המערכת הפוליטית סערה בימים האחרונים סביב הסכם ההסדרה בין ישראל לבין חיזבאללה שהושג אמש (שלישי). אחרי הישגים צבאיים משמעותיים, ראש הממשלה בנימין נתניהו נשמע לדרישות האמריקנים, והודיע כי ישראל תנצור את האש וכי צה״ל ייסוג מלבנון בתוך 60 יום.
בעוד שראשי הרשויות בצפון טוענים כי יציאה להפסקת אש עתה תמנע את הבסת חיזבאללה, ותגרום לסבבים חוזרים בהמשך, הקבינט המדיני-ביטחוני אישר את הצעת ארצות הברית להסדר בלבנון, ברוב של 10 שרים מול מתנגד אחד - השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. לשכת נתניהו פרסמה כי "ישראל מעריכה את תרומתה של ארצות הברית בתהליך, ושומרת על זכותה לפעול נגד כל איום על ביטחונה". ואולם, כמה חודשים אחורה, הדברים נשמע אחרת.
1 צפייה בגלריה
ביג שלישים ראש הממשלה בנימין נתניהו פגישה עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שר האוצר בצלאל סמוטריץ' סמוטריץ ו איתמר בן גביר
ביג שלישים ראש הממשלה בנימין נתניהו פגישה עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שר האוצר בצלאל סמוטריץ' סמוטריץ ו איתמר בן גביר
בן גביר היה עקבי, סמוטריץ׳ בסוף הצביע בעד
(צילום: אלכס קולומויסקי , חיים צח, לע"מ)
נתניהו מצהיר על הפסקת האש
( צילום: איתי בית-און, לע"מ)

זה מה שאמר נתניהו ב-2006, כראש האופוזיציה
(צילום: ערוץ הכנסת )

לפני חודשיים, עם נחיתת רה"מ בביקורו בארה"ב הוא הצהיר: "המדיניות שלנו ברורה - אנחנו ממשיכים להכות בחיזבאללה בכל הכוח. לא נפסיק עד שנשיג את כל יעדינו ובראשם החזרת תושבי הצפון בבטחה לבתיהם. זו המדיניות ושאף אחד לא יטעה בה", אמר נתניהו. דבריו נאמרו אחרי שבממשל האמריקני פרסמו כי הגיעו להבנות עם ישראל בנוגע להפסקת אש בלבנון, אך נתניהו שינה כיוון אחרי איומים פומביים מצד שרי הימין הקיצוני בממשלה והתקפות מצד האופוזיציה.
בימים האחרונים, נתניהו עמל סביב השעון לשכנע את שרי הקבינט להצביע בעד ההסכם עם חיזבאללה. גם את ראשי הרשויות ראש הממשלה ניסה לשכנע שזה הדבר הנכון לעשות, אך ללא הועיל. בנאום שהוקלט מראש לאומה, רה"מ הציג לציבור תמונת מצב אופטימית מבחינת ההספקים של צה"ל בלבנון וגם כוכבית: אם בארגון הטרור לא ינצרו את האש - ישראל תכה בהם בעוצמה.
לוח הזמנים של ההסכם
מי שהצביע בעד ההסדר, שהוביל השר רון דרמר עם האמריקנים, הוא שר הביטחון ישראל כ"ץ, שרק לפני שבועיים הכריז: "לא נעשה שום הפסקת אש, לא נוריד את הרגל מהדוושה ולא נאפשר שום הסדרה שלא תכלול את השגת יעדי המלחמה - פירוק חיזבאללה מנשקו, הסגתו מעבר לליטני ויצירת התנאים לחזרת תושבי הצפון לבתיהם בביטחון".
כמו כן, בחודשים האחרונים בצלאל סמוטריץ', שר האוצר, הדגיש בנאומיו שהמלחמה עם חיזבאללה חייבת להסתיים באופן מוחלט, כולל הרחקת הארגון מעבר לנהר הליטני, ושינוי המצב הפוליטי בלבנון כך שכוחות מתונים ייקחו את השליטה במדינה.
לפני חודש אמר השר: "אסור לנו לעצור באמצע, נתנגד לכל הצעה שתדבר על נסיגה מלבנון לפני הסרת האיום של חיזבאללה ולא נאפשר לזה לעבור". השבוע הוא כבר התנגד פחות והשוויץ בהישגים של צה"ל מול חיזבאללה. גם הוא הצביע בעד. השרה ממפלגתו, אורית סטרוק, התבטאה רק לפני שבוע על הפסקת האש מצד ישראל בגבול הצפון ואמרה "לא יקרה" - אך היום קולה נאלם. חבר מפלגתם צבי סוכות אמר לפני חודשיים בראיון לערוץ 7 כי הפסקת אש מול חיזבאללה, אם אכן תושג כזו, עלולה לבטל את כל ההישגים של ישראל.
"הפסקת אש זה בדיוק המצב שהיה מול חיזבאללה ב-18 שנה האחרונות, זה מה שנתן לו את הכוח לבניית העוצמה שלו. עד לפני שנה היינו במצב של הפסקת אש אותה הוא ניצל להתחמש וזה בדיוק מה שהוא יעשה עכשיו". אתמול הוא נשמע אחרת: "נכון לתמוך בהפסקת האש בתנאים. מאז אותו הסכם שגלנט ניסה לקדם, בניגוד לכל התחזיות וההבהלות ובסייעתא דשמיא גדולה כל צמרת חיזבאללה חוסלה יחד עם 80% מכוח האש שלו ברצף החלטות שהפתיעו את אויבינו כל בוקר מחדש". וגם השר שיקלי, שרק שלשום התבטא נגד ההסכם ואמר כי "אסור למכור הישגים מבצעיים תמורת שקט", תמך בו.

מי שהצהיר בגלוי שיתנגד להסכם מול חיזבאללה הוא השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שאמר: "אני מבין את כל האילוצים והנימוקים, ועדיין מדובר בטעות חמורה. ‏כפי שהזהרתי בעבר בעזה אני מזהיר גם עכשיו: אדוני ראש הממשלה - עדיין לא מאוחר לעצור את ההסכם הזה. חייבים להמשיך עד לניצחון המוחלט". הטון הזה רגוע בהרבה מכפי שנשמע השר בן גביר בחודש ספטמבר, כאשר איים ששרי מפלגתו יתפטרו מהממשלה ויצביעו על חוקים בניגוד למשמעת קואליציונית. בסופו של דבר, הוא השר היחיד שהצביע נגד ההסכם.
פורסם לראשונה: 00:03, 27.11.24