נשיא אוגנדה יוורי מוסווני חתם היום (ב') על חוק אנטי-להט"בי שנחשב לאחד החמורים מסוגו בעולם. החוק מאפשר לאוגנדה לגזור עונש מוות על מורשעים ב"הומוסקסואליות חמורה" ולשלוח למאסר עולם "מעורבים במשכב זכר". יו"ר הפרלמנט אניטה אמונג אמרה שהנשיא "נענה לזעקות האזרחים שלנו" כשחתם על החוק. במערב גינו את החוק, והאו"ם הביע זעזוע מהענישה המסתמנת.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר הערב כי החוק שאושר באוגנדה הוא "הפרה טרגית" של זכויות אדם. ביידן אמר כי ארה"ב שוקלת להעניש את אוגנדה בסנקציות ובהגבלות על הוצאת ויזה. הוא אמר שהחוק הוא מעשה "מביש" ושארה"ב תבחן את השפעותיו על היחסים עם אוגנדה, "בכל ההיבטים".
ברוב מדינות אפריקה יחסים חד-מיניים אסורים בחוק, אך החוק החדש שאושר באוגנדה נחשב לעליית מדרגה ברדיפת הקהילה הגאה. באוגנדה, מדינה נוצרית ושמרנית ביותר, יחסים חד-מיניים מוגדרים כמעשה ש"מנוגד לטבע", שהעונש עליו יכול להגיע למאסר עולם. בקהילה הגאה מספרים כי בחודש מרץ, אחרי אישור הנוסח המקורי של החוק, היו באוגנדה גל מעצרים ותקיפות נגד הקהילה.
אחרי אישור החוק בחודש מרץ הפעילה הקהילה הבינלאומית לחץ כבד על הנשיא מוסווני, ודרשה ממנו להטיל וטו על החוק. מוסווני, מתנגד חריף לזכויות הקהילה הגאה ומי שהגדיר הומוקסואליות כ"סטייה מהנורמה", רמז כי הוא מתכוון לחתום על החוק רק אחרי כמה שינויים בנוסח שלו - והחזיר את החוק לבית הנבחרים. עם זאת הוא קרא למחוקקים לא להיכנע ל"לחץ האימפריאליסטי" מהמערב. היום, אחרי השינויים בנוסח, חתם מוסווני על החוק בגרסתו המעודכנת.
בניגוד לנוסח המקורי של החוק, הנוסח המעודכן לא מפליל את כל מי שמזדהה כלהט"ב, אלא רק את מי ש"מעורב במעשים הומוסקסואליים" - שעלול להישלח על כך למאסר עולם. הנוסח קובע כי "אדם שחשוד כהומוסקסואל, אך לא קיים יחסים חד-מיניים, לא ביצע עבירה הומוסקסואלית". בנוסף גוזר החוק המעודכן 20 שנות מאסר על מי שיורשע ב"קידום הומוסקסואליות" - צעד שלפי פעילי הקהילה הגאה באוגנדה יפליל את כל מי שתומך בקידום זכויותיה.
למרות שמוסווני המליץ למחוקקים לבטל את הסעיף שמטיל עונש מוות על מורשעים במעשים שמוגדרים כ"הומוסקסואליות חמורה", הסעיף נשאר. "הומוקסואליות חמורה", לפי החוק, כוללת בין השאר אונס קטינים ויחסי מין בין גברים כאשר אחד מהם הוא נשא HIV. החוק מאפשר לאוגנדה להטיל גזר דין מוות גם על "נאשמים סדרתיים" - והחשש הוא שגם הומואים שיואשמו יותר מפעם אחת ב"עבירה הומוסקסואלית" שאינה מוגדרת חמורה עלולים להישלח לעונש מוות.
בנוסף לארה"ב, גם באיחוד האירופי ובמדינות במערב גינו את החוק. בריטניה מסרה כי היא מזועזעת מהחקיקה, ומתנגדת בצורה גורפת לעונש מוות. "החקיקה פוגעת בהגנה על חירותם של אזרחי אוגנדה, שמעוגנת בחוקת המדינה", נאמר בהודעת ממשלת בריטניה. "החקיקה תגביר את הסכנה לאלימות, לאפליה ולרדיפה, תפגע במאבק באיידס ובנגיף ה-HIV ותגרום נזק למוניטין הבינלאומי של אוגנדה". שרת החוץ של קנדה, מלני ג'ולי, כינתה את החוק "מתועב, אכזרי ולא-מוצדק".
ארגון זכויות האדם של האו"ם מסר שהחוק הוא מתכון להפרה שיטתית של זכויות אדם במדינה האפריקנית. "אנחנו מזועזעים שהחוק הדרקוני, המפלה והאנטי-להט"בי הזה נכנס לתוקף".
בעבר הזהירה ארה"ב את אוגנדה שאישור החוק עלול להוביל ל"השלכות כלכליות". אוגנדה מקבלת מדי שנה מיליארדי דולרים ככספי סיוע מגורמים זרים, שכעת עלולים להעניש אותה בגלל החקיקה.
ממשלות במערב הענישו את אוגנדה בעבר בעקבות חקיקה אנטי-להט"בית, שאושרה ב-2014. הן השעו את הסיוע לאוגנדה, הטילו הגבלות על אשרות שהייה וצמצמו את שיתוף הפעולה הביטחוני עם המדינה. החוק שאושר ב-2014 בוטל בתוך חודשיים על ידי בית משפט באוגנדה.
בחודש שעבר הצהיר הממשל האמריקני כי הוא בוחן את השפעות החוק החדש על פעילות ה-PEPFAR - התוכנית האמריקנית למאבק באיידס - באוגנדה. בהצהרה משותפת של PEPFAR, "הקרן העולמית למאבק באיידס, שחלפת ומלריה" ותוכנית UNAIDS של האו"ם נאמר כעת כי החוק האנטי-להט"בי מעמיד ב"סכנה חמורה" את המאבק באיידס באוגנדה.
"נשיא אוגנדה אישר היום בחוק הומופוביה וטרנספוביה בחסות המדינה", אמרה קלייר באירוגאבה, פעילת זכויות אדם באוגנדה. "זה יום שחור ועצוב מאוד לקהילת הלהט"ב, לבעלות הברית שלנו ולאוגנדה כולה". באירוגאבה ופעילים אחרים הבטיחו לנהל מאבק משפטי נגד החוק.