איש הדת הטורקי הגולה פתהוללה גולן, שלטענת נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן עמד מאחורי ניסיון ההפיכה נגדו בשנת 2016, מת בגיל 83 בארצות הברית, שם חי ב-25 השנים האחרונות – כך דיווחה הבוקר (יום ב') הטלוויזיה הטורקית. זמן קצר אחר כך אישר את הידיעה אתר אינטרנט הנוהג לפרסם את דרשותיו של גולן, ולדבריו הוא מת אתמול בבית חולים שבו אושפז.
גולן היה בעבר בעל בריתו של ארדואן, אבל במרוצת השנים נוצר קרע בין השניים, ונשיא טורקיה ואנשיו טוענים כי מביתו שבפנסילבניה הניע גולן מתנגדים של ארדואן מתוך הצבא הטורקי לבצע את ניסיון ההפיכה ביולי 2016. בשיאו של הניסיון יצאו טנקים ומסוקים לרחובות, הפציצו את הפרלמנט והשתלטו על שידורי הטלוויזיה הממלכתית. ארדואן, שמיהר למקום מסתור, קרא בשידור חי ב"פייסטיים" לתומכיו לצאת להגן על ממשלתו ולמנוע הפיכה, שכמוה התחוללו רבות ב-100 השנים האחרונות בטורקיה.
במהלך ניסיון ההפיכה נהרגו כ-250 בני אדם, אבל שלא כניסיונות קודמים הניסיון הזה כשל – ואחריו יצא ארדואן למסע טיהורים, תוך שהוא טוען כי גולן אחראי למרד: בחודשים הבאים פוטרו רבבות טורקים מעבודותיהם במוסדות ממשל ועוד עשרות אלפים נעצרו – כולם בטענה שיש להם קשרים לתנועתו של המטיף הגולה. אנקרה דרשה אז מארה"ב להסגיר לידיה את גולן, אך וושינגטון לא נענתה. מקורביו של גולן הזהירו כי ממשלת טורקיה תנסה להתנקש בו, ולפני שש שנים, באוקטובר 2018, דווח על יריות בביתו בפנסילבניה. בשעתו נטען כי מאבטח במתחם זיהה פורץ, ירה לעברו והבריח אותו.
תנועת "היזמט" של גולן נחשבה בעבר כאמור לשותפתו של ארדואן, והיא נתפסה בציבור הטורקי כמי שסייעה לשים קץ לאחיזתו של הצבא בפוליטיקה הטורקית. בזכות השפעתה הגדולה במערכת המשפט הביאה התנועה להרשעת מאות קציני צבא בגין ניסיונות הפיכה קודמים ולשליחתם לכלא – ובכך סיפקה לארדואן את אחד מהישגיו הגדולים. התנועה גם סייעה ל"מפלגת הצדק והפיתוח" של ארדואן (AKP) לזכות בתמיכה גדולה בשלוש מערכות בחירות.
הקרע בין ארדואן לגולן התגלע אחרי שממשלת ארדואן הכריזה על תוכניתה לסגור בתי ספר תיכוניים פרטיים המכשירים את התלמידים למבחני הכניסה לאוניברסיטה, מבחנים הנחשבים לתחרותיים מאוד בטורקיה. ארדואן, אז ראש הממשלה, התעקש כי הצעד נעשה כחלק מהרפורמות של הממשלה בתחום החינוך, ומשום שבתי הספר האלה נותנים יתרון לא הוגן למשפחות אמידות. מכיוון שכרבע מבתי הספר האמורים הופעלו על-ידי התנועה של גולן, רבים ראו בהחלטתו צעד שנועד לנשל את התנועה ממקור הכנסה והשפעה גדול מאוד.
גולן חי בארצות הברית מאז 1999, ולמרות ריחוקו הפיזי מטורקיה הוא נותר במשך שנים אחד האנשים המשפיעים ביותר בה. ממקום מושבו בפנסילבניה ניהל תנועה רבת עוצמה שדורשת להקים בטורקיה ממשלה חילונית ודמוקרטית. רבים מתומכיו של גולן ראו בו אדם פרוגרסיבי בהרבה מארדואן, שדעותיו בנושאים כגון הפלות או צריכת אלכוהול ספגו בשנים האחרונות ביקורת גדולה בשל התערבותו בחייהם הפרטיים של אזרחי טורקיה.
התנועה של גולן קראה ליישם גרסה מתונה יותר של האיסלאם הסוני, כזו ששמה דגש על סובלנות ועל דיאלוג בין-דתי ותומכת בדמוקרטיה, בחינוך ובמדע. לתנועה אין מבנה היררכי רשמי, אך תומכיה הצליחו להפוך אותה לרשת חובקת עולם שיש לה גם השפעה גדולה על החיים בטורקיה.