טלטלה פוליטית: ראש הממשלה נפתלי בנט וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד הודיעו הערב (שני) על הקדמת הבחירות לכנסת. בהודעה משותפת מסרו השניים כי הרוטציה ביניהם תצא לפועל לאחר אישור הצעת החוק לפיזור הכנסת בשבוע הבא - ומשמעות הדבר היא שלפיד יהיה ראש ממשלת המעבר. בנט ולפיד הודיעו כי ימסרו בשעה 20:00 הצהרה מיוחדת על הקדמת הבחירות.
לפי שעה לא ברור מה יהיה התאריך המדויק של הבחירות - שיהיו החמישיות בפרק זמן של פחות משלוש שנים וחצי - וישנם שני מועדים אפשריים לקיומן: 25 באוקטובר או 1 בנובמבר. לפי הודעת השניים, ההחלטה התקבלה "לאחר שמוצו הניסיונות לייצב את הקואליציה" - כשברקע יותר מחודשיים של טלטלה שהחלה עם הודעת הפרישה באפריל של יו"ר הקואליציה דאז עידית סילמן.
אף שבהודעת השניים נאמר כי בנט ולפיד סיכמו יחד על ההחלטה, ל-ynet נודע כי מי שקיבל אותה היה בנט לבדו. יו"ר ימינה קיבל את ההחלטה בימים האחרונים אחרי שהבין שאין דרך להאריך את תקנות יו"ש - מלבד פיזור הכנסת - וחשש מכאוס של ממש כאשר התקנות יפוגו בסוף החודש ולאחר מכן לא ניתן יהיה להחיל את הדין הפלילי הישראלי בהתנחלויות. בנט קיבל החלטה ש"לא להיאחז בכיסא", וקרא ללפיד לפגישה שבה עדכן אותו בהחלטתו הסופית.
לאחר מכן כינס אחר הצהריים את ראשי מפלגות הקואליציה לפיד, בני גנץ, מרב מיכאלי, ניצן הורוביץ ומנסור עבאס. הוא אמר להם "איך שלא הופכים את זה - זה לא מסתדר. מאזן גנאים, ג'ידא רינאווי-זועבי, ניר אורבך. זה לא עובד", בהתייחסו לח"כים המורדים בקואליציה. עבאס שאל אותו: "ואם נפתור את (בעיית) גנאים?". יתר ראשי המפלגות אמרו שהם פועלים לפתור גם את המרד של רינאווי-זועבי. אלא שבנט התעקש: "זה לא מתכנס. גם עם אורבך זה לא נראה טוב". יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ויו"ר תקווה חדשה גדעון סער לא השתתפו בישיבה.
שר המשפטים סער מסר לאחר ההודעה על פיזור הכנסת: "כפי שהזהרתי - חוסר אחריות של חברי כנסת מסוימים בקואליציה הביא לתוצאה הבלתי נמנעת. המטרה בבחירות הקרובות היא ברורה: מניעת חזרת נתניהו לשלטון ושעבוד המדינה לאינטרסים האישיים שלו".
שר הביטחון ויו"ר כחול לבן בני גנץ צייץ: "אנו חותמים הערב לצערי את פרק ממשלת השינוי. ממשלה שבשנת פעילותה עשתה רבות למען החברה הישראלית, ביטחונה וחוסנה ותמשיך לפעול למענה גם בתקופת המעבר. בעת הזו אני מודה לראש הממשלה נפתלי בנט שעשה מאמצים משמעותיים כדי להוביל אותה, ומאחל בהצלחה לשר החוץ יאיר לפיד שייכנס לתפקיד ראש הממשלה בקרוב. בחירות ותקופות של חוסר יציבות אינן דבר טוב - אך נצא אליהן נחושים במטרה לשים את ישראל ואזרחיה לפני הכל".
יו"ר מרצ, שר הבריאות הורוביץ, טען כי "הממשלה הזו הצליחה מעל ומעבר". הוא כתב: "זו ממשלה היסטורית שהצילה את הדמוקרטיה הישראלית. אני גאה בחלקנו בה. עשינו מאמץ עצום לשמור עליה. הישגיה ייזכרו לשנים רבות. מרצ תמשיך לפעול למען החברה הישראלית, וניאבק בבחירות הקרובות למען ערכינו ודרכנו. חזק ואמץ".
יו"ר ש"ס אריה דרעי בירך על הקדמת הבחירות כשכתב בטוויטר "עם ישראל חי!" וצירף תמונה שבה נכתב "מדינה יהודית". יו"ר יהדות התורה משה גפני כתב "שהחינו וקיימו והגיענו לזמן הזה". יו"ר מפלגת "הציונות הדתית" בצלאל סמוטריץ' כתב: "עם ישראל חי. לא עוד פילוג לא עוד שיסוי. בקרוב בעזרת השם אחדות יהודית, ציונית ולאומית אמיתית שתנהיג את ישראל".
התפזרות הכנסת היא תוצאה של משבר שהחל לפני כמעט שלושה חודשים, עם פרישתה מהקואיליצה של ח"כ עידית סילמן, חברת מפלגתו של בנט, ואובדן הרוב של הממשלה בכנסת. לאחר מכן החלו בזה אחר זה חברי כנסת נוספים למרוד במשמעת הקואליציונית ולהסב הפסדים לממשלה בהצבעות הכנסת. לפני חודש הודיעה ח"כ ג'ידא רינאווי-זועבי (מרצ) על פרישתה מהקואליציה, מה שהפך את הממשלה לממשלת מיעוט. בהמשך אמנם הודיעה רינאווי-זועבי על חזרתה לקואליציה, אך אחר כך אמרה כי הסיכומים איתה הופרו ושבה להצביע נגד הממשלה על הצעות חוק. גם ח"כ מאזן גנאים מהרשימה המשותפת החל להצביע בניגוד לעמדת הקואליציה.
לפני שלושה שבועות החריף המשבר כששר המשפטים גדעון סער התריע מפני דחיית אישורו של חוק תקנות יו"ש והזהיר כי ההצבעה עליו תהיה מבחן לקואליציה סביב השאלה "האם הקואליציה רוצה להמשיך להתקיים או לא". כשעלה החוק להצבעה לא הצליחה הממשלה לגבש רוב סביבו והוא נפל. על רקע זה הודיע גם ח"כ ניר אורבך ממפלגת ימינה כי אינו רואה את עצמו יותר כחבר בקואליציה ויפסיק להצביע איתה בכנסת.