ועדת הרווחה של הכנסת דנה היום (ד') בתלונות על אלימות והטרדה מינית בפנימיות לנוער בסיכון בחברה הערבית. במהלך הדיון פרסם מרכז המחקר והמידע של הכנסת נתונים מטרידים שלפיהם כ-47% מהילדים הערביים מצויים בסיכון. במספרים מדובר על 122 אלף ילדים.
למרות הצורך שמשתמע מהנתונים, קיים מחסור במסגרות חלופות-מעצר, פנימיות, וקהילות טיפוליות בחברה הערבית. "המספרים מטלטלים ומזעזעים", אמרה יו"ר הוועדה ח"כ אפרת רייטן-מרום (העבודה). "לא דמיינו שהמצב כה חמור, רק מלקרוא - אפשר פשוט לבכות. מדובר על מקרים קשים של ילדים קטנים שלא מקבלים מענה. לא ייתכן שניתן את ידנו להמשך ההפקרה ועצימת העיניים של מגזר שלם בישראל".
עינת מייזל, חוקרת במרכז המחקר והמידע של הכנסת, סיפרה בדיון כי לפי נתוני משרד הרווחה, ב-2017 כ-19% מכלל הילדים בחברה הערבית היו רשומים במחלקות הרווחה ברשויות המקומיות לעומת 12% באוכלוסייה הכללית. לפי הדו"ח, מבין כ-261 אלף ילדים ובני נוער בסיכון שאותרו בכ-180 רשויות מקומיות שבהן מופעלת התוכנית, כ-47% מהם כאמור ערבים.
ההערכה כי הנתונים המדויקים גבוהים בהרבה. 60% מהילדים הערבים בסיכון הם בנים, ו-94% מוסלמים. כיום יש 108 פנימיות מהן 17 פנימיות בחברה הערבית, 15 מתוכן פנימיות טיפוליות ושתי פנימיות פוסט-אשפוזיות. רשות חסות הנוער מפעילה כיום 56 מסגרות חוץ-ביתיות, מתוכן 48 מסגרות חוץ-ביתיות בתנאי פנימייה מלאה לטווח הארוך. מתוכן - שש פועלות בחברה הערבית: שלושה מעונות ממשלתיים ושלושה הוסטלים. בחברה הערבית אין כיום מסגרות של חסות הנוער כפנימיות, חלופות מעצר וקהילות טיפוליות.
ח"כ אבתיסאם מראענה (העבודה), מיוזמי הדיון, הדגישה את הסתרת ילדי-הפנימיות בחברה הערבית עקב הבושה והחשש מהשימוש הקבוע באלימות במוסדות אלו כלפי הילדים המטופלים. "מה מצפים מבנים שנקרעו ממשפחתם, ללא יד מחבקת, ללא שיקום, וללא אהבה – הרי ברור שהם יגיעו לרחוב ולפשע", אמרה מראענה. היא הלינה על השכר הנמוך של המנהלים והמדריכים במוסדות אלו ועל מחסור בהכשרות חינוכיות וטיפוליות.
לפי חמה ישראלי-שמייסר, מנהלת מצבי חירום במשרד הרווחה, פיקוח המשרד מתבצע אחת לשלושה שבועות. עם זאת, היא הודתה כי כמות התלונות של החניכים על אלימות הצוות גבוהה בשליש מתלונות על התנהגות כזו במוסדות בחברה היהודית.
"מחסור ברור במענה לקטינים בסיכון"
לפי עו"ד ג'יהאן קראקרה-בכריה, הממונה במחוז חיפה על ייצוג קטינים במשרד המשפטים, המערך מעניק ייצוג וליווי משפטי לילדים ובני נוער בסיכון עד גיל 18 ללמעלה מ-12 אלף ילדים ובני נוער, 14% מהם - ערבים. מרבית הקטינים מיוצגים בהליכי נזקקות ואשפוז, מעמד אישי, הליכים פליליים וליווי לקטינים נפגעי עבירות מין חמורות.
"הקטינים הערבים מיוצגים על ידי 33 עורכי דין מהחברה הערבית, ואלו מתריעים בקביעות על מגבלה דרמטית ביכולתם לממש ולקדם את זכויותיהם של לקוחותיהם בכלים משפטיים העומדים לרשותם, בשל מחסור ברור במענה לקטינים בסיכון. כך נערה נפגעת עבירת מין נשלחת - כדי להגן עליה - למעון סגור עם נערות עברייניות", סיכמה עו"ד קראקרה-בכריה.