המצוד הנרחב שניהלה ארה"ב בימים האחרונים אחר החשוד בהדלפת המסמכים המסווגים ממשרד ההגנה האמריקני הסתיים הערב (יום ה') עם מעצרו, שעות אחדות לאחר שזהותו נחשפה. שר המשפטים האמריקני מריק גרלנד אישר הערב את הדיווחים ולפיהם החשוד שנעצר הוא צעיר בן 21 בשם ג'ק טיישירה, תושב מסצ'וסטס שעבד במחלקת המודיעין של המשמר הלאומי של חיל האוויר. גרלנד אמר במסיבת עיתונאים מיוחדת כי טיישירה יואשם בהפצה לא-מאושרת של מידע ביטחוני מסווג.
בעיתון "ניו יורק טיימס" ציינו כי סוכני FBI חמושים פשטו על ביתו של טיישירה בעיירה דייטון שבמסצ'וסטס, זמן קצר לאחר שדווח כי המעצר צפוי לצאת לפועל, ובהמשך פרסמו ערוצי טלוויזיה אמריקניים תיעודים מהאוויר של רגעי המעצר – ובהם נראה הצעיר מרים את ידיו מעל ראשו בשעה שלוחמים מכוונים לעברו את נשקיהם. טיישירה עבד לפי דיווח ב"וושינגטון פוסט" כטכנאי IT בבסיס צבאי בקייפ קוד, ואופי העבודה שלו ככל הנראה סייע לו לקבל גישה למסמכים המסווגים. בהמשך הודיע חיל האוויר האמריקני כי טיישירה הצטרף למשמר הלאומי כבר בספטמבר 2019. תפקידו הרשמי בבסיס היה "מומחה סייבר תעבורתי", שתפקידו להבטיח את תקינותן של מערכות תקשורת.
עוד לפני המעצר, עיתונאים הגיעו היום לבית אמו של טיישירה במסצ'וסטס, ושוחחו עמה. היא אמרה להם כי לאחרונה עבד במשמרות לילה באותו בסיס בקייפ קוד, ובימים האחרונים, בצל חשיפת ההדלפה, הוא החליף את מספר הטלפון שלו. צוות של "ניו יורק טיימס" דיווח כי בהמשך זיהה אדם שנראה כמו החשוד מגיע לבית בטנדר, אבל כאשר העיתונאים התקרבו מחדש לבית כדי להפנות אליו שאלות הוא כבר לא היה ברכב. אדם אחר שעמד בחוץ אמר להם כשביקשו לשוחח עם טיישירה: "הוא צריך להשיג עורך דין אם הדברים ימשיכו כמו שהם כרגע. החוקרים יגיעו הנה בקרוב, אני בטוח".
שם הקוד ברשת: "ג'ק המטפטף"
טיישירה, כך לפי הדיווח ב"טיימס", הוא האיש שניהל את הפורום המקוון שבו הופצו בחודשים האחרונים המסמכים המסווגים, בפלטפורמת הדיונים Discord שפופולרית בקרב גיימרים. מוקדם יותר היום דיווח "וושינגטון פוסט", מבלי לנקוב בשמו, כי טיישירה הביע בפורום המקוון עמדות גזעניות וכי ביקש באמצעות ההדלפה להרשים את חבריו לקבוצת הדיונים. לפי העיתון שם הקוד שלו בקבוצה היה jackthedripper ("ג'ק המטפטף"), ונטען כי הוא הפיץ ברשת לפחות 300 תמונות ומסמכים מסווגים, כלומר פי שלושה ממספר המסמכים שנחשפו עד כה. בין השאר תואר בדיווח סרטון שבו הוא נשמע פולט קללות גזעניות ואנטישמיות בזירת מטווח – ואז יורה ברובה גדול.
בפורום שאותו טיישירה ניהל היו חברים לפי הדיווחים בין 20 ל-30 משתתפים, בעיקר צעירים ונערים שחלקו אהבה לרובים, למדי צבא ולאלוהים, ובמסגרתו הם נהגו בין השאר לשתף ממים ובדיחות גסות, לצפות יחד בסרטים ולהתפלל. הפורום, שנשא את השם Thug Shaker Central, הוקם ב-2020, בראשית ימי הקורונה, ובין השאר משך אליו נערים שמצאו עצמם ספונים בבתיהם בתקופות הסגרים הארוכות.
ב"ניו יורק טיימס" ציינו כי שוחחו עם כמה מחברי הפורום הזה, ואלו טענו כי להדלפת המסמכים לא הייתה מטרה פוליטית כלשהי, וכי המדליף – שאותו הם סירבו לזהות כטיישירה – ביקש לעדכן אותם על המתרחש בעולם. "הוא רק רצה לעדכן את חבריו על מה שקורה", אמר אחד מחברי הפורום, נער בן 17. לפי חברי הפורום המסמכים הופצו תחילה רק בינם לבין עצמם, אבל קיבלו תשומת לב נרחבת לאחר שאחד מבני הנוער בפורום פרסם כמה עשרות מהם בפורום אחר, שהיה פומבי. משם הופצו המסמכים בעוד רשתות חברתיות וצצו בין היתר בערוצי טלגרם רוסיים, עד לחשיפת הפרשה בסוף השבוע האחרון – אז גם נפתחה החקירה שמוביל ה-FBI.
גם ב"וושינגטון פוסט" שוחחו היום עם אחד מבני הנוער שהיו חברים בפורום המקוון, וזה טען שהמדליף לא פעל עבור שום גורם זר, אלא ביצע את המעשים מתוך דאגה כנה לציבור האמריקני. הנער העיד כי בדבריו בפורום הפגין המדליף "השקפה קודרת" בנוגע לממשל האמריקני, והציג את הממשל, את סוכנויות המודיעין ואת רשויות אכיפת החוק בארה"ב ככוחות דכאניים המסתירים מהציבור עובדות שראוי כי יידע.
ביידן: "לא מודאג מהמידע המודלף"
המדליף, כך אמר הנער, סיפר להם שהוא מעביר חלק מיומו במתקן ביטחוני מאובטח שבשל המידע המסווג המוחזק בו אסורה הכנסת טלפונים סלולריים ומכשירים אלקטרוניים אחרים אליו. לאחר זמן מה החל הצעיר לשתף את חברי הפורום במידע מסווג שכזה. כשהחל להדליף את המידע המסווג טרח להקליד את המסמכים אל המחשב, אך לאחר כמה חודשים, כשמאס כנראה בעבודה המתישה הזו, החליט במקום זאת לצלם אותם ולפרסמם כפי שהם. לפי ה"פוסט", המסמכים שהעלה לרשת נגעו לעניינים רגישים שרק מי שעבר בדיקות-רקע שנמשכו חודשים מקבל גישה אליהם.
לפי הדיווחים המדליף הפסיק לשתף תמונות של מסמכים באמצע חודש מרץ, כשבועיים לפני שהם החלו לצוץ ברשתות חברתיות אחרות. הנער ששוחח עם ה"פוסט" אמר כי מעט לפני חשיפת ההדלפה בסוף השבוע שעבר הופיע המדליף בפורום ונשמע נסער באופן לא אופייני: "הוא אמר שמשהו קרה ושהלוואי שזה לא היה קורה, אבל עכשיו זה בידי אלוהים". בהודעתו האחרונה בפורום ביקש מעמיתיו לשמור על פרופיל נמוך ולמחוק כל מידע שעשוי להיות קשור אליו, בכלל זה העתקים של המסמכים המסווגים שצילם.
מוקדם יותר היום אמר הנשיא ג'ו ביידן, בהתייחסות הראשונה שלו לפרשה, כי החוקרים "מתקרבים" לתשובות בחקירת ההדלפה. ביידן, שדיבר במהלך ביקור באירלנד, אמר כי הוא אינו מודאג מהמידע שהודלף – שלטענתו לא היה עדכני – אבל הדגיש כי עצם ההדלפה של מידע מודיעיני מסווג הינה דבר בעייתי ומדאיג.
פרשת המסמכים המסווגים מביכה את הפנטגון מאז נחשפה בסוף השבוע שעבר. בין השאר עוסקים המסמכים במלחמה באוקראינה, וכוללים פירוט יוצא דופן של משלוחי הנשק המערביים לקייב, תיאור חולשותיו של הצבא האוקראיני ודיווח על כוונה של מצרים למכור בחשאי 40 אלף רקטות לצבא פוטין. המסמכים עוררו חשש שהמידע המודלף ישבש את מתקפת-הנגד שאוקראינה מתכננת לצאת אליה נגד הכוחות הרוסיים בשבועות הקרובים. גם התייחסות לישראל יש בהם, בכלל זה דיון בדרכים לגרום לה לספק נשק לצבא האוקראיני, ועדכונים על ההסלמה בעימות עם הפלסטינים.
ההדלפה עוררה דאגה גדולה במערכת הביטחון האמריקנית, ושר ההגנה לויד אוסטין הבטיח השבוע "להפוך כל אבן" כדי למצוא את המדליף ולרדת לשורשיה. בתחילה הועלו תהיות בנוגע לאמינות הניירות, אבל כעת הולך ומסתמן כי רובם המוחלט הם מסמכים אותנטיים, וכי הם לא הוצאו במסגרת מבצע ריגול יזום של מדינה זרה. בפנטגון הודו כי ההדלפה, שחשפה את עומק החדירה המודיעינית האמריקנית לכמה מבעלות בריתה של וושינגטון ועוררה מתיחות מול כמה מהן, עלולה לגרום נזק גדול לא רק לארה"ב, אלא גם לארבע השותפות שלה בברית המודיעינית Five Eyes ("חמש העיניים") – בריטניה, קנדה, אוסטרליה וניו זילנד.
מאבקים פנימיים ברוסיה: "מספר ההרוגים במלחמה עוות"
כלי תקשורת בארה"ב ובעולם ממשיכים לנבור במסמכים המסווגים שהודלפו, ובין היתר דיווח מוקדם יותר היום "ניו יורק טיימס" כי מסמכים חדשים שבחן מעידים על כך שהמאבקים הפנימיים בין גופי הביטחון ברוסיה, בכל הנוגע להתנהלות סביב המלחמה באוקראינה, היו משמעותיים יותר מאלו שנחשפו עד כה. בין היתר מצוין באחד המסמכים כי שירות הביטחון הפדרלי (FSB), הארגון שירש את ה-KGB הסובייטי, האשים את משרד ההגנה הרוסי בטיוח מספרי ההרוגים במלחמה.
במסמך, שנכתב ב-28 בפברואר, נכתב כי ה-FSB "האשים" את משרד ההגנה הרוסי בעיוות הנתונים, על רקע מה שתואר במסמך כחשש של קציני צבא רוסים "להעביר הלאה חדשות רעות בשרשרת הפיקוד". לטענת ה-FSB, כך לפי המסמך, המשרד לא כלל במספרי ההרוגים שעליהם דיווח חיילים של המשמר הלאומי של רוסיה, של שכירי החרב של "קבוצת וגנר" ושל לוחמיו של המנהיג הצ'צ'ני רמזן קדירוב.
במסמך נטען כי ה-FSB העריך שמספר ההרוגים והפצועים של רוסיה במלחמה עומד על 110,000 בני אדם. לא צוין במסמך מה המספר הפנימי שעליו דיווח משרד ההגנה במוסקבה. הפעם האחרונה שבה דיווח בפומבי על מספר ההרוגים הרוסים הייתה בספטמבר אשתקד, והוא טען אז שהמספר עומד על 5,937. בארה"ב מעריכים שמספר הנפגעים הרוסים, הרוגים ופצועים, עומד על כ-200,000, ובאחד המסמכים המודלפים צוינה הערכה מפורטת יותר, נכון לפברואר: בין 189,500 ל-223,000 נפגעים, כולל 43,000 הרוגים – לעומת 124,500 עד 131,000 נפגעים בצד האוקראיני, מתוכם כ-17,500 הרוגים.
מסמך נוסף שהודלף חושף פרטים חדשים על העימות הקשה בין מנהיג "קבוצת וגנר" האכזרית, ששכירי החרב שלה לוקחים חלק מרכזי בקרבות באוקראינה, לבין שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו. מנהיג "קבוצת וגנר", האוליגרך יבגני פריגוז'ין שנהנה מקשרים קרובים לנשיא רוסיה וזכה בעבר לכינוי "השף של פוטין" בשל עסקי הקייטרינג שלו בקרמלין, האשים כמה וכמה פעמים את משרד ההגנה בהכשלה מכוונת של פעילות לוחמיו בשטח, בין היתר בכך שלא העביר להם תחמושת. לפי המסמך פוטין פעל באופן אישי לפייס בין פריגוז'ין לשויגו, והזמין את השניים לפגישה עמו ב-22 בפברואר. לא ברור מה היו תוצאות המפגש ההוא.
כלי התקשורת בארה"ב מדגישים בדיווחים שלהם על פרטי המסמכים כי הם עשויים לכלול מידע לא מדויק או לא עדכני, כשברקע גם חשש מעיוות חלק מהם – כפי שנעשה למסמך שעסק במספרי ההרוגים במלחמה, וגרסה שקרית שלו הופצה באחד מערוצי הטלגרם הרוסיים. המסמכים הללו כוללים גם תדרוכים המבוססים על מידע שאינו בהכרח אמין, וב"דיילי מייל" דיווחו הערב כי באחד מהם מצוינת שמועה שהגיעה לידי המודיעין האוקראיני ולפיה גנרלים בכירים ברוסיה זוממים להביא לכישלון מכוון במלחמה, בזמן שפוטין עובר לכאורה טיפולי כימותרפיה. בשנה שעברה כבר דווח כי לפי דו"ח מודיעיני אמריקני פוטין קיבל טיפול לסרטן מתקדם, אבל במוסקבה הכחישו את הטענות הללו וגם הגורמים הבכירים שעמדו מאחורי הדיווח אשתקד קראו להתייחס אליו בחשדנות ובזהירות רבה.
פורסם לראשונה: 19:59, 13.04.23