אחרי שנתנו אור ירוק לחוק סבסוד מעונות האברכים החייבים בגיוס, העבירו בטרומית את החוק שיגביל את התמודדותם של מועמדים ערבים בבחירות והשבוע צפויים לאשר סופית את חוק גירוש משפחות מחבלים, נראה שהסערה הבאה שמחוללת הקואליציה היא הרחבת הסמכויות לבתי הדין הרבניים.
ועדת הכספים של הכנסת, בראשות ח"כ משה גפני (יהדות התורה), תדון ביום שלישי בהצעת החוק מתקופת הרפורמה המשפטית, שכבר הספיקה להיעלם מסדר היום וכעת שבה מהדלת האחורית. הצעת חוק שיפוט בתי דין דתיים (בוררות), של ח"כ גפני וח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה), מבקשת להעניק לבתי הדין הרבניים, השרעיים והדרוזים סמכות להכריע בסכסוכים באמצעות בוררות בעניינים אזרחיים. זאת ככל שהצדדים הנוגעים בדבר הביעו לכך את הסכמתם בכתב ובתנאי שאחד הצדדים הנוגע בדבר הינו בן דתו של בית הדין.
בדרך כלל, הצעות חוק מסוג זה היו אמורות להיות נדונות בוועדת החוקה, אך באורח פלא ובניגוד לעמדת היועצת המשפטית של הכנסת, ההצעה תעלה לדיון בוועדת הכספים, אותה מנהל יוזם החוק ח"כ גפני. בעמדתה של היועמ"שית, עו"ד שגית אפיק, נכתב ליו"ר ועדת הכנסת כי "ועדת הכספים באופן מובהק אינה הוועדה המתאימה לדון בהצעה. על אף הסכמתו של יו"ר ועדת החוקה, ההעברה של הצעת החוק שאין לה כל קשר בין הנושא שלה לבין תחומי סמכויותיה של ועדת הכספים, למעט הזהות בין יושב ראש הוועדה לבין יוזם ההצעה, מעוררת את אותו קושי המעיב על החלטת ועדת הכנסת וכן על תקינות הליך החקיקה של הצעת החוק", כתבה עו"ד אפיק.
כך יוזם הצעת החוק למעשה ישלוט בדיונים שמתקיימים בעניינה ובקצב הקידום שלה בוועדה. אולם, לא ברור בשלב זה האם הקואליציה באמת מתכוונת לקדם את הצעת החוק או שמדובר בדיון סרק.
"הצעת חוק שוביניסטית ודורסנית"
הצעת החוק של ח"כ גפני להרחבת הסמכויות של בתי הדין הדתיים, זכתה בעבר וגם כעת לביקורות רבות מתוך הכנסת ומחוצה לה. לפי חוות הדעת של המכון הישראל לדמוקרטיה, שכתבו עו"ד ענת טהון אשכנזי, פרופ' מרדכי קרמניצר, ד"ר עמיר פוקס ועו"ד דפני בנבניסטי, הצעת החוק תפגע באופן משמעותי ונרחב בשלטון החוק ובעקרון אחדות מערכת המשפט ותוביל לפיצול ואף לפירוק מערכת המשפט הממלכתית למערכות שיפוטיות שונות, על ידי יצירת מערכת דינים מקבילה, שאינה מבוססת על עקרונות דמוקרטיים, ושעלולה אף לעמוד בסתירה לחוקי המדינה.
עוד נכתב בחוות הדעת כי הצעת החוק תוביל לפגיעה משמעותית בזכויות יסוד. כך, כאשר בתי הדין הדתיים ידונו בסכסוך על פי הדין הדתי, זכויות הנובעות מהדין הכללי המחייב, כגון זכויות יסוד חוקתיות וזכויות המוגנות בדינים אזרחיים כדוגמת חוקים בתחום הגנת הדייר ודיני העבודה - עלולות לא להוות בסיס להכרעה והפונים לבתי הדין יוותרו ללא כל הגנה.
בנוסף, הצעת החוק תוביל לפגיעה משמעותית בזכויות נשים. הדין בבתי הדין הדתיים מקפח במקרים רבים זכויות נשים כדוגמת המצב הפסול בבתי הדין הרבניים בו רק גברים יכולים להתמנות להיות דיינים בערכאה משפטית זו. פגיעה זו כשלעצמה, מהווה פגיעה קשה בשוויון; הרחבת הסמכות של בתי דין אלה לדון כבוררים גם בענייני אזרחיים עלולה להרחיב את הפגיעה בציבור נרחב של נשים שייאלצו לתת הסכמתן בעל כורחן.
ח"כ הרב גלעד קריב (העבודה), ממתנגדיה הבולטים של הצעת החוק, אמר כי "ההצעה ה'תמימה' תלכוד אין ספור נשים בהמשך ההידיינות המשפטית בבתי הדין הרבניים גם אחרי הגט והיא תאפשר עוד אמצעי סחיטה נגד נשים בהליכי גירושין. מדובר בהצעת חוק שוביניסטית ודורסנית, שאף קואליציה לא העזה לחוקק ב-18 השנים האחרונות, מאז ביטל בג"ץ את הנוהג הלא חוקי לקיים בוררויות בבתי הדין הרבניים". עוד מסר קריב כי "המחטף של העברת החוק לדיון בועדת הכספים ולא בוועדת החוקה נועד למנוע את הצפת הבעיות הקשות שיש בו, ולאפשר לגפני להפוך את תקציב המדינה לבן ערובה של הרצון לפגוע בזכויות הנשים ובערך השוויון".
יושבי ראש סיעות האופוזיציה, חברי הכנסת אפרת רייטן (העבודה), מירב בן ארי (יש עתיד), פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי) ועודד פורר (ישראל ביתנו), שיגרו היום מכתב ליו"ר הכנסת בנוגע להליך המתנהל בכל הקשור לקידום חוק שיפוט בתי דין דתיים (בוררות). במכתבם הדגישו את העברת הדיון בעניין הצעת החוק לוועדת הכספים בניגוד לעמדת יועמ"שית הכנסת. ״מדובר בעבודת כנסת בלתי תקינה בעליל, אשר מנוגדת לתקנון הכנסת. אנו פונים אליך בדרישה לפעול בהקדם על פי דין ונוהג בכל הקשור לעבודת הכנסת ולדיונים בוועדות השונות. לא נוכל לעבור בשתיקה כשנרמסים הכללים ומעמדה של הכנסת", כתבו במכתב לח"כ אמיר אוחנה (הליכוד).
מדובר, כאמור, בעוד הצעת חוק שנויה במחלוקת שמביאה הקואליציה כבר בשבוע השני של הכנס הנוכחי. לאחר שוועדת השרים לענייני חקיקה הביעה היום (יום א') תמיכה בהצעת החוק של ח"כ אייכלר, לפיה המדינה תממן מעונות יום לילדי אברכים חייבי גיוס, מליאת הכנסת צפויה להצביע עליה ביום רביעי הקרוב בקריאה טרומית. השלב הבא הוא העברת ההצעה לדיון באחת מוועדות הכנסת, שם היא תקודם עד שתעבור סופית בקריאה שנייה ושלישית. אולם, לאור ההתנגדות שמעוררת הצעת החוק והחשש שלא יהיה לה רוב בקרב חברי הקואליציה, השרים סייגו את ההחלטה וכתבו: "בכפוף לכך שגורמי המקצוע והמשרדים הרלוונטיים ינסו עד יום רביעי להגיע להסכמות בעניין ללא צורך בחקיקה".