמפ. בולסונרו מכונה לעיתים "טראמפ הברזילאי", ומתייחס לטראמפ כמודל לחיקוי. נשיא ארה"ב לשעבר פרסם הודעה ברשת החברתית שלו, Social Truth, וכתב: "אזרחי ברזיל, היום הוא היום הגדול שלכם, וזה גם יום גדול לעולם. הנשיא הגדול והנכבד שלכם, ז'איר בולסונרו, צריך שתצאו היום להצביע, כדי שהמדינה שלכם תוכל להמשיך בדרך ההצלחה יוצאת הדופן שלה".
טראמפ הוסיף: "אל תאפשרו למשוגעים ומטורפים מהשמאל הקיצוני להרוס את ברזיל, כפי שהם עשו במדינות רבות אחרות. הנשיא בולסונרו עשה עבודה פנטסטית, וקיבל את תמיכתי המלאה והמוחלטת, והקול שלכם מגיע לו. הוא לעולם לא יאכזב אתכם!".
בברזיל יש 156 מיליון בעלי זכות בחירה, ובמדינה יש חובת הצבעה לבני 18 עד 70. למרות זאת, בסוכנויות הידיעות רויטרס נכתב שמספר המצביעים צפוי להיות בסביבות 120 מיליון. הקלפיות ייסגרו ב-17:00 שעון ברזיליה (22:00 שעון ישראל). הבוחרים מצביעים במערכת אלקטרונית, ולכן התוצאות יתפרסמו בתוך שעות מרגע סגירת הקלפיות.
בתחילת מערכת הבחירות הוביל לולה דה סילבה על בולסונרו בפער גדול, ורבים העריכו שינצח את הנשיא כבר בסיבוב הראשון. אך ב-2 באוקטובר נרשמה הפתעה כשהפער בין השניים עמד על 5% בלבד: דה סילבה סיים במקום הראשון מבין 11 המועמדים בסיבוב הראשון, וקיבל 48% מהקולות - והיה והיה זקוק לעוד שני אחוזים כדי להבטיח ניצחון. בולסונרו סיים שני עם 43%.
התוצאה המפתיעה של בולסונרו בסיבוב הראשון הוכיחה שסקרי דעת הקהל ממעיטים בפופולאריות שלו. ברזילאים רבים תומכים בהגנה של בולסונרו על הערכיים השמרנים ובמדיניות הכלכלית שלו. בולסונרו, נזכיר, הוא איש ימין אנטי-ממסדי שרבים מגדירים כאיש ימין קיצוני. הוא ידוע בהתבטאויותיו שלוחות הרסן, במאבקו בפעילים נגד שינויי האקלים ובהצהרותיו נגד להט"בים.
בכהונתו כנשיא הצליח לולה לחלץ מיליוני ברזילאים מהעוני באמצעות תוכניות הרווחה שלו. בזמן כהונת בולסונרו העוני החריף. במהלך הקמפיין תקף דה סילבה את בולסונרו ואמר שהנשיא נכשל בדאגה לשכבות החלשות. בעימות בין השניים ביום שישי, כשלולה תקף את הצעדים הכלכליים של בולסונרו, הנשיא התגאה בהורדת שיעור האבטלה והאינפלציה.
לולה טען כי הגובה של האינפלציה עדיין גורם לכך ששכר המינימום כיום שווה פחות מאשר ביום שבו בולסונרו הושבע לתפקיד. בתגובה הבטיח בולסונרו להעלות את שכר המינימום, וטען כי המצב הכלכלי במהלך מגפת הקורונה מנע ממנו להעלות את שכר המינימום. במהלך המגפה ספג בולסונרו ביקורת קשה על הטיפול בקורונה, שאותה כינה "שפעת קטנה". יותר מ-680,000 ברזילאים מתו מהנגיף, ובמהלך המגפה נרשמה ירידה חדה בתמיכה הציבורית בנשיא.
במחנה הימין מזכירים שוב ושוב את פרשות השחיתות שבהן היו מעורבים דה סילבה ומפלגת השמאל. עבור מצביעים רבים הסיבה המרכזית לא להצביע ללולה היא פרשות השחיתות שמלוות אותו. בקמפיין הבחירות בולסונרו הזהיר – מבלי לספק הוכחות – שחזרתו של לולה לשלטון תוביל להתפשטות של קומוניזם, סמים לא-חוקיים, הפלות ורדיפת כנסיות.
הפערים הגדולים בין שני היריבים הובילו למתקפות קשות זה נגד זה, ולקמפיין בחירות מכוער ואלים שלווה בהכפשות ו"פייק ניוז" ברשתות החברתיות. העימותים בין השניים היו סוערים: בעימות האחרון בסוף השבוע כל מועמד האשים את יריבו בשקרים, ובכך שהוא מסרב לענות לשאלות.
בעימות השתמש בולסונרו בסיסמא שמזוהה עם תומכיו השמרנים וקרא באולפן: "אלוהים, מדינה, משפחה". הוא חזר על ההאשמות שלולה תומך בהפלות ומעוניין בלגליזציה של סמים. לולה טען בעימות שהוא מתנגד להפלות – סוגייה רגישה בברזיל השמרנית.
בולסונרו התייחס גם לרמיזות שהשמיע, לפיהן אם יפסיד בבחירות הוא יסרב להכיר בתוצאות. בהתייחסות לנושא אמר בולסונרו שהוא יכיר בהפסד בבחירות רק אם לא יהיה "שום דבר חריג". רבים חוששים מאירוע בסגנון "מהומות הקפיטול" שהיו בארה"ב - כשתומכיו של דונלד טראמפ, שסירב להכיר בהפסד לג'ו ביידן, פרצו לבניין הקונגרס.
כבר לפני ההצבעה טענו אנשי הקמפיין של בולסונרו להונאה, ואמרו שבתחנות הרדיו פסלו עשרות אלפי תשדירי בחירות של בולסונרו. בית המשפט דחה את הטענות ואמר שהן אינן מבוססות. "המערכת כולה נגדי", אמר בולסונרו בעימות, וטען שללולה יש חברים בבית המשפט שמפקח על הבחירות. בראיון שהעניק לאחר העימות אמר בולסונרו שהוא יכבד את תוצאות הבחירות. "אין ספק: מי שמקבל יותר קולות מנצח. ככה זה דמוקרטיה", אמר הנשיא הברזילאי.
מחוץ לקלפיות בבירה ברזיליה השתרכו היום תורים ארוכים. אחד המצביעים, גמלאי בשם לואיז קרלוס גומס, אמר שהוא יצביע ללולה. "הוא הכי טוב לעניים, במיוחד בפרברים", אמר בן ה-65. "לפניו תמיד היינו רעבים". מנגד סיפרה הלנה אלבס, גמלאית בת 53, שהיא תבחר בבולסונרו. "אני מצביעה לו מכיוון שאני מאמינה בפרויקט שלו. אני מאמינה באומה האהובה שלנו, שבה הוא תומך: במשפחה, באלוהים ובמדינה. היה לו מעט זמן לשלוט, בגלל שהיו שנתיים של מגפה".