כשברקע דיווחים בתקשורת הישראלית והזרה על עסקה מתבשלת להשבת חלק מהחטופים מרצועת עזה, משפחות החטופים הגבירו אתמול (ש') את צעדי המחאה שלהן במטרה להביא להחזרה מהירה ככל האפשר של יקיריהן.
כ-25 אלף איש ליוו אתמול את המשפחות בצעדה שיצאה לפני חמישה ימים מתל אביב והסתיימה אמש מול משרד ראש הממשלה בירושלים. עם כניסתם של הצועדים לירושלים הם התקבלו לצלילי השיר "ירושלים של זהב" כשמאות קיבלו את פניהם בגשר המיתרים.
יובל הרן, ששבעה מבני משפחתו נחטפו לעזה, נשא דברים בעצרת שנערכה בבירה: "אנחנו כבר 43 ימים מחכים לחבק את המשפחה שלנו, את האהובים שלנו - וכל רגע אנחנו דואגים. ישבנו בבית וניזונו כל הזמן מהתקשורת. מדברים איתנו על עסקה כזאת או אחרת, ואומרים שייקח עוד זמן. אף אחד לא בא ואמר לנו: 'בואו, כל המשפחות, שבו איתנו, נדבר, נסביר לכם'.
"ישבנו בבית וחיכינו, ולא יכולנו לחכות יותר. אין לנו את הפריבילגיה לחכות כשהחיים של המשפחות שלנו בסכנה. זה לא רק תמונות, זה לא רק פנים, זה לא רק שם, זה הלב שלנו והלב שלנו שבור, הלב שלנו לא שלם כבר 43 ימים. אנחנו לא יודעים אם הוא אי פעם יהיה שלם אבל אנחנו יכולים להתחיל לאחות אותו".
לאחר העצרת בירושלים, חזרו בני המשפחות לתל אביב שם נפגשו עם השרים בני גנץ וגדי איזנקוט. הם היו אמורים להיפגש גם עם שר הביטחון יואב גלנט, אך חלק מהמשפחות הביעו מורת רוח מכך שיתר חברי קבינט המלחמה - ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר רון דרמר - לא נענו לבקשתן להיפגש. לכן הבהיר נתניהו כי הקבינט המצומצם כולו ייפגש עם המשפחות ביום שני, והפגישה עם גלנט בוטלה.
גנץ ואיזנקוט הבהירו לנציגי המשפחות כי הם רואים בהחזרת החטופים עדיפות עליונה - עוד לפני מיטוט חמאס. גנץ אמר: "מיטוט חמאס ייקח זמן, לחטופים אין זמן".
עם זאת, אחד מנציגי המשפחות טוען כי בין הצדדים התפתח עימות סביב הפנייה למדינות זרות. נציגי המשפחות טענו כי המדינה לא עושה מספיק בתחום המאמץ הדיפלומטי והמודיעיני. "זו הייתה פגישה פוליטית. מטרתה להוציא כותרת: 'גנץ ואיזנקוט נפגשו עם משפחות החטופים'", אמר אותו נציג, "נאמרו קלישאות חוזרות כמו 'עושים הכל' ו'כל האפשרויות נבחנות', למרות שלא עושים הכל ולא כל האפשרויות נבחנות. התחושה היא שארה"ב מנהלת את הממשלה ולגנץ ואייזנקוט אין השפעה. שליחיו של ביבי משתמשים במשפחות". לטענתו אחדים מנציגי המשפחות יצאו מהפגישה באמצע.
נציג אחר של המשפחות שנכח באירוע אמר כי לא הבחין באנשים שעזבו במהלך הישיבה, אך סיפר כי אחת מאמהות החטופים אמרה בדמעות ש"הכול דיבורים". עם זאת הוא ציין כי חלק מהנוכחים מחאו כפיים לשרים.
נתניהו אמנם לא נפגש אתמול עם משפחות החטופים אך התייחס לעניין השבת החטופים במסיבת העיתונאים שקיים: "אנחנו רוצים להשיב את כל החטופים ועושים את המאמץ המרבי להביא כמה שיותר מהם, גם אם זה ייעשה בשלבים. עד לרגע זה לא הייתה עסקה, אבל אני רוצה להבטיח - כשיהיה לנו מה לומר, נדווח לכם על כך".
לאחר הפגישות עם השרים, ערכו משפחות החטופים עצרת ב"כיכר החטופים" בתל אביב בהשתתפות אלפים. יוני אשר, שאשתו דורון ובנותיו אביב ורז נחטפו לעזה מבית סבתן שנרצחה בניר עוז, נשא דברים: "זוכרים איך זה להיות ילד? אנחנו המבוגרים כבר לא כל-כך זוכרים. בשביל ילד קטן העולם הוא עצום והזמן הוא נצח. ילד מתרגש ללכת לגן, לצייר, לטייל, לשחק במשחקים חדשים. כל יום הוא הרפתקה אצלו, אז תחשבו מה זה 43 ימים בשבי. הילדים שלנו הטהורים, התמימים והמתוקים. איפה הם עכשיו? מה הם אשמים? מה הם פשעו? אנחנו כמשפחות החטופים מחויבים לעשות שימוש בכל כלי אפשרי שעומד לרשותנו כדי להפעיל לחץ אדיר במטרה להילחם על חיי יקירינו".
צעדה נוספת למען השבת החטופים יצאה מכיכר אתרים אל עבר העצרת המרכזית ב"כיכר החטופים". במהלך הצעדה חבריה ובני משפחתה של ירדן רומן החטופה צעדו יחפים, כמו שירדן רצה יחפה אל בעלה ובתה הקטנה גפן כשברחה מרכב המחבלים, הקריבה את עצמה כדי להציל את בתה ונלכדה שוב.
חלק ממשפחות החטופים נפגשו באתונה עם בכיר בצוות המשא ומתן הקטארי המנסה לתווך בעסקה אפשרית. חן אביגדורי שאשתו שרון ובתו נועם נחטפו לרצועת עזה התייחס לפגישה: "המטרה שלנו הייתה להפוך את השמות מדו-מימד לתלת-מימד. ישבנו וסיפרנו שם כל אחד את סיפורו, הראינו תמונות, מה בדיוק קרה, סיפרנו כמה אנחנו מתגעגעים. סיפרתי מה הילדה שלי אוהבת לעשות, ושאשתי היא מטפלת רגשית בילדים על הרצף האוטיסטי. קיבלנו אחר כך עדכון שהפגישה הותירה בו רושם שהוא חש יותר מחויבות לתהליך כמתווך".
פורסם לראשונה: 23:41, 18.11.23