גורמים אמריקניים מזהירים הלילה (בין רביעי לחמישי) כי ארה"ב שוקלת לחשוף מידע מודיעיני שממחיש לטענתה שסין "בוחנת לספק נשק כדי לתמוך ברוסיה", במלחמתה באוקראינה. כך דווח ב"וול סטריט ג'ורנל". הדיונים בממשלו של הנשיא ג'ו ביידן על חשיפת המידע מגיעים לקראת הכינוס המיוחד של מועצת הביטחון של האו"ם, שתציין מחר שנה לפלישה הרוסית לאוקראינה.
לפי הדיווח, שעליו סירבה המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב להגיב, הצעד שבוחנת וושינגטון מגיע גם לאחר כמה אזהרות שניתנו לבייג'ינג מאחורי דלתיים סגורות, שהגיעו לשיאן בוועידת הביטחון במינכן בסוף השבוע שעבר - אז הצהיר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן כי ארה"ב מודאגת מכך שסין שוקלת להעניק "סיוע קטלני", כלשונו, לרוסיה. את הדברים אמר בריאיון לתקשורת בארצו שעות לאחר שנועד עם מקבילו הסיני וונג יי בשולי ועידת מינכן לביטחון.
גורמים שמעורים בפרטי הפגישה, שנמשכה כשעה שלמה, אמרו כי נראה שהם לא מצאו "מכנה משותף" בנוגע לאף נושא מרכזי. אחד מהם תיאר את הפגישה כ"מתוחה", שכן היא גם הייתה הראשונה בין נציגים בכירים של שתי המעצמות מאז הפלת הבלון הסיני בשמי ארה"ב. בדיון במועצת הביטחון של האו"ם, שייערך כאמור מחר, צפוי בלינקן לתדרך את המועצה. גם לפני כשנה עמד מזכיר המדינה האמריקני בפני המועצה - ושיתף מידע מודיעיני שהזהיר מפני הפלישה שעתידה לבוא.
בשבועות האחרונים מדינות המערב אספו מידע שלפיו בייג'ינג עשויה להתחיל באספקת נשק למוסקבה, אך על פי הגורמים האירופיים והאמריקניים, היא עדיין לא קיבלה החלטה סופית. סין הייתה מאופקת בעבר בסיוע כספי וברכישת נפט, אמרו הגורמים, וציינו כי כעת נראה שגישתה משתנה. הם מייחסים זאת ל"הערכות מודיעין" חדשות. "עד עכשיו", אמר גורם מערבי בכיר, "הייתה מידה מסוימת של אי-בהירות בנוגע לעזרה המעשית שסין עלולה להעניק לרוסיה". לדבריו, בזכות המודיעין שבידי ארה"ב ובעלות בריתה כעת, עמדת בייג'ינג "הרבה פחות מעורפלת".
דובר משרד החוץ הסיני לא הכחיש את הטענה שמדינתו עלולה לספק "סיוע קטלני" לרוסיה כדי לסייע לה במלחמה. "זו עובדה שהמדינות החברות בנאט"ו, כולל ארה"ב, הן מקור הנשק הגדול ביותר בשדה הקרב באוקראינה. עם זאת, הן עדיין טוענות שסין עלולה לספק נשק לרוסיה", מסר. בינתיים, לפי הדיווח, אין שום תוכניות לפגישת המשך בין בכירים בארה"ב וסין. דובר מחלקת המדינה האמריקנית, נד פרייס, אמר בתדרוך היומי כי וושינגטון "עוקבת מקרוב כדי לקבוע אם סין מתקדמת במתן סיוע קטלני לרוסיה".
המסר של זלנסקי, הקונצרט של פוטין
אמש נועדו שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב ומקבילו הסיני. דובר משרד החוץ הרוסי מריה זכרובה שללה דיווחים במערב על "תוכנית שלום סינית" ואמרה בביטול: "ההצהרות של כמה פוליטיקאים וגורמים מערביים מעוותות את התמונה האמיתית. השותפים הסיניים תדרכו אותנו על דעותיהם על הגורמים השורשיים למשבר באוקראינה, כמו גם על הגישות להסדר המדיני שלו".
בסרטון הלילי של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הוא שלח מסר לרוסיה - ולפיו אוקראינה מוכנה להמשיך בלחימה. "לא נפחית את הלחץ על האויב - החיצוני או הפנימי", אמר.
אתמול בצהריים קיים נשיא רוסיה ולדימיר פוטין קונצרט ענקי באצטדיון לוז'ניקי במוסקבה, שנועד לשמש כמפגן תמיכה שייתן לרוסיה רוח גבית לקראת המשך הקרבות, בדיוק יומיים לפני שתמלא שנה למלחמה. עשרות אלפים הגיעו אל האצטדיון שאירח ב-2018 את גמר המונדיאל, וגם פוטין עצמו נאם בו: "אנחנו גאים באלה שנלחמים באוקראינה כדי להגן על המולדת", אמר להמונים ביציעים, "כל המדינה תומכת בהם". הוא זכה לתשואות, ונענה בקריאות "רוסיה, רוסיה".
באופן רשמי אמנם נערך הקונצרט לרגל "יום מגיני המולדת" שיחול מחר ברוסיה, אבל בפועל הוא הפך למפגן לציון שנה למלחמה. האירוע כלל הופעות של זמרים רוסים ידועים, והמשתתפים התבקשו שלא להגיע אליו עם בגדים בצהוב, אחד מצבעי הדגל האוקראיני. לפי דיווחים, המונים מבאי הקונצרט הובאו בהסעות מאורגנות מערים מחוץ למוסקבה כדי לוודא שהקהל יהיה גדול ומרשים דיו.
ברשתות החברתיות ברוסיה נפוצו בימים האחרונים פרסומות שבהן הובטחו לבאי הקונצרט 500 רובל (6.69 דולרים) כל אחד בתמורה להגעתם לאירוע. לסטודנטים הובטח בהן כי מי שיגיע לקונצרט יקבל אישור היעדרות מהאוניברסיטה לכל היום, ובכמה פרסומות הובטח כי מזון ומתנות יחולקו במקום בחינם. לפני הצהריים הוקמו ליד האצטדיון מטבחי-שדה, שבהם הוזמן הציבור לטעום מנות קרב צבאיות. עובדים במוסדות ציבור העידו היום כי מעסיקיהם הורו להם לעזוב את עבודתם ולהגיע לאצטדיון כדי להשתתף באירוע.
צבא רוסיה, נזכיר, פלש לאוקראינה ב-24 בפברואר של השנה שעברה כשרבים בעולם – בהם גם פוטין – מעריכים שהוא יוכל להשתלט על המדינה בתוך ימים או שבועות; אלא שהחיילים הרוסים התגלו כלא-מיומנים, נתקלו בהתנגדות אוקראינית עזה – ונאלצו לסגת מפאתי קייב ומשלל יישובים אחרים, לא לפני שהותירו זירות טבח מחרידות, בין השאר בבוצ'ה. לפי הערכות במערב, יותר מ-100 אלף לוחמים רוסים ו-100 אלף לוחמים אוקראינים נהרגו או נפצעו בקרבות, ונוסף עליהם נהרגו אלפי אזרחים באוקראינה.
כעת שולטת רוסיה ברוב חבל דונבאס שבמזרח אוקראינה ובחלקים ממחוזות זפוריז'יה וחרסון, והיא ממשיכה לתקוף מדי יום יעדים בעומק אוקראינה – אך עושה זאת באמצעות ירי טילים מרחוק. קייב מצדה מתחמשת בעוד ועוד נשק מתקדם מהמערב, בכלל זה טנקים, נגמ"שים ורקטות ארוכות טווח, ושני הצדדים נערכים למהלך הבא שלהם: רוסיה צפויה לפתוח במתקפה מחודשת בימים או בשבועות הקרובים, ואוקראינה נערכת לצאת למתקפת-נגד משלה באביב.