בית משפט השלום בראשון לציון האריך היום (חמישי) בחמישה ימים את מעצרם של ארבעת החשודים בירי זיקוקי התאורה הימיים לבית ראש הממשלה - תת-אלוף במילואים עופר דורון, אמיר שדה, איתי יפה וחשוד נוסף ששמו עדיין לא הותר לפרסום.
הארכת המעצר, היום

2 צפייה בגלריה
החשודים בירי פצצות התאורה לבית ראש הממשלה
החשודים בירי פצצות התאורה לבית ראש הממשלה
עופר דורון, אמיר שדה ואיתי יפה. שלושה מארבעת העצורים
(צילום: אלון רון)
בגלל פעולות שיבוש חקירה, בלהב 433 ביקשו להאריך את מעצרם של ארבעת החשודים בשמונה ימים. במשטרה מתכננים להגיש עד אז הצהרת תובע, שתוביל לכתב אישום ומעצר עד תום ההליכים.
במהלך הדיון היום, אמיר שדה פנה דרך הווידאו לשופט: "אני שלושה ימים לא נחקר. מיום שני לא נחקרתי לא על ידי שב"כ ולא המשטרה. כך גם איתי. אנחנו שלושה ימים תופסים מקום במתקן ולא מדברים איתנו". השופט הסביר להם שהם צפויים להיחקר פעם נוספת בימים הקרובים.
חוקר המשטרה אמר בנוגע לתא"ל במיל' דורון והנאשם ששמו אסור בפרסום כי "זו בקשה שנייה להארכת המעצר של החשודים. בוצעו פעולות חקירות רבות ויש תשתית ראייתית לפעולה מתוכננת כולל סיור שטח מקדים. באותו יום לא נערכה הפגנה. החשודים הגיעו במיוחד כדי לעשות את המעשים שביצעו. הם (דורון ושדה) נחקרו בעבר בפעולות דומות. אין להם עבר פלילי, אבל זו חציית קו אדום בוהק ולא מעשה קונדס. התנהגות עבריינית ופלילית".
נציגם של החשודים, עו"ד גונן בן יצחק, תקף את להב 433: "אם כבר אתמול נחצה קו אדום, כאשר דובר היחידה החוקרת תדרך עיתונאים ואמר להם שהפרשייה הזו היא 'החמורה ביותר מאז רצח רבין'. בערב שלפני דיון משמעותי בדבר הארכת המעצר, האמירה הזו היא לא אמת ולא הייתה צריכה להיאמר. זו היחידה החוקרת, אנחנו מצפים ממנה לממלכתיות וזה לא הגיוני שזה נאמר. זה מתיל צל על אופן החקירה של החשודים".
אחד מהחוקרים אמר בדיון: "יש לנו עוד משימות ופעולות שנותר לנו לבצע. 13 פעולות חקירה בוצעו במהלך החמישה ימים שהם עצורים. יש בערך חמש פעולות נוספות שהן ברות שיבוש. יש שיתוף פעולה מסוים מצד החשודים. יש גרסה שמתפתחת, אז שיתוף הפעולה הוא לא באופן מלא, יש פערים. החשוד עופר דורון עבר אחרי זמן מסוים לשיתוף פעולה יותר מלא. לשגר זיקוקים לעבר מקום שמסתובבים בו אנשים, גם אם לא ראש הממשלה, זה סיכון שעדיין קיים. אני מאשר שרה"מ לא היה בבית באותו היום".
עוד ציין החוקר: "בית ראש הממשלה בכל זאת נפגע, למרות שהחשוד טען שלא התכוון לכך. מהחקירה עולה שהוא פעל לפגוע באזור מיושב ובביתו של ראש הממשלה. גרסתו הוזמה. מדובר בזיקוק ימי אזרחי ששוגר, ורכישתו לא דורשת רישיון – הוא נמצא בשימוש אצל בעלי יאכטות. יש גורם מקצועי שעדיין לא נתן חוות דעת רשמית על הנזק שזיקוק כזה יכול לגרום. אני מאשר שדורון הביע חרטה. לפי חוק המאבק בטרור, יש רכיבים שמוגדרים כמעשה טרור, ובמעשים שביצעו החשודים קיימים רכיבים שעונים על ההגדרה הזו".
תיעוד פצצות התאורה ששוגרו לעבר בית ראש הממשלה וגרמו לשריפה

2 צפייה בגלריה
תיעוד פצצות התאורה ששוגרו לעבר בית ראש הממשלה וגרמו לשריפה
תיעוד פצצות התאורה ששוגרו לעבר בית ראש הממשלה וגרמו לשריפה
אחד החוקרים טען: "הנקודה שממנה ירו לא נבחרה באקראי"
עורכי הדין מטעם מערך העצורים, ניר אלפסה וגונן בן יצחק, שאלו את החוקר האם על פי השחזור המשטרתי קיימת זווית ראייה ישירה מנקודת שיגור הזיקוק לבית ראש הממשלה. החוקר התקשה להשיב, אך לאחר התעקשות השופט, החוקר השני הבהיר כי הנקודה אינה משקיפה ישירות לבית ראש הממשלה, אך נמצאת בקו ישיר אליו, במרחק של כ-200 מטרים.
חוקר זה הסביר: "החשודים התמקמו מערבית לביתו של ראש הממשלה בקו ישיר. הנקודה לא נבחרה באקראי, אלא נבחרה במכוון על ידי ראש החולייה, עופר דורון, שהנחה את יתר החשודים להגיע אליה. היא נבחרה בכוונה תחילה כדי לאפשר ירי מתוך המיקום הזה. הנקודה נמצאת בשטח מוגבה עם שיחים שמסתירים את החשודים, שאכן נמלטו לאחר מכן באופן שהקשה על פעולות המשטרה".
עוד סיפר החוקר: "לפני מספר חודשים התקיים מפגש בין גורם שב"כ לבין עופר דורון בעקבות מידע מודיעיני על פעולות דומות בעבר. זו הייתה שיחת אזהרה. השיחה התמקדה בעיקר בהפרות סדר ושיגור זיקוקים במהלך הפגנות. עם זאת, האירוע הנוכחי שונה באופן משמעותי מאירועים קודמים, שכן שתי פצצות תאורה נחתו באזורים רגישים – אחת בסמוך לשומרת בכניסה לבית ראש הממשלה והשנייה בחצר הבית. מאבטחי ראש הממשלה כיבו את האש במהירות, אך התוצאה יכלה להיות חמורה בהרבה".
החוקר הוסיף כי "בתיק אחר שנחקר בירושלים, שבו הוגש כתב אישום, נכללה חוות דעת של חבלן על פריט דומה, שבו נכתב שמדובר בחפץ שמסוגל להזיק".
בתגובה לשאלת עורכי הדין לגבי הקשר בין החשוד הרביעי לשלושת העצורים האחרים ולמה הוא מוחזק באותה צורה, טענו החוקרים: "אין זה השלב לבצע הבחנה בין הראיות בנוגע לאשמה של כל אחד מהחשודים. החקירה רחוקה מלהיות שלמה. עשרות חומרי חקירה נתפסו, ובאמצעותם תתקבל תמונת מצב מלאה".
עו"ד בן יצחק טען: "מדובר פה באירוע, שעל אף שהתוצאה שלו לא הייתה מוצלחת, החוקרים יודעים שארבעתם הגיעו לבצע אירוע מחאה שאין בו סממן של פגיעה - שיגור שני זיקוקים ימיים. לא מדובר באמל"ח ולא באמצעים מסוכנים. דורון אף הסביר שביצע פעולות מקדימות כדי לוודא שראש הממשלה לא נמצא בביתו בקיסריה וששיגור הזיקוקים יוביל לנפילה בדיונות מערבית לבית רה״מ ולא בשטח הבית עצמו.
"הגרסה הזו נדחתה על ידי המשטרה, שטוענת שמדובר בניסיון לפגוע ברה"מ – מסגור פוליטי שנעשה עוד לפני מעצרם. המשטרה מתקשה כעת לרדת מהעץ. לקרוא לזה האירוע החמור ביותר מאז רצח ראש הממשלה? מדובר במעשה מטופש שהסתיים באופן לא מוצלח בגלל תקלה, ולא באירוע טרור או פגיעה בסמלי שלטון. החשודים מוחזקים במתקני נוחבות, וזה לגיטימי לחקור אותם, אבל האירוע הזה יצא מפרופורציות".
השופט אבי וסטרמן קבע: "החשודים חברו יחד עם אחרים וירו שני זיקוקים לכיוון ביתו של ראש הממשלה. כתוצאה מהנפילה פרצו דלקות במקומות הפגיעה. מדובר באירוע שיכול היה להסתיים בתוצאות חמורות. מהחומר עולה כי מדובר במעשה שבוצע בחבורה, לאחר תיאום ותכנון מורכבים והצטיידות באמצעים. כל זה מלמד על מסוכנות. עם זאת, החשודים משתפים פעולה בחקירה, שמתקדמת. חלק מהפעולות שנותרו לביצוע הן ברות שיבוש, ולכן אני מאריך את מעצרם עד ל-25.11".
בדיון הוסבר כי אחד מהחשודים עבר הליך רפואי שעלול להזדהם במעצר בתנאים שבהם הוא מוחזק, ולכן פרופסור שטיפל בו, בהתייעצות עם עורך דינו, המליץ שהוא יועבר למעצר בית. השופט סירב.