הסנאטור האמריקני טים סקוט הצטרף בסוף השבוע רשמית לרשימת המועמדים בפריימריז הרפובליקניים לנשיאות, לקראת הבחירות שייערכו בשנה הבאה. סקוט, הנציג השחור היחיד של המפלגה הרפובליקנית בסנאט, הגיש לוועדת הבחירות הפדרלית את המסמכים הדרושים, ומצטרף בכך לדונלד טראמפ וניקי היילי שעשו זאת לפני כן. בשבוע הקרוב צפוי להצטרף רשמית למרוץ גם מושל פלורידה רון דסנטיס, מי שנחשב לאיום המרכזי על טראמפ בפריימריז.
ארה"ב בוחרת 2024 – עוד כותרות:
• לפני הקרב מול טראמפ: דסנטיס מסלים את "מלחמת התרבות" שלו
• הסטנד-אפ של ביידן: "אני לא זקן – אני מנוסה. ליד מרדוק אני הארי סטיילס"
• לא רצה להרגיז את ביידן וטראמפ? נתניהו "הסתיר" פגישה עם הטוען לכתר
• ביידן בן ה-80 ירוץ גם בבחירות 2024: "אני מרגיש טוב. טראמפ - סכנה לדמוקרטיה"
סקוט בן ה-57 הוא איש ביטוח לשעבר ואדם דתי למדי, שבאירועי הקמפיין שלו מרבה לצטט את כתבי הקודש. אף שהוא מקפיד לספר על העוני שבו חייתה משפחתו במשך דורות ועל סבו שנאלץ לעזוב את בית הספר היסודי כדי לעבוד בשדות הכותנה של הדרום העמוק, הוא דוחה את הטענה שהגזענות היא עדיין גורם משמעותי בחברה האמריקנית. לדבריו העובדה שהצליח להיחלץ מהעוני ולהפוך לסנאטור ולמועמד לנשיאות היא הגשמת חלום שאפשרית רק באמריקה. כעת ייבחן אם החזון האופטימי שלו לעתידה של ארה"ב יכול לקרוץ למצביעים הרפובליקנים, שבשנים האחרונות העדיפו דווקא מועמדים לעומתיים ולוחמניים, כמו טראמפ ודסנטיס.
סקוט מתכוון להכריז רשמית על מועמדותו בנאום שיישא ביום שני הקרוב במכללה בפטיסטית בעיירת הולדתו בדרום קרוליינה, והוא כבר רכש זמן אוויר לתשדירי בחירות שיוקרנו מתחילת השבוע בערוצי הטלוויזיה באייווה ובניו המפשייר, שתי המדינות הראשונות שיצביעו בפריימריז. בקמפיין ינסה להתמקד במסרים מעוררי תקווה ולהימנע משפה פלגנית, כדי לבדל את עצמו סגנונית ממועמדים כמו טראמפ ודסנטיס.
הסנאטור סקוט אמנם מרבה לדבר על סיפור חייו האישי כבן לאם חד-הורית שעבדה שעות ארוכות כדי לפרנס אותו ואת אחִיו אחרי שהתגרשה מאביהם, אך הוא מסרב להציג את הסיפור הזה במונחים של חוסר השוויון הגזעי שרבים טוענים כי קיים באמריקה, ומתעקש שמי שאינם מסכימים עם השקפותיו בענייני גזענות רק "מנסים להשתמע בגזע כנשק כדי לפלג אותנו", כלשונו, וש"מציאות חיי מוכיחה שהשקרים שלהם אינם נכונים".
סקוט מאמין שלהורים צריכה להיות האפשרות לפקח ביתר שאת על התכנים שילדיהם לומדים בבתי הספר הציבוריים בכל הקשור לגזע, נטייה מינית וזהות מגדרית, וכמו טראמפ ודסנטיס התבטא בחריפות נגד תרבות "התקינות הפוליטית": "אם אתם רוצים מדריך כיצד להרוס את אמריקה, פשוט תמשיכו לעשות בדיוק את מה שג'ו ביידן אפשר לשמאל הקיצוני לעשות למדינה שלנו בשנתיים האחרונות. תאמרו לכל ילד לבן שהוא הצד המדכא, ותאמרו לילדים השחורים והחומים שהם נידונו לחיי מרמור ולא לגדוּלה". עוד אמר: "אמריקה אינה מדינה גזענית. אתה לא נלחם באפליה באמצעות סוגים אחרים של אפליה. וזה שגוי לנסות להשתמש בעבר הכואב שלנו כדי למנוע בדרכים לא כנות דיון בהווה".
ביקורת על טראמפ ו"הסמכות המוסרית"
לצד העובדה שבעניינים רבים עמדתו של סקוט היא כעמדת המיינסטרים הרפובליקני, כגון רצונו לקצץ בהוצאות הממשל ולהגביל את הזכות להפלות כך שייאסרו אחרי השבוע ה-15 להיריון, בעבר הוא אתגר לא פעם את עמדות המפלגה בענייני גזע, בעיקר בכל הקשור לרפורמות הדרושות בתחום השיטור אחרי רצח העציר השחור ג'ורג' פלויד ב-2020.
סקוט גם מתח כמה פעמים ביקורת על התבטאויותיו של טראמפ בענייני המתיחות הגזעית. כשטראמפ שיתף ציוץ הכולל סיסמה גזענית המזוהה עם מי שדוגלים בעליונות האדם הלבן – שיתוף שאותו מחק אחר כך – סקוט אמר כי מדובר במעשה שאי אפשר להגן עליו. בימים שאחרי עצרת הגזענים הלבנים בשרלוטסוויל שבווירג'יניה ב-2017 אמר סקוט כי העקרונות של טראמפ התערערו וכי בלי התבוננות פנימית הוא "יתקשה להשיב לעצמו סמכות מוסרית". למרות אי-ההסכמות ביניהם, סקוט שמר בסך הכול על יחסים ידידותיים עם טראמפ, ובספרו כתב כי הנשיא לשעבר הקשיב לו רוב קשב כששטח בפניו את עמדותיו בענייני גזע.
מלבד טראמפ ודסנטיס, בפריימריז צפוי סקוט לפגוש גם את שגרירת ארה"ב באו"ם לשעבר ניקי היילי, מי שעזרה לו להזניק את הקריירה הפוליטית שלו כשמינתה אותו לסנאט ב-2012, בזמן שכיהנה כמושלת דרום קרוליינה. לפי ממוצע הסקרים העדכני של אתר המעקב Real Clear Politics, לפי שעה מוביל טראמפ במרוץ הרפובליקני בפער עצום עם כ-56%, ובמקום השני ניצב דסנטיס עם כ-19%, אם כי הוא צפוי להתחזק אחרי שיכריז על מועמדותו. במקום השלישי ניצב סגן הנשיא של טראמפ לשעבר, מייק פנס, שטרם הכריז רשמית על התמודדותו וזוכה לכ-5%, וברביעי ניצבת היילי עם כ-4%. טים סקוט במקום החמישי עם 1.8% בלבד.
אם סקוט יצליח להדהים ולנצח בפריימריז, הוא יהיה המועמד השחור הראשון מטעם המפלגה הרפובליקנית לנשיאות.