דגמי ספינת השלדג והסטי"לים שהוצגו בדוכן של מספנות ישראל בתערוכת יורונבל בצרפת, והמכ"מים והסונארים של אורביט ו-DSIT, כמעט ונשארו במשאיות. עד לפני כמה ימים החברות הישראליות כלל לא ידעו אם יוכלו להציג את תוצריהן בתערוכת הנשק הימי הגדולה בעולם, אך בזמן הקצר שנותר להם מאז שזכו בעתירה שהגישו מול מארגני התערוכה ומועצת הביטחון וההגנה הלאומית של צרפת, הן הצליחו להקים דוכנים מרשימים.
דרמה גדולה הייתה סביב ההשתתפות הישראלית בתערוכה, עוד סימפטום למערכת היחסים המתוחה לאחרונה עם צרפת. מועצת הביטחון וההגנה הלאומית, המקבילה הצרפתית למל"ל, הבהירה ב-15 באוקטובר למארגני התערוכה כי היא אינה מטילה חרם על ישראל, אך מסרבת להצגת דוכנים או מוצגים ישראלים. מאחורי ההחלטה עמדה הצהרתו של נשיא צרפת, עמנואל מקרון, שקרא "להפסיק את משלוחי הנשק המשמשים לקרבות בעזה". לפיכך סירבו במועצה לאסור הצגה של כלי נשק שהשתתפו בתקיפות בלבנון או בעזה.
התאחדות התעשיינים הישראלית, מספנות ישראל ולשכת המסחר צרפת-ישראל עתרו לבית המשפט למסחר שקבע שהישראלים יוכלו להשתתף כיוון ש"אין להפלות חברות מסחריות המעוניינות ליצור קשרים עם חברות אחרות".
"ניתחנו את המצב והחלטנו לצאת מנקודת הנחה שנוכל להציג בתערוכה", אומר איתן צוקר, מנכ"ל מספנות ישראל, "הנה אנחנו כאן והכול מאחורינו". החברה הציגה דגמי סטי"לים חדשים וספינות שלדג שנועדו להגנת החופים במים רדודים וכבר הוכיחו את עצמן במהלך המלחמה.
כצפוי, חלק מהמדינות מפנות כתף קרה כלפי החברות הישראליות בתערוכה, אבל יש גם כאלו שמפגינות יחס ידידותי. סגן האדמירל של חוף השנהב נג'ואסן הצטלם בשמחה עם צוקר והצביע על תמונה של סטי"ל שרכש בעבר.
ברפאל, שהרימה דוכן בתוך יומיים, סיפרו גם כן על התעניינות גוברת. "פיתחנו במהלך המלחמה מערכות פורצות דרך", התגאה יורם ישראלי, מנהל הפיתוח והמכירות של החברה, "אנחנו במלחמה א-סימטרית מול ארגוני טרור שמשתמשים בנשק של מעצמות גדולות כמו גם בכזה שקונים באינטרנט. מצאנו פתרונות לשני האתגרים, עם נשק שיכול לפגוע במל"טים וברחפנים. זה היתרון הטכנולוגי שאנחנו מביאים. חשוב לנו להשתתף בתערוכה״.
"בית המשפט הוכיח את העצמאות שלו"
למרות הערעור המוצלח, שתי חברות ישראליות, התעשייה האווירית ואלביט, החליטו שלא להקים דוכן. מקרה חריג הוא זה של DSIT, מהחברות הישראליות הבודדות שהורשו להציג עוד לפני מתן פסק הדין. "התלבטנו, לא רצינו להיות כאן לבד בבדידות מזהרת", הודה אמיר אלון, סמנכ׳׳ל השיווק של החברה. DSIT מוכרת סונארים תת -ימיים לגילוי צוללנים וספינות עוינות. גם הם מרגישים את היחס השונה ממדינה למדינה כלפיהם. "יש חברות שמחכות שהחול ישקע כדי לחזור ולעבוד איתנו, ויש כאלה שיודעים שהטכנולוגיה שלנו הוכיחה את עצמה ולכן באים לבקר", אומר אלון.
חברת אורביט כבר סבלה השנה מפסק דין שניתן ברגע האחרון לגבי תערוכת הנשק יורוסאטורי, ולא הספיקה אז להקים דוכן. "הפעם החלטנו להביא את הציוד שלנו", מסביר אריה ורד, מנהל הפיתוח והמכירות של אורביט, בעודו עומד לפני צלחת מכ"ם ענקית המסתובבת ללא הרף, "אנחנו מתקשים להיכנס לשווקים חדשים במדינות סקנדינביה, אבל חברות אירופאיות שעובדות עימנו כמו לאונרדו האיטלקית, שמחות מאוד שאנחנו כאן".
יורונבל היא תערוכה שונה מיורוסאטורי. זו תערוכה קטנה יותר, דיסקרטית ולמביני עניין. כאן לא רואים ספינות גדולות חונות בחצר מרכז הירידים. מה שכן רואים, והרבה, הם אדמירלים מעוטרים במדליות הלבושים במדים מצוחצחים.
״אנחנו לא מקבלים את הרעיון שישראלים לא יכולים להציג בכל מקום בעולם. אפשר לבקר את ישראל, אך אסור ליצור מצב שצרפת, מדינה ריבונית וידידותית לישראל, מונעת ממנה זכויות״
ההשתתפות הישראלית לא הייתה מובנת מאליה. אחרי הניצחון הישראלי המשפטי ביריד יורוסאטורי, הישראלים והצרפתים התכוננו לסיבוב נוסף. "ביריד הקודם העתירה הייתה יום לפני הפתיחה. הפעם שמענו שמועות על איסור אפשרי, אולם לא יכולנו להכנס להליך בלי שהבעיה תצוף על פני השטח באופן רשמי", הסביר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, "למזלנו המסמך האוסר על ישראל להקים דוכנים הודלף ל'וול סטריט ג׳ורנל' כשבועיים לפני היריד. בשלב זה התחלנו לדבר עם הגורמים הרשמיים, כי יש הליכים שצריך למצות. אנחנו לא מקבלים את הרעיון שישראלים לא יכולים להציג בכל מקום בעולם. אפשר לבקר את ישראל, אך אסור ליצור מצב שצרפת, מדינה ריבונית וידידותית לישראל, מונעת ממנה זכויות. ממשלת צרפת הסתבכה פה. אני לא מבין את מקרון. הוא פוליטיקאי שנחשב למאוזן ולמנהיג אירופאי מכובד, והוא מאבד הכיוון יום אחרי יום. התעשייה הישראלית עובדת עם הצרפתים. אנחנו עמים ידידים שנאבקים נגד הקיצונים האיסלמים".
למעשה, גם פטריק קלוגמן, עורך הדין שעמד בראש הצוות המשפטי שהוביל את העתירה, טוען כי לא היה בטוח בניצחון. "ביורוסאטורי, החברה המארגנת אמרה כי היא נמצאת תחת לחץ של מדיניות הממשלה, אך לא הביאה סימוכין. הצרפתים הובכו מאוד מהעתירה שהוגשה על ידי עמותות פרו-פלסטיניות".
"המצב הפעם היה שונה מאוד", הוא מסביר ומודה כי השלטונות הצרפתיים התכוננו טוב יותר, "יורונבל הכפיפה את עצמה לשתי החלטות של מועצת הביטחון וההגנה הלאומית. ידענו שמדובר ברצונו של הנשיא מקרון. נדיר מאוד שמפקד אזור פריז רבתי מגיע להעיד ומבקש מבית המשפט המסחרי לא להכריע, כי אז בעצם מערכת המשפט מבקרת החלטה של המדינה. הנוכחות שלו מעידה שאולי הם מתייחסים לפניה שלנו כאל מחאה על ההחלטה הפוליטית. היה לחץ עצום מכל השרשרת הפוליטית והארגונית שלא לאשר. בית המשפט הוכיח את העצמאות שלו. לתחושתי ההחלטה של מקרון לא הייתה מקובלת במיוחד, אפילו בתוך הממשלה. אני חושב שישראל יותר פופולרית בצרפת ממה שהוא חשב. זה מעבר לפוליטיקה, ולדעתי הנשיא מקרון הבין את זה הפעם".
הסיבוב הבא יהיה בסלון התעופה בבורז'ה?
הוגו דו פלסיס ד'אג'נטה, מנהל חברת Sogena שמפעילה את היריד, מתחמק מהבעת עמדה ברורה. "אנחנו תמיד שמחים שהישראלים, כמו כל התעשיות מכל העולם שהן בנות ברית של צרפת, יכולים להשתתף ביריד. הייתה מחלוקת פומבית ומבחינתנו כל זה מאחורינו ואנחנו מאוד מאוד מרוצים׳׳, אמר.
גם כשנשאל מה הייתה עמדת החברה במחלוקת הזו, הוא המשיך לנקוט בדיפלומטיות. "המשלחות מוזמנות על ידי הממשלה ולא על ידינו. העמדה שלנו היא לציית לחוק. הממשלה החליטה ואנחנו מילאנו אחרי ההוראות. מערכת המשפט ביטלה את ההחלטה, ואנחנו צייתנו להחלטת בית המשפט".
העימות המשפטי הבא בין ישראל וצרפת סביב השתתפות בתערוכה ביטחונית עלול להתרחש בקיץ הבא, לקראת סלון התעופה בבורז'ה. "זה חלון הראווה הגדול בעולם. לא ניתן שיחרימו אותנו", מבהיר תומר, "אני מקווה שממשלת צרפת הבינה זאת ותרד מהעסק. אם לא, נילחם שוב".
מי שהגיע לברך את המשתתפים הישראלים ולהביע תמיכה הוא יהושע זרקא, שגריר ישראל בצרפת, שהשתתף בהרמת כוסית בביתן מספנות ישראל. "זה ניצחון מתוק", הוא אמר ל-ynet בגאווה, "מדינת ישראל תומכת בתעשיה הביטחונית, היא חלק אינטגרלי מהביטחון הלאומי הישראלי, ואנחנו כמדינה חייבים לעשות הכול כדי לחזק אותה. ההחלטה על האיסור הייתה מוטעית לחלוטין בעינינו. אנחנו בשיח קבוע מול משרד החוץ, משרד הביטחון ולשכת הנשיא, ומוודאים שהעמדות שלנו ידועות. כשאנחנו מביעים חוסר שביעות רצון לגבי משהו, חשוב לנו שיידעו את זה ושזה יילקח בחשבון. זו תקופה של מלחמת תרבויות, כפי שאמר ראש הממשלה, ואם הצד המערבי לא יתאחד וישתף פעולה, לא נצליח לשמור על הערכים הדמוקרטיים. לישראל יש מה לתרום וחשוב שנמשיך לעשות זאת".