בית משפט השלום בראשון לציון האריך היום (שלישי) עד ליום שני הבא את מעצרו של איש העסקים הבכיר, בעל חברת המשקאות הגדולה, שנעצר הבוקר ביחד עם בעלי חברות נוספים הקשורים על פי החשד לארגון הפשיעה מהצפון של משפחת אבו לטיף. לפי החשד, הם ביצעו עבירות בענף המחזור בהיקף של כ-335 מיליון שקל, שנגנבו בשיטתיות ובמרמה מקופת המדינה. יחד איתו הוארך מעצרה של חשודה נוספת, אשת כספים בחברה, כשהשאר שוחררו בתנאים מגבילים.
נציגי המדינה סיפרו בדיון היום כי החקירה הסמויה בנושא ארכה כשנה וחצי, ומהחומרים שאותרו עד כה עלה כי העבירות מבוצעות עוד משנת 2018 ועד היום. "איש העסקים, יחד עם נוספים, חשודים בביצוע עבירות מיס ועבירות מרמה כלפי המשרד להגנת הסביבה סביב חוק הפיקדון, כשהחברה בבעלותו דיווחה דיווחים כוזבים בנוגע לכמות מיכלי המשקה שאספה, שאותם שלחה למחזור, תוך ביצוע מגוון שיטות הונאה ומרמה מתוחכמות ומורכבות", אמרו הנציגים.
לדברי הנציגים, אותן שיטות הונאה, בנוסף לשימוש בחשבוניות פיקטיביות וזיוף מסמכים, "הצליחו למוטט ענף שלם של שוק המחזור והאיסוף במדינת ישראל, כך שבעצם אין בפועל מחזור ואיסוף מיכלי משקה על פי הקבוע בחוק הפיקדון". אם לא די בכך, הנציגים חשפו כי החשודים הכניסו פסולת פלסטיק מזוהם ומיכלי משקה ממדינות שונות על מנת לייצר מגע שווא של איסוף מיכלים, מה שמגלם מסוכנות בריאותית כלפי הציבור. בנוסף, המעורבים דיווחו דיווחי כזב על מכירת סחורה לשטחי הרשות הפלסטינית במטרה להתחמק מחובת האיסוף.
"התחכום החריג בהיקפו, שיטות המרמה המורכבות ומשך הזמן הארוך שבו פעלו יחדיו החשודים על מנת לגזול את קופת המדינה, מעידים עשרות מונים על החשש משיבוש הליכי חקירה במהלך שלב החקירה הגלויה שהינה מורכבת ומרובת מעורבים", סיכמו הנציגים. "ישנן פעולות חקירה רבות כנגד החשודים (כל אחד לפי מעלת חלקו במיזם הפלילי - א"ק)".
החשוד המרכזי עצמו, ששמו אסור בפרסום לפי שעה, אמר בבית המשפט לשופטת: "אני עובד 15 שנה עם חוק הפיקדון, עוד מ-2009. אף פעם לא דיברו על חשדות, אני לא מבין על מה הסיפור. נלקחתי בשש בבוקר, אדם נורמטיבי עם 250 עובדים ושמונה מפעלים, ואומרים לי שזייפתי. ישבתי בחקירה ארבע שעות, דיברו איתי על סחורה מטורקיה, על מפעל שאין לו עבודה. הדוחות לא מנוהלים אצלנו. אין לי קשר לזה. אני משקיע בחברה, לא מנהל שם. לא שאלו אותי שאלה מהותית אחת. הסחורה נכנסת ויוצאת, זה מה שהראיתי".
עו"ד שרון נהרי, שמייצג חלק מהחשודים, אמר: "אני מבקש לשחרר את מרשתי החשודה. לא שמעתי ולא השתכנעתי ולא מדבר על חשד סביר, היא לא יכולה לשבש, זה כותרת שהיא היפותטית, אבל מסכים שיש חשד סביר ולכאורה יש גם עילת מעצר".
השופטת דורית סבן נוי, שהאריכה את מעצרו של החשוד המרכזי, כתבה בהחלטה: "עיקר החשד מופיע בדברי הפתיחה של נציגי המדינה. היחידה החוקרת מבקשת להאריך את מעצרו למשך 10 ימים. עיינתי בחומרי החקירה אשר מוכרים לי היטב משלב החקירה הסמויה, מחומרי החקירה נוספים אשר הונחו בפניי היום, מהם עולה כי קיים חשד סביר הקושר את החשוד לעבירות המיוחסות לו. עילת המעצר הדומיננטית היא חשש לשיבוש הליכי חקירה. בשל היקפי העבירה של מאות מיליוני שקלים, הרי כשקמה אף עילת מעצר מסוג מסוכנות כלכלית".
הבוקר, כאמור, נעצר החשוד המרכזי. בשעה 05:30 ניתן האות, וצוותי החקירה דפקו על דלתות ביתם של החשודים. החקירה החלה במחלקות מכס ומע"מ חיפה, שם זיהו החוקרים הונאה שבמרכזה עבירה על חוק הפיקדון - "הכסף הגדול" של החשודים. על כל בקבוק, נציין, יש פיקדון של 30 אגורות. החוק פרוץ, ולמשרד להגנת הסביבה אין יחידה שתפקידה לאכוף את גביית הסכום ואת ההעברה לחברות המחזור. לוואקום הזה נכנסו ארגוני הפשע.
כשחוקרי רשות המיסים הבינו שמדובר בהונאה ובעבירות זיוף ומרמה הם הכניסו את המשטרה לתמונה. המשטרה נתנה בעיקר את "המעטפת הלוגיסטית". במסגרת הפרשה יהיו מעצרים נוספים, ונסיעות לחו"ל של צוות החקירה - בין היתר ליוון. פרטים רבים מהחקירה טרם נחשפו.
גורמי החקירה השונים השונים חושדים שהעבירות נמשכו על פני כמה שנים. ל-ynet נודע כי אם תהיה התפתחות בחקירה, והחוקרים יצליחו להרכיב את הפאזל שלהם, תהיה חשודה נוספת: אחת החברות הגדולות במשק שעוסקת בייצור ובשיווק של משקאות קלים בישראל.
החוקרים מאמינים כי הייתה קנוניה בין חברת המשקאות הגדולה לבין חברות קטנות ובינוניות, שאספו לכאורה עבורה את הבקבוקים הריקים. החברה הגדולה הוציאה להן חשבוניות תשלום על איסוף שלא באמת בוצע, והחברות ידעו את זה. רואת החשבון של אותו בעל חברת משקאות גדולה שימשה במקביל כרואת החשבון של חברות האיסוף.
"היא עומדת במרכז הקנוניה", סיפרו גורמים המעורים בפרטים על רואת החשבון. "היה לה תפקיד מרכזי בניהול החשבונות ובתכלול של כל מעשה הנוכלות עם חברות אחרות". בעל חברת המשקאות כבר מוכר לחוקרים מפרשה אחרת, שהתנהלה בעניינו לפני כמה שנים.