ההחלטה לצמצם את מתווה התו הירוק באופן דרמטי והשינוי הצפוי בנתב"ג, כשברקע הירידה העקבית בתחלואה, מראים באופן חד-משמעי שבכוונת הממשלה לפעול להשבת החיים למסלולם. עם זאת, נתוני התנועה בכבישים, הרכישות באשראי, גביית המיסים וההתקהלויות שחזרו למרכזי הבילוי ברחבי הארץ מעידים שהציבור, כך נראה, מקדים את מקבלי ההחלטות.
מלבד הפגיעה הקשה בבריאות הציבור ופטירתם של כמעט 10,000 חולים, כלכלת העולם ניזוקה בממדים שלא היו כאן מאז מלחמת העולם השנייה. המשק הישראלי נפגע מהקורונה יותר מבזמן המלחמות, האינתיפאדות, השהייה הארוכה של מאות אלפי חיילי מילואים בלבנון ובתקופות הפיגועים הקשות.
נתוני הקורונה דיברו בעד עצמם: צמיחה שלילית נדירה, כמיליון וחצי עובדים שנשלחו הביתה כבר בסגר הראשון, עשרות אלפי עסקים שנסגרו לצמיתות, תיירות פורחת שצנחה תוך שבועות ספורים לכמה אלפי תיירים בודדים, פגיעה כלכלית קשה במאות אלפי משפחות וניסיונות, שלא תמיד הצליחו, לסייע לנפגעים כלכלית גם במחיר גירעון של 200 מיליארד שקל.
ההוכחה לשיתוק החלקי במשק ניכר בכבישים: לפי ווייז, התנועה פחתה בשיא הגל בכ-50% בחלק מהאזורים - ובימים האחרונים היא הייתה גם הראשונה שסימלה את ההתאוששות והחזרה לשגרה, כאשר התנועה בכבישים חזרה כמעט במלואה למצבה ערב התפשטות האומיקרון. הנתונים הראו כי הישראלים לא נרתעים גם ממחירי הדלק הגבוהים שזינקו החודש לשיא של שבע שנים - ומקומות עבודה רבים ששלחו את עובדיהם לעבוד מהבית, כבר התחילו להחזירם למשרדים.
הבאים לבשר לנו על חידוש הפעילות המלאה כמעט במשק היו הרכישות המתגברות בכרטיסי האשראי, העליה בגביית מע"מ, שיאי ההכנסות מהמיסים, וחזרת התורים ליד דוכני חברות התעופה בנתב"ג.
מניתוחים ראשונים עולה כי הניזוקים העיקריים היו מי שעסקו במקצועות המחייבים מגע אישי או קרוב ללא מסכות: ספרים, קוסמטיקאיות, מכוני כושר, בתי קפה, מסעדות, הופעות, סרטים והצגות באולמות סגורים ואפילו רופאי השיניים. מנגד, חנויות הבגדים, הנעליים, כלי החשמל, הרהיטים ודומיהם נפגעו פחות. גם הצפייה בתחרויות הספורט באיצטדיונים, הביקור באתרי הטבע והשהייה במלונות ובצימרים כמעט שלא פחתה בגל האחרון.
"כבר עכשיו אנחנו מזהים קפיצה של 50% בכמות ההזמנות לחו"ל", אמר אילן שלו, סמנכ"ל השיווק של קבוצת הדקה ה-90. "בשונה ממה שראינו בשנה החולפת, ההזמנות מתחילת השנה מתאפיינות בהזמנת חופשות משפחתיות, קהל יעד שלא היה דומיננטי עקב המגבלות. זה הופך כל הזמנה מזוג לחמישה עד 10 נוסעים, אם נוסעים ביחד כמה משפחות". שלו העריך כי עם ההקלות המסתמנות בתחילת מרץ, לפיהן תבוטל הבדיקה לפני הטיסה חזרה ארצה וביטול הבידוד לילדים וללא מחוסנים, בפסח הקרוב אלפי ישראלים יבלו את חופשת החג בחו"ל.
"לפי הכבישים אפשר לומר שכמעט חזרנו לשגרה", אמר אורן קברצמן (34) מתל אביב. "חזרנו לימים שלוקח לי חצי שעה להגיע הביתה מהעבודה בתוך העיר כמו לפני הקורונה. אני מעודד מהמספרים שיורדים אבל יש עדיין מאומתים סביבי. מאמין שבעוד שבועיים זה יהיה מאחורינו".
גם רותי (68), שבילתה בסוף השבוע עם נכדיה בגלידריה בעיר אמרה כי היא אמנם נזהרת בשל היותה בקבוצת סיכון - אך רואה שהצעירים מסביבה חוששים פחות. "הרוב כבר חזרו לחיים. אנחנו הזקנים צריכים להיזהר, אבל אין ספק שהפאניקה ירדה", אמרה. טל ג'בלון (18) מכפר סבא הסכימה עם דבריה, ואמרה שאחרי שהתחסנה החיים כמעט שבו למסלולם: "זה שונה ממה שאנחנו רגילים, אבל זה הנורמלי החדש. המגפה לא מאחורינו, היא חלק מהחיים".
קניון שבעת הכוכבים בהרצליה היה הומה במיוחד אמש. חנויות הבגדים התמלאו בלקוחות, ובקומת האוכל כמעט ולא נותר מקום פנוי. "הפקקים חזרו במלוא עוצמתם, הקניונים מלאים, הכול פיקס כמו פעם", אמר יואל גאוי מראש העין. "הגיע הזמן להוריד את התו הירוק. אני עם המסכה אך ורק בגלל הקנס".
רוב המבקרים בגרנד קניון בחיפה הקפידו אמש על עטיית מסכות - ורונית, תושבת מרכז הכרמל שהגיעה עם משפחתה לארוחת ערב במסעדה, אמרה שהתחושה היא שהימים הקשים כבר מאחורינו. "עכשיו זה מרגיש יותר בטוח, צריך להיזהר ולא להיות שאננים - אבל התחושה היא טובה יותר", אמרה.
"רק שלא יהיה יותר גרוע", אמר דוד ווייט, שבדיוק יצא מחנות בגדים ומתנות. "לא פחדתי מהקורונה, אבל ברור שעכשיו מרגישים חופשיים יותר. גם הממשלה מבינה שצריך לחזור לשגרה". רן צ'רניק, אחראי המשמרת במסעדה, אמר כי אחרי הגל החמישי ניתן היה להבחין בעלייה במספר הסועדים. "העבודה חוזרת ואנחנו מאוד שמחים על זה", אמר. בעל המסעדה, שלומי פורמן, הוסיף כי העלייה המשמעותית הייתה בשבוע האחרון. "מקווים שהאופטימיות הזהירה אכן תתממש, ונקווה שהגל הנוכחי יהיה גם האחרון".
גם במתחם הקניות ביל"ו סנטר, הסמוך לרחובות, הורגשה תנועה ערה של מבלים. "התגעגעתי לקניות, להוציא כסף ובכיף", אמרה בחיוך איריס לוי מרמת גן, כשידיה עמוסות בשקיות ולצדה שני בניה וכלתה. "העיקר לחזור לשגרה, חיכיתי המון זמן לביטול ההגבלות", אמרה. רון אזואלוס, בעל דוכן אוכל במתחם, הוסיף כי בעלי העסקים התגעגעו לקהל שהציף את מרכז הקניות הפתוח. "תודה לאל, מקווה שהמשק יתאושש. אנחנו ממתינים לחגים ומתפללים שלא יגיע גל חדש".
ליפז עומדי, בעלת חנות בגדי ילדים שנפתחה רק בצאת השבת, אמרה כי ההתאוששות כבר נראית לעין. "מהרגע שהפסיקו את הבידודים לילדים, התחילה העלייה בלקוחות אצלנו. ההורים כבר לא נתקעו בבית, ועכשיו עם ביטול ההנחיות אני מתפללת שנחזור לשגרה מלאה".
בירושלים, שמקומות הבילוי בה סגורים בשבת, תושבי האזור מילאו את מתחם התחנה בלב העיר, ורבים הגיעו גם כדי לשאוף אוויר צח ללא מסכה במתחם הפתוח. "זה הדבר שחיכינו לו, לחזור לשגרה ולהיפטר מהמסכה", אמרה נעה, תושבת מעלה אדומים שבילתה עם חברותיה. נועם לדרברג, תושב מודיעין שבילה גם הוא בבירה, אמר שגם הוא שמח על ההחלטה לצמצם את ההגבלות. "התגעגענו למסעדות ולבתי הקפה", סיפר.
פורסם לראשונה: 22:58, 19.02.22