המנהרה הגדולה ביותר אי-פעם של חמאס התגלתה כמה מאות מטרים בקו אווירי מבתי מושב נתיב העשרה ומבסיס מעבר ארז. היום (א') הותר לפרסום כי בשבועיים האחרונים גילו כוחות צה"ל את מתחם המנהור הגדול ביותר שחמאס חפר נגד ישראל, שמתחיל מתחת למחנה הפליטים של ג'באליה ונמשך לאורך כארבעה קילומטרים עד לקרבת הגבול עם ישראל בצפון הרצועה. מדובר בקומפלקס הטרור התת-קרקעי הגדול ביותר שנחשף עד כה, אחרי למעלה מ-20 שנה שבהן חמאס חופר מנהרות טרור נגד ישראל.
על אף גודלה העצום, המודיעין הישראלי לא גילה את מיקום המנהרה לאורך שנים ולא תקף אותה, בטח לא באופן יעיל ומדויק, במבצע "מכת ברק" שהוכרז בצה"ל להשמדת פרויקט ה"מטרו" של חמאס במהלך "שומר החומות" בשנת 2021. לא ברור כיצד העבודה הנרחבת להקמת המנהרה לא יצרה "חתימה מודיעינית" מספיק חזקה כדי לחשוף ולתקוף מראש את התוואי שלה, שכן מחלליה הוצאו רבבות קובים של אדמה לאורך שנים. בחלקים שהפרידו בין הסתעפויותיה חמאס הציב דלתות כבדות ומשוריינות ללחימה אפשרית בתוכה נגד כוחות צה"ל.
המנהרה כוללת אולמות תת-קרקעיים לשהייה ממושכת של חודשים ארוכים באופן מוגן, מגיעה לעומקים של כ-70-60 מטרים מתחת לאדמה, יכולה להכיל מאות עד אלפי לוחמי "נוחבה" (כוח הקומנדו של חמאס) ופתחיה הסמוכים לשטח הישראלי הוסתרו באופן יעיל מבלי שעין צה"לית הבחינה בהם.
לפי אחת ההערכות, התוכנית של חמאס הייתה להשתמש במנהרה זו לפשיטה רצחנית ונרחבת נגד חיילי צה"ל בימים האחרונים של המלחמה, ייתכן שביומה האחרון, כמכת ניצחון שמקבילה למהלומת הפתיחה בפלישה ההמונית לישראל ב-7 באוקטובר.
בשבועות האחרונים ניסו כמה מחבלים לפרוץ מהמנהרה ולזנב בלוחמי צה"ל – ואלו חיסלו אותם. בכך היא החלה אט-אט להיחשף. בצה"ל לא יודעים מדוע המנהרה לא נשמרה על ידי חמאס למימוש ייעודה המקורי, ומעריכים כי קיימות מנהרות נוספות בקרבת הגבול עם ישראל.
צה"ל חשף לכתבים בסוף השבוע רק אחת מזרועות המנהרה, זו שנמצאת במרחק של 400-300 מטרים ממעבר ארז, דרכו יצאו מדי יום אלפי פועלים מעזה להתפרנס בישראל. מדובר בזרוע מבוטנת שנחשבת צרה: גובהה שלושה-ארבעה מטרים ורוחבה כחמישה מטרים, כלומר ניתן להעביר דרך זרוע זו גם כלי רכב לשטח האדמה. המנהרה הזו יורדת בשיפוע מתון, עם מסילה עליה, לגזע של המנהרה, אליו הכתבים לא נחשפו. שם כבר יכולות לנסוע מכוניות כמנהרת מטרו לכל דבר, עם נתיבים מסודרים וחללים גדולים לשהייה נוחה של חודשים ארוכים ובצורה בטוחה.
מאחר שחמאס חפר במנהרה זו לעומק עד הקצה האפשרי, כלומר עד לקו מי התהום, כ-70-60 מטר בממוצע, הוא ניצל זאת להתקין צינורות שאיבה של מי התהום לטובת מאות או אלפי המחבלים שבמנהרה זו – כך שישהו בה עם מים ללא תלות בעולם החיצון.
על המגה-פרויקט היה אמון בסודיות לאורך שנים מוחמד סינוואר, בכיר חמאס ואחיו של מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר. מוחמד סינוואר עמד מאחורי חטיפת גלעד שליט שהובילה לשחרורו של אחיו.
גילוי המנהרה והפגיעה הצפויה בה באמצעות פיצוץ הנדסי גדול מחדדת בצה"ל שתי תובנות שהתחזקו בחודש האחרון: הצבא יהיה חייב להמשיך בלחימה ברצועה לאורך כל שנת 2024 כדי להעמיק את הפגיעה בחמאס, גם אם התמרון הקרקעי יופסק בחודש הבא. תובנה שנייה היא ניפוץ האשליה על "השמדת חמאס"
צה"ל מצא בימים האחרונים חומרים מודיעיניים בשטח המנהרה. אלו כללו סרטונים יוצאי דופן שבהם תועד בשנים האחרונות מוחמד סינוואר נוסע בג'יפ שלו עם שומרי ראשו לאורך גזע המנהרה וענפיה, כחלק מסקירה שקיבל מצוות המהנדסים והחופרים המיוחדים שהובאו במיוחד מחאן יונס לטובת פרויקט הדגל.
בצבא מעריכים, כאמור, כי ייתכן שיימצאו בהמשך מנהרות הסתערות נוספות בקרבת הגבול עם ישראל. ההערכה היא שבחלק מתחנות היציאה של מנהרת הענק ניתן למצוא את מוצב פלסטין הגדול בצפון הרצועה, שהוקם על רכס היישוב הישראלי לשעבר ניסנית. הסרטון שצה"ל הפיץ בשבוע שעבר, שבו תועדו מחבלים בתוך מנהרה שחוסלו ביידוי רימונים או מטענים מיוחדים, צולם במנהרה זו.
גילוי המנהרה והפגיעה הצפויה בה באמצעות פיצוץ הנדסי גדול מחדדים בצה"ל שתי תובנות שהתחזקו בחודש האחרון: הצבא יהיה חייב להמשיך בלחימה ברצועה לאורך כל שנת 2024 כדי להעמיק את הפגיעה בחמאס, גם אם התמרון הקרקעי יופסק בחודש הבא. תובנה שנייה היא ניפוץ האשליה על "השמדת חמאס". גודלו המפלצתי של צבא הטרור מ-14 שנות התעצמותו ניכר מיום ליום של לחימה בשטח העזתי. לא מדובר רק בפלישה ההמונית והרצחנית של ה-7 באוקטובר, שהולכת ומתחוורת כאירוע הקטן במלחמה, מבחינת משמעות צבאית גרידא. מנהרות הענק הללו, שרק כעת מתחילות להתגלות, חושפות את העיוורון הישראלי ואת הצורך להתמודד מולן בתאי שטח שמורכבים לפעילות ודורשים שנים של מהלכים צבאיים.
פורסם לראשונה: 16:55, 17.12.23