נשיא ארה"ב ג'ו ביידן חתם אמש (יום ג') על החוק שמגן על נישואים חד-מיניים במדינה, שבוע לאחר שעבר בקונגרס בתמיכה דו-מפלגתית נדירה בצל החשש שההכרה הקיימת בנישואים שכאלו, מכוח פסיקת בית המשפט העליון בעשור שעבר, תבוטל על ידי השופטים השמרנים שנהנים שם כעת מרוב מוחלט. ביידן חתם על החוק בטקס חגיגי בבית הלבן שאליו הוזמנו אלפי משתתפים, בהם זוגות חד-מיניים שעתירתם לבית המשפט הובילה לאותה פסיקה היסטורית מ-2015, ובחגיגה שם הופיעו גם הזמרים סינדי לאופר וסם סמית'.
"החוק הזה והאהבה שהוא מגן עליה הם מכה עבור השנאה בכל צורותיה", אמר ביידן לפני שחתם על החוק במדשאה הדרומית של הבית הלבן. "נישואים הם הצעה פשוטה. את מי אתה אוהב? האם תהיה נאמן לאדם שאתה אוהב? זה לא יותר מסובך מזה. החוק מכיר בכך שלכולם יש את הזכות לענות על השאלות הללו בעצמם", הוסיף. "היום הוא יום טוב".
עבור הנשיא מדובר ברגע של השלמת יעד ארוך-שנים: כסנאטור ביידן אמנם הצביע ב-1996 בעד חוק שמגדיר נישואים כאיחוד בין גבר לאישה בלבד – חוק שכעת בוטל למעשה – אבל כבר שנים ארוכות שהוא נחשב לחלוץ בתחום זכויות הלהט"ב. יותר מכל זכור הריאיון שהעניק ב-2012, במהלך קמפיין הבחירות השני של הנשיא דאז ברק אובמה, תחתיו כיהן כסגן נשיא, ובו הכריז על תמיכתו בנישואים חד-מיניים. באותה עת אובמה התחמק מלהצהיר על תמיכה בנישואים שכאלו, אבל שלושה ימים לאחר אותו נאום הודיע גם הוא על תמיכה בהם – הצהרה שדחקה גורמים בכל שורות המפלגה הדמוקרטית לקדם גם הם ביתר שאת נישואים חד-מיניים.
ביידן הודה בשנים שעברו מאז כי דבריו לא היו מתוכננים, ובטקס אמש התייחס בבדיחות לאותו ריאיון מלפני עשור: "נכנסתי לצרות", אמר. הנאום עצמו, לתוכנית "פגוש את העיתונות" של רשת NBC, הוקרן בטקס. "אני לחלוטין נוח עם העובדה שגברים מתחתנים עם גברים, שנשים מתחנות עם נשים, שגברים ונשים הטרוסקסואלים מתחתנים זה עם זה – הם זכאים לאותם זכויות בדיוק, זכויות אזרחיות, כל הזכויות האזרחיות", הוא אמר אז.
למרות החגיגיות של הטקס, ביידן הזהיר מחוקים שכעת מקדמים במדינות ארה"ב השונות רפובליקנים במטרה להגביל את זכויותיהם של טרנסג'נדרים. הוא מתח ביקורת על "החוקים הציניים וחסרי הרגישות במדינות שמכוונים נגד ילדים טרנסג'נדרים, שמפחידים משפחות ומפלילים רופאים שנותנים לילדים את הטיפול שלו הם זקוקים". לדבריו, "גזענות, אנטישמיות, הומופוביה, טרנספוביה – הן כולן קשורות זו בזו. אבל התרופה לשנאה היא אהבה". בין המוזמנים לטקס, יצוין, היו כמה ניצולים מהטבח שאירע בחודש שעבר במועדון הלילה של קהילת הלהט"ב בקולורדו, טבח שבו נרצחו חמישה בני אדם ושהיורה שנעצר הואשם בעקבותיו בפשעי שנאה.
החוק שכעת חתם עליו ביידן אושר כאמור בתמיכה רפובליקנית, כזו שבעשור שעבר קשה היה להאמין שתתקבל. אולם דעת הקהל בסוגיה השתנתה מאוד בשנים האחרונות: לפי סקר של מכון גאלופ מחודש יוני, 71% מהאמריקנים תומכים כעת בנישואים חד-מיניים (לעומת 27% בלבד ב-1996, אז עבר אותו חוק שהגדיר נישואים כאיחוד בין גבר לאישה בלבד וכעת בוטל). פסיקת העליון מ-2015 הביאה עד כה לנישואים של 568 אלף זוגות חד-מיניים בארה"ב.
רוב המחוקקים הרפובליקנים אמנם הצביעו נגד החוק, אבל 12 מהם הצטרפו לדמוקרטים בסנאט ובכך אפשרו לו לעבור ברוב המיוחס הנדרש שם, 60 קולות לפחות מתוך 100, בעוד בבית הנבחרים הוא עבר בקלות רבה יותר. החוק החדש זכה לתמיכה לא רק של פעילים למען הלהט"בים אלא גם של ארגונים ומוסדות דתיים שונים, אם כי אמריקנים שמרנים ודתיים רבים עדיין מתנגדים לנישואים בין בני זוג מאותו המין.
כדי לקבל את תמיכתם של גורמים שמרנים נוסח החוק באופן זהיר למדי, והוא קובע כי הממשל הפדרלי והמדינות השונות שמהן מורכבת ארה"ב יכירו בנישואים חד-מיניים בכל מקום שבו נערכו באופן חוקי – אך לא מחייב את אותן מדינות לאפשר את ביצוע הנישואים בשטחן. בחוק מובהר כי אין בו היתר לפגוע בזכויות של אזרחים ובתי עסק לפעול על פי אמונותיהם, והוא מגן על זכותם של ארגונים דתיים שלא לערוך נישואים חד-מיניים. הוא קובע מפורשות שנישואים הם בין שני בני אדם בלבד, על מנת לסלק את החשש שיביא להכרה בנישואי פוליגמיה.
החוק המגן על נישואים חד-מיניים זכה למומנטום בחודשים האחרונים בעקבות החשש הגדול שהתעורר עקב פסיקת ההפלות שנתן בחודש יוני בית המשפט העליון, שבו יש כעת רוב שמרני מוצק: שופטי העליון ביטלו אז את פסק הדין ההיסטורי "רו נגד ווייד" מ-1973, שהכיר בזכותן של נשים ברחבי ארה"ב לבצע הפלות. לביטול ההוא צורפה הערה של השופט השמרן קלרנס תומאס, שבה העלה אפשרות לבטל פסיקות היסטוריות נוספות, בכללן זו מ-2015 שבה הפך העליון נישואים חד-מיניים לחוקיים בכל רחבי ארה"ב.
פירוש החוק שכעת נכנס לספר החוקים הפדרלי הוא שאם החשש יתממש ובית המשפט העליון יבטל את פסיקתו מ-2015, זוגות חד-מיניים שיבקשו להינשא במדינות שבהן אין הכרה בנישואים כאלה יידרשו לעשות זאת במקומות אחרים בארה"ב או מחוצה לה שכן מכירים בהם. החוק יגן על הנישואים שכבר התבצעו באותן מדינות בעקבות הפסיקה של העליון מהעשור שעבר. החוק, יצוין, מגן גם על נישואים בין-גזעיים – נישואים שהותרו גם הם מכוח פסיקה היסטורית של העליון.
לטקס הגיעו גם רבים מהמחוקקים שתמכו בחוק, בהם כמה רפובליקנים. מנהיג הדמוקרטים בסנאט צ'אק שומר ציין בנאומו בטקס כי ענד לכבודו את העניבה שאותה ענד גם בחתונת בתו אליסון, שנישאה לאישה וכעת מצפה לבתה הראשונה. "בזכות המיליונים שם בחוץ, ששקדו במשך שנים כדי לדחוף לשינוי, ובזכות עבודתם העקשנית של עמיתיי, הנכד שלי יוכל לחיות בעולם שמכבד ומוקיר את הנישואים של האימהות שלו", אמר שומר.