מספר ההרוגים האדיר באסון רעידת האדמה בטורקיה ובסוריה, שעומד כעת על יותר מ-17,000 וצפוי רק להמשיך לטפס, מספיק על מנת ללמד על היקף החורבן שחולל הרעש האדיר. כעת מתפרסמות תמונות לוויין שמעידות אף הן על ההרס האדיר, וגם על האתגר הגדול שעומד בפני כוחות החירום. באחת מהן נראים קטעים שלמים ברחובות אנטקיה שפשוט נעלמו. בתמונות אחרות ניתן לראות גגות שנותרו שלמים מעל בניינים שקרסו, נזק רב לבניינים שעדיין עומדים על תילם, וערי אוהלים שהוקמו בפארקים או באצטדיונים. כך נראה החורבן, לפני ואחרי.
את כמה מהתמונות פרסמה חברת Maxar מאזור גזיאנטפ בדרום טורקיה, הסמוכה למוקד הרעש העוצמתי, ובהן נראה חורבן בעיירות איסלחייה ונורדאגי. בתמונות הלוויין מאיסלחייה ניתן לראות עשרות בניינים שקרסו במרכז העיירה, חלקם עם שש קומות, והריסות ש"נשפכו" אל תוך הכבישים הסמוכים. לפחות באחד הבניינים שקרסו ניתן לראות עדיין מעל החורבות גג אדום שנותר שלם. בצילומים ניתן גם לראות טרקטורים שהחלו לפנות את ההריסות.
רעידת האדמה בטורקיה – עוד כותרות:
• יותר מ-16,000 הרוגים ברעידת האדמה: "הרעש היה קטלני, גם המחלצים נלכדו בהריסות"
• הטעויות של טורקיה: ארדואן הבטיח להילחם בעברייני בנייה, ואז נתן חנינה
• תיעוד דרמטי מחילוץ אחרי 72 שעות בין ההריסות. רבים עדיין לכודים: "הנכד שם"
• ארדואן: "אי אפשר להיערך לאסון כזה"; טורקיה משתיקה את הביקורת? "טוויטר נחסם"
גם בנורדאגי, ששוכנת צפונית לאיסלחייה, ההרס רב, ולפחות שני רבי-מגורים דרומית לפארק בעיירה קרסו. שלושה בניינים נוספים בצדו הצפוני של הפארק התמוטטו אף הם. בפארק עצמו, המכונה "הגינה הגדולה" ושבו שלל ספסלים וחנויות עבור מטיילים בימי שגרה, הוקמה "עיר אוהלים" עבור הניצולים. גם באזורים אחרים בעיירה ניתן לראות קריסות של מבנים, אם כי חלקם שרדו כאמור את הרעש ורק ניזוקו. גם ליד אצטדיון בנורדאגי נראים שלושה בנייני מגורים שקרסו. בצילומי הלוויין משם, שנלקחו כמה שעות בלבד אחרי האסון, נראים גם אוהלים ורכבי חירום שממלאים את רחובותיה הצפופים.
היום התפרסמו תמונות לוויין נוספות של Maxar ושל חברת Planet Labs, ובהן ניתן לראות את ההרס גם בערים גדולות יותר: בקרמנמרש, שסמוכה למוקד הרעש העוצמתי השני, שהתרחש כמה שעות לאחר הרעש הראשון, ניתן לראות קטעים שלמים של רחובות שפשוט נעלמו. בצילומים משם נראית גם "עיר אוהלים" שהוקמה באצטדיון, וכך גם במתחם פתוח בעיר אוסמניה.
סוכנות ניהול האסונות של טורקיה דיווחה כי קיבלה בסך הכול 11,342 דיווחים על בניינים שקרסו, ובצהריים עדכן הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן כי עד כה אומתו יותר מ-6,400 מקרים של קריסת מבנים. הוא הבטיח שבנייני מגורים חדשים ייבנו באזור בתוך שנה אחת. ההערכות הן שההרס נרחב הרבה יותר, וראש שלוחת איסטנבול באיגוד המהנדסים והאדריכלים הטורקי, פלין פינאר גיריטלול, אמרה לתקשורת בארצה כי יותר מ-75,000 מבנים הושפעו בצורה כזו או אחרת מהרעש.
היקף האסון, יצוין, הוא עצום: לפי גורמים בטורקיה 13.5 מיליון איש נפגעו בצורה כזו או אחרת ברעש, באזור המתפרש על פני כ-450 ק"מ, מאדנה במערב ועד דיארבקיר במזרח. מאות אלפי טורקים הפכו לחסרי בית, ואף שחלק מהם קיבלו מקלט מטעם השלטונות, רבים אחרים שוכנים ברחובות ומנסים להתחמם מול מדורות בלילות שבהם הטמפרטורות צונחות מתחת לאפס.
ההרס הנרחב נובע מהעוצמה האדירה של רעידת האדמה שפקדה את דרום טורקיה בלילה שבין שני לראשון: היא הייתה מרעידות האדמה החזקות שנמדדו בעולם בשנים האחרונות, והחזקה במזרח התיכון ובטורקיה מאז 1939. עוצמתה הייתה 7.8, ולאסון הכבד תרמו גם הקרבה של מוקד הרעש לפני האדמה והעובדה שאירע בשעת לילה שבה מיליוני תושבי האזור ישנו במיטותיהם. מאז הרעש העוצמתי פקדו את טורקיה מאות רעידות משנה, חלקן חזקות לכשעצמן. בשני בצהריים, תשע שעות אחרי רעידת האדמה הקטלנית, פקד את טורקיה רעש חזק נוסף – בעוצמה 7.7 – שהביא לקריסתם של בניינים נוספים.
אבל לצד עוצמתה הרבה של רעידת האדמה, בטורקיה הולכים וגוברות התהיות באשר למוכנות לאסון, באזור שידוע כפעיל סיסמולוגית וכמועד לפורענות. תקנות בטיחות חדשות שנקבעו בעקבות אסון הרעש הקודם שפקד את טורקיה ב-1999 לא נאכפו בצורה מספקת, ולמרות שבעבר הנשיא ארדואן השווה בין רשלנות של יזמי בנייה לרצח – ממשלתו היא שיזמה בעשור שעבר תוכנית שהעניקה הכשר חוקי, תמורת תשלום, לרבבות בניינים שנבנו בניגוד לתקנות. על רקע האשמות באופוזיציה הטורקית שהוא "האחראי היחיד" לאסון, ארדואן קרא אתמול לתושבי ארצו "לא להקשיב לפרובוקטורים", וטען שלא ניתן היה להיערך לאסון בסדר גודל שכזה. אחד מיועציו אף טען שרעש בעוצמה שכזו יפיל גם בניינים שכן עמדו בתקנות הבטיחות.
אבל המומחים חולקים על הטענה הזו, וציינו בין היתר את העובדה שבמקרים רבים בניינים מסוימים קרסו ואלו שלידם עמדו על תילם. "העוצמה המקסימלית של רעידת האדמה הזו הייתה אלימה, אבל לא בהכרח כזו שמספיקה כדי להפיל מבנים שנבנו היטב", הסביר לרשת BBC דייוויד אלכסנדר, פרופ' לתכנון וניהול מקרי חירום מיוניברסיטי קולג' בלונדון. "ברוב המקומות רמת הטלטלה הייתה פחות מהמקסימום, כך שאנחנו יכולים להסיק שמתוך אלפי המבנים שקרסו, כמעט כולם לא עמדו בקוד סביר כלשהו לבנייה עמידה בפני רעידות אדמה".
גם מבני ממשל כמו בתי חולים ותחנות משטרה קרסו באסון, וההערכות הן שרבים מהבניינים נבנו אחרי החלת תקנות הבטיחות החדשות ב-2007. BBC חיזקה את ההערכות הללו כשדיווחה אמש כי אימתה דיווחים על בניינים שבנייתם הושלמה רק לאחרונה – ובכל זאת קרסו גם הם. אחד ממגדלי המגורים הללו, בעיר מלטיה, הושלם רק בשנה שעברה. ברשתות החברתיות הופצה תמונה של פרסומת בה שווקו הדירות בבניין, ונטען בה כי הוא נבנה מחומרים מ"איכות מעולה" וכי הוא עומד בצורה מלאה ב"תקנות האחרונות של רעידות האדמה". בניין אחר שעליו דיווחה BBC, באיסקנדרון, קרס גם הוא אף שבנייתו הושלמה ב-2019.
האסון הכה קשות גם בסוריה השכנה, ושם דווח על הרוגים אפילו בחמה, במרחק של 250 ק"מ מוקד הרעש. מניין ההרוגים הכולל בשתי המדינות הגיע כבר ל-17,176. בטורקיה נמנו עד כה 14,014 הרוגים ובסוריה נמנו 3,162 הרוגים. עוד המונים נפצעו, יותר מ-60,000 רק בטורקיה. באזורי המורדים במשטר אסד, בצפון-מערב סוריה, העריכו כי בין הריסות הבניינים יש לכל הפחות עוד מאות הרוגים. המרוץ נגד השעון לחילוץ לכודים נמשך גם עתה, יותר משלושה ימים לאחר רעידת האדמה, ולמרות שסיכוייהם לשרוד פוחתים מרגע לרגע עדיין מתקבלים מעת לעת דיווחים על חילוצים מופלאים.