רשת "סקיי ניוז" דיווחה הערב (יום ג') כי חיילים מצבא בריטניה יתחילו השבוע להסיע בעצמם מצבורי דלק כדי לחדש את האספקה לתחנות הדלק בצל המחסור המורגש בערים רבות בממלכה. הרשת דיווחה כי מקור ביטחוני בכיר אישר לה שהוחלט להוציא את המהלך לדרך, אחרי שמשרד ההגנה הבריטי אישר בקשה רשמית לסיוע.
בריטניה מתמודדת זה שבועות עם מחסור במוצרי יסוד – משתייה קלה, דרך עופות ל-KFC, ועד חומרים להכנת מילקשייק במקדונלדס – ומאז השבוע שעבר מתרבים הדיווחים על מחסור בדלק. תורים החלו להיווצר בכניסה לתחנות דלק, בין השאר של נהגים המבקשים לקנות ולאגור דלק מחשש שהמלאי יאזל.
המחסור במוצרים נובע בעיקר מהעובדה שלבריטניה אין די נהגי משאיות – בין השאר בגלל מגפת הקורונה, שעיכבה את מבחני הרישוי לנהגים חדשים, ובגלל הברקזיט (הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי), שגרם לנהגים זרים רבים ממדינות אירופה, בעיקר ממרכזה וממזרחה, לעזוב את בריטניה ולחזור לארצותיהם, גם בשל היעדר ויזה לעבודה בממלכה. ההערכה היא כי לבריטניה חסרים כ-100 אלף נהגי משאיות.
בשלושת הימים האחרונים דיווחו כלי תקשורת בבריטניה כי בשל המחסור נשקלת ברצינות האפשרות להסתייע בצבא הבריטי כדי להוביל דלק אל התחנות במקום נהגי חברות ההובלה המסחריות שהיו אמורים לעשות זאת, ולפי הדיווח של "סקיי ניוז" מהערב, ממשלת בריטניה לא רק שהחליטה לנקוט את הצעד החריג הזה – אלא גם החליטה לקיימו כבר בימים הקרובים.
אגרופים וסכינים בתחנות: "זה משוגע"
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון פנה היום לציבור הבריטי בניסיון לגרום לו לחדול מקניית-בהלה, כזו שבמסגרתה לקוחות אוגרים מוצרים יותר מכפי שהם צריכים בטווח הזמן המיידי, מתוך ההנחה שבהמשך יתקשו להשיגם. בדבריו טען ג'ונסון כי המצב בתחנות הדלק משתפר: "אנחנו שומעים מענף הדלק שהאספקה חוזרת לסדרה בהדרגה ואני פשוט קורא לכולם להתנהג כרגיל", אמר ג'ונסון. זו הייתה ההצהרה הפומבית הראשונה של ג'ונסון בעניין מאז תחילת משבר הדלק בשבוע שעבר.
לפי דיווחים, המחסור החמור ביותר בדלק מורגש באנגליה, ובפרט בלונדון. בכמה תחנות דלק התגלעו עימותים בין נהגים שהתחרו על הדלק, והם כללו קרבות אגרופים ואיומים בסכין. ברשתות החברתיות פורסמו תמונות שבהן נראו נהגים ממלאים בקבוקי מים ריקים בדלק כדי לנצל את ההזדמנות לאגור דלק לכל צרה שלא תבוא. "אני לא מאמין, זה משוגע", אמר דייוויד סקייד, נהג משלוחים בן 33 שנסע במשך שעות בחיפוש אחר דלק בלונדון. "הם (הפוליטיקאים) ממשיכים להגיד שאין מחסור, אבל אני מניח שכולם מבוהלים עכשיו".
בימים האחרונים נשמעו קריאות הולכות וגוברות מצד רופאים, אחיות ועובדים חיוניים אחרים לתת להם עדיפות בתור למילוי דלק למכוניות, כדי שיוכלו להמשיך להפעיל את בתי החולים ואת שירותי הרפואה והרווחה, אבל הערב הודיע ג'ונסון כי עדיפות שכזו לא תינתן.
ראש הממשלה, לא תודה
בצעד נוסף שנועד לפתור את המשבר הכריזה ביום ראשון ממשלת בריטניה על תוכנית להנפיק ויזות זמניות ל-5,000 נהגים זרים, ויזות שתוקפן יפוג ב-24 בדצמבר, אבל לנהגים רבים באירופה ההצעה הזו אינה קוסמת. נהג מפולין, יעקוב פייקה, אמר למשל לסוכנות הידיעות AP כי שלושה חודשים אינם פרק זמן משתלם מספיק: "לא תודה, אדוני ראש הממשלה", אמר בפנייה לג'ונסון, "לא אנצל את ההזדמנות הזו. אף נהג לא רוצה לעבור מדינה לשלושה חודשים בלבד, רק כדי שהבריטים יוכלו להתארגן לקראת החגים".
דבריו של פייקה הם עקיצה לממשלה בלונדון: בימים האחרונים הזהירו גורמים במשק הבריטי כי אם בריטניה לא תגייס במהרה נהגים שיוכלו לעבוד כבר בימים הקרובים, ייווצרו פקקי אספקה שפירושם שלצרכנים הבריטים יחסרו מוצרים חיוניים רבים בחג המולד, בעוד קצת פחות משלושה חודשים.
בריטניה איננה המדינה הגדולה והעשירה היחידה שמתמודדת עם מחסור בנהגי משאיות – מחסור כזה מורגש גם בארה"ב ובגרמניה – אבל בממלכה החמירה הפרישה מהאיחוד האירופי את הבעיה. הפרישה שללה מאזרחי האיחוד את האפשרות לחיות ולעבוד בבריטניה ללא אישור מיוחד, וכתוצאה מכך לחברות בריטיות קשה יותר כעת לגייס ולהעסיק נהגים ממזרח אירופה, שעליהם רבות מהן הסתמכו במשך שנים.
עתה מבקשים בענף נהגי המשאיות להוסיף את הנהיגה בכלי זה לרשימת המקצועות המועדפים, צעד שיקל על החברות לגייס נהגים מרחבי אירופה. קריאות דומות נשמעות מצד ענפי החקלאות והמזון הבריטיים, הסובלים ממחסור בקוטפי פירות ובאורזי בשר. הממשלה השמרנית של בריטניה דורשת שבמקום זאת בריטים הם שיוכשרו למלא את התפקידים האלה ויעבדו בהם. בניסיון לצמצם בכל זאת את המחסור האריכה הממשלה את מספר השעות שלכל נהג מותר לעבוד בשבוע, הגדילה את מספר מבחני הרישוי הנערכים לנהגים והאיצה וייעלה את תהליך ההכשרה. יש החוששים מההשלכות הבטיחותיות שיהיו לצעדים האלה.