קרוב לשבוע מאז ההכרזה הדרמטית על חידוש היחסים בין סעודיה ליריבתה הגדולה איראן – הכרזה שעוררה דאגה גדולה בירושלים – מדווח היום (ה') המגזין "וול סטריט ג'ורנל" כי במסגרת ההסכם בין המדינות התחייבה טהרן לעצור את כל הברחות הנשק הבלתי חוקיות שלה אל המורדים החות'ים בתימן, שנגדם נלחמת ריאד כבר 8 שנים. אם יש ממש בדיווח, הנשען על מקורות רשמיים אמריקניים וסעודיים, הסיכום הזה יכול לקרב אל סופה את המלחמה שהביאה ליותר מ-150 אלף הרוגים ולרעב המוני באחת המדינות העניות בעולם.
סעודיה פתחה במבצע ההפצצות שלה בתימן במרץ 2015, אחרי שהמורדים החות'ים, אויביה משכבר הימים, כבשו חלקים נרחבים מהמדינה, שהשלטון בה קרס בימי המהפכות של "האביב הערבי". המלחמה בתימן התפתחה במידה רבה ל"מלחמת פרוקסי" (מלחמת שליחים) בין ריאד, הנחשבת למנהיגת העולם הסוני, לבין טהרן, מנהיגת השיעים שהחות'ים הם בעלי בריתה. החות'ים הסתייעו בנשק שהוזרם אליהם מאיראן, וביצעו בין השאר שלל תקיפות בטילים ובמל"טים על שטח סעודיה.
אם הרפובליקה האיסלאמית אכן תחדל להבריח נשק לחות'ים, הדבר יאלץ אותם לשקול מחדש את צעדיהם, אם כי מוקדם מאוד כמובן להעריך אם איראן תעמוד במילתה. על אף ההסכם עם סעודיה, שנים של עוינות בין המדינות גורמות לכך שהסיכומים בין הצדדים מלווים בחשדנות רבה. דובר מטעם המשלחת האיראנית לאו"ם סירב להגיב על הדיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", ואיראן עצמה מכחיש כל העת כי היא מבריחה נשק לחות'ים, אף שפקחי האו"ם קבעו שוב ושוב כי היא ביצעה הברחות שכאלה. רק בשלושת החודשים האחרונים תפסו צבא ארה"ב ובעלי בריתו מול חופי תימן ארבע ספינות עם יותר מ-5,000 רובים, 1.6 מיליון קליעים ועשרות טילים נגד טנקים.
ב"וול סטריט ג'ורנל" מציינים כי אחרי ההכרזה על ההסכם הסעודי-איראני בשבוע שעבר, שבע שנים לאחר ניתוק היחסים בין השתיים, אמרו גורמים רשמיים בשתי המדינות כי איראן תלחץ על החות'ים לחדול מהתקפותיהם על סעודיה, וגורם רשמי סעודי אחד אמר כי ריאד מצפה מטהרן לכבד את אמברגו הנשק שהטיל האו"ם ושאמור למנוע העברת נשק לחות'ים. עם זאת בעיתון מדגישים את העובדה שמשמרות המהפכה, הגוף הצבאי החזק באיראן, טרם הגיבו על ההסכם, וכי שתיקתם גורמת לגורמים רשמיים בארה"ב ובסעודיה לתהות אם טהרן תכבד את ההתחייבויות שנתנו מנהיגיה הפוליטיים.
בתוך כך, רשת "אל-חדת'" הסעודית ציטטה היום "גורם סעודי בכיר" שאמר כי בעקבות ההסכם "אדמת סעודיה לא תשמש לשום פעולה צבאית נגד איראן בעתיד". ההצהרה הזו, גם אם קשה לקבוע כמה ריאד מחויבת לה, צפויה להעמיק את האכזבה בוושינגטון ובירושלים, שקיוו בשנים האחרונות לבסס ציר ישראלי-ערבי נגד איראן, שיוכל לשמש קרקע לפעולה עתידית משותפת מול טהרן אם יהיה בכך צורך.